Van een onzer correspondenten.

Het was er al langer lawaaiig door visserij en scheepvaart. Maar nu de energietransitie in de hoogste versnelling belandt, verandert Nederlands grootste ecosysteem in één grote bouwplaats.

In de haast van de energietransitie raken zee-ecosystemen beschadigd door heikabaal van windmolens. Offshore-bedrijven zoeken naar technische oplossingen, maar is dat genoeg?

Soms komen bij het heien voor windmolens hele scholen vissen dood bovendrijven.

‘Tot op grote afstand kunnen vissen doof worden, terwijl ze geluid gebruiken om te overleven’,

zegt zeebioloog Jeroen Hubert van Wageningen University. Bruinvissen, kleine walvisachtigen waarvan er tienduizenden in de Nederlandse Noordzee zwemmen, gebruiken geluidskliks voor communicatie en navigatie en zwemmen van schrik kilometers weg.

Zeehonden hebben ook op tientallen kilometers afstand nog stress.

‘Zeedieren ondervinden fysieke schade’, zegt Hubert. ‘Zelfs schelpdieren planten zich door hard geluid meetbaar minder voort’, zegt Merel den Held, onderzoeker bij Stichting De Noordzee. ‘Wie zijn hoofd onder water zou steken in de Noordzee, zou zich rot schrikken.’


Onderzeelawaai komt dus wel degelijk steeds meer op de radar. Maar is het genoeg? Nee, vreest Merel den Held van Stichting De Noordzee.

„Het gaat ook om voortdurend draaiende windturbines en scheepsmotoren van de onderhoudsboten.”

Het is de vraag of innovaties op tijd komen om een verschil te maken.

***

Zie voor het gehele artikel, hier

***