Al tweeënhalf jaar lang stuurt Brussel grote sommen geld naar Oekraïne.
Dit miljardenbedrag heeft de EU al uitgegeven aan Oekraïne
Al tweeënhalf jaar lang stuurt Brussel grote sommen geld naar Oekraïne. Maar wat is het totaalbedrag tot nu toe? EU-chef Ursula von der Leyen geeft eindelijk duidelijkheid hierover in een bericht op X.
De Europese Unie staat al tweeënhalf onvoorwaardelijk achter Oekraïne, met een onaflatende steun op financieel, militair en humanitair gebied. Inmiddels is het Oost-Euroepse land zelfs een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, hoewel het land niet voldoet aan de Europese toelatingseisen. Vorige maand maakte Brussel de eerste 1,5 miljard euro winst uit bevroren Russische tegoeden over aan Oekraïne. Volgens critici was dit 'ordinaire diefstal'.
De Europese Unie heeft al vele miljarden euro's gestuurd naar Kyiv. Nu onthult Von der Leyen het totaalbedrag: maar liefst 108 miljard euro. Met dit uitzonderlijke geldbedrag zijn honderden duizenden Oekraïense soldaten de dood in gejaagd, tot op het punt dat Oekraïne momenteel grote moeite heeft om nieuwe soldaten te werven. Daarom heeft het land sinds dit jaar een nieuwe wet waarmee studenten en gehandicapten makkelijker naar het front kunnen worden gestuurd.
Wat heeft het geldbedrag gebracht?
De vraag rijst, wat dit exorbitante EU-geldbedrag precies heeft opgeleverd. Uit recent ondezoek blijkt dat de meeste Oekraïners oorlogsmoe zijn en willen onderhandelen met Rusland. Andere onderzoeken tonen aan dat steeds meer Oekraïners bereid zijn om land op te geven in ruil voor vrede met Rusland. Tegelijkertijd neemt het percentage Oekraïners dat bereid is te vechten om het hele land van Russische invloed te bevrijden, drastisch af.
Sinds de Russische inval is de democratie in Oekraïne vrijwel volledig afgebroken. De vrije pers is aan banden gelegd, elf oppositiepartijen zijn verboden, er worden geen verkiezingen meer uitgeschreven. Daarnaast zijn er zorgen over of het Europese en Amerikaanse steungeld goed terechtkomt gezien de wijdverbreide corruptie in Oekraïne. President Volodymyr Zelensky krijgt steeds meer kritiek in eigen land vanwege zijn 'autoritaire' bestuursstijl.
Oekraïne lijdt ongekende verliezen op het slagveld, zoals vorig jaar bleek uit gelekte Pentagon-papieren. Maar liefst 9 op de tien Europeanen denkt dat Oekraïne deze oorlog niet meer kan winnen van Rusland, blijkt uit EU-onderzoek. Desondanks blijft Von der Leyen vastberaden in haar missie. 'Oekraïne zal deze overlevingsoorlog winnen. En de EU zal Oekraïne en haar bevolking steunen, zolang dat nodig is', schrijft ze in een X-bericht.
0 reacties :
Een reactie posten