De Duitse overheid is op zoek naar drie Oekraïense verdachten. Eén van hen woonde in Polen.
Robin de Boer 14-8-2024
Duitsland heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de aanslag op de Nord Stream-pijpleidingen, zo melden Duitse media. De Duitse overheid is op zoek naar drie Oekraïense verdachten. Eén van hen woonde in Polen.
In september 2022 ontploften de pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland in de Oostzee. Er werd vrijwel meteen uitgegaan van sabotage.
De saboteurs zijn vermoedelijk met een jacht naar Nord Stream gevaren om daar explosieven te plaatsen. Duitsland kwam de hoofdverdachte naar verluidt op het spoor door een tip van een buitenlandse inlichtingendienst.
(Video verwijderd? Klik hier...)
Zo ziek
Vlak na de aanslag was D66-Kamerlid Jan Paternotte ervan overtuigd dat de Russen het gedaan hadden. Bij WNL zei hij met een slaperig hoofd dat het ‘een volgende escalatiestap is in de sabotage’. “Maar dat Rusland probeert met de energieleveranties Europa onder druk te zetten, te chanteren, dat is al een hele tijd duidelijk,” beweerde hij.
Journalist Joost Niemoller reageert: “De man had geen informatie nodig. De media hadden de man nodig die maar wat kletste in hun voordeel. Zo ziek. En nog zieker: al dit loze geklets blijft zonder gevolgen en gaat maar door.”
Aan tafel zat ook de prominente D66’er Ingrid Thijssen. “Wat ik opvallend vind, is dat naarmate Poetin naar next level gaat – dus een volgend niveau van oorlogsvoering tegen Europa – we met elkaar steeds solidairder worden om dat wel gewoon vol te houden,” sprak Thijssen met raspende stem. “Poetin moet natuurlijk echt gestopt worden.”
Complotdenkers bij D66
Over complotdenkers bij D66 gesproken. Kort na de aanslag schreef toenmalig D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma op X: “Dag nadat Nordstream werd opgeblazen dreigt Gazprom met afsluiten van Oekraïne. Wat een toeval!”
Het arrestatiebevel brengt Nederland in een precaire positie, aangezien ‘wij’ Oekraïne ‘steunen zo lang dat nodig is’. PVV-leider Geert Wilders heeft Kamervragen gesteld aan premier Schoof. Hij vindt dat dit, als Oekraïne inderdaad achter deze aanslag zit, niet zonder gevolgen kan blijven als het gaat om de relatie van Nederland met Oekraïne.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
0 reacties :
Een reactie posten