Het handhavingsverzoek is half juli afgewezen.
Tata Steel spuit jaarlijks 25 hectare aan onkruid dood met Roundup.
Bart Vuijk 31-08-24,
Tata Steel spuit op het 750 hectare grote industrieterrein van de staalfabriek in IJmuiden jaarlijks zo’n 25 hectare aan onkruid dood met het omstreden bestrijdingsmiddel Roundup, met het werkzame middel glyfosaat.
De staalfabriek meldde dit onlangs zelf aan Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, die verantwoordelijk is voor de natuurvergunning van het staalbedrijf.
Handhavingsverzoek
De stichtingen IJmondig, Gezondheid op 1 en Schapenduinen hebben in april een handhavingsverzoek ingediend. De stichtingen eisen in hun handhavingsverzoek dat de Omgevingsdienst een eind zou maken aan het spuiten met het onkruidverdelgende middel, dat niet alleen begroeiing doodt, maar ook in verband wordt gebracht met de ziekte van Parkinson en kanker bij mensen. De Wereld Gezondheids Organisatie van de Verenigde Naties (WHO) heeft bepaald dat het middel ‘waarschijnlijk’ kanker kan veroorzaken bij mensen die er veel mee in aanraking komen.
Nog nooit op gecontroleerd
Het handhavingsverzoek is half juli afgewezen. De Omgevingsdienst, die nog nooit actief had gecontroleerd op het gebruik van pesticiden bij het bedrijf, heeft bij Tata Steel informatie opgevraagd over het gebruik van het onkruidverdelgingsmiddel. Uit de toegezonden informatie concludeert de Omgevingsdienst dat Tata zorgvuldig met het spul omspringt. Het wordt volgens de staalfabriek voornamelijk gebruikt om onkruid tussen treinsporen weg te krijgen. Tata Steel heeft een eigen spoorwegnet van zo’n honderd kilometer lang.
Ook stelt Tata Steel het onkruidverdelgingsmiddel nodig te hebben om te voorkomen dat er hoog onkruid groeit bij de opslagtanks voor gassen en zuurstof. Als verdord onkruid in brand vliegt, kan dat gevaarlijk zijn. In een reactie aan deze krant meldt een woordvoerster van het bedrijf dat er niet in open gebieden wordt gespoten.
Veiligheid
,,Wij gebruiken pesticiden hoofdzakelijk in het kader van de veiligheid op ons terrein. Namelijk bij locaties die niet overwoekerd mogen of kunnen raken omdat dit anders voor een onveilige situatie zou creëren. Bijvoorbeeld bij de sporen en de gaslocaties. Dit wordt altijd met een spuitlicentie gedaan . Tata Steel zet de pesticiden niet in op open velden. Overigens voldoet het middel aan de Europese wetgeving en er is tot nu toe nog geen goed alternatief gebleken. We kunnen pas stoppen met chemische onkruidbestrijding als er alternatieve methoden beschikbaar zijn.”
Honderd kilo Roundup
Tata meldt deze krant dat er jaarlijks zo’n honderd kilo van het middel Roundup wordt gebruikt. Elke kilo wordt met duizend liter water verdund, zodat er in totaal 100.000 liter onkruidverdelgingsmiddel wordt gespoten.
De Omgevingsdienst stelt dat uit de informatie van Tata Steel volgt dat ‘pesticiden in slechts duidelijk afgebakende gebieden met op zijn minst halve verharding worden gespoten.’ Er is in de ogen van de Omgevingsdienst geen gevaar voor het dierenleven of mensen. Het is gevaarlijker om het onkruid te laten groeien in de buurt van gastanks, omdat dit onveilige situaties oplevert.
Onzorgvuldig
Volgens Jan de Jong, de zakenman uit Bloemendaal die tevens voorzitter is van Stichting Schapenduinen, is het gebruik van pesticiden het zoveelste voorbeeld van onzorgvuldig omgaan met gezondheid en milieu. ,,Een serieus bedrijf had gezegd: er is een maatschappelijke discussie over dit bestrijdingsmiddel, dus wij gaan kijken of we dat onkruid weg kunnen maaien. Nu Tata deze kans voor open doel heeft laten lopen door gewoon vast te houden aan dit gif, weten we weer precies wat we van dit bedrijf moeten denken.”
Veel gemeenten die met glyfosaat het onkruid tussen bestrating wegspoten, zijn hier inmiddels op teruggekomen. Het middel wordt door boeren nog massaal gebruikt, maar veel overheden zijn er inmiddels mee gestopt. FNV, de Parkinson Vereniging en de stichting Natuur en Milieu riepen eerder dit jaar landbouwminister Adema vruchteloos op om het middel te verbieden.
Noordhollands Dagblad
1 reacties :
De Omgevingsdienst, wil je een groter zooitje ambtenaren bij elkaar hebben als die dienst? Vroeger heette het de Milieudienst, maar zoals bij alles wat niet functioneert veranderen ze de naam en zie daar, opeens een nog slechter functionerend Overheidsapparaat. De Omgevingsdienst is alleen streng als het gewone mensen betreft, maar als er geld of promoties in het vooruitzicht gloren dan zijn ambtenaren alle goede bedoelingen opeens vergeten. Het zal die overbetaalde nietsnutten een zorg zijn als mens en dier aan Roundup sterven.
Een reactie posten