donderdag 25 juli 2024

Wie beheert de patiëntendossiers die cruciaal zijn om huisartsenpraktijk te openen? Zonder die dossiers kan huisartsenpraktijk in Breezand niet van start


HOLLANDS KROON - BREEZAND
 
Kan huisartsenpraktijk Zandvaart in Breezand open op 1 augustus? 




Clare Brouwer 25-7-2024


,,Bijna alles is geregeld, alleen een heel belangrijk gedeelte ontbreekt nog: de medische dossiers”, zegt huisarts Wouter Breebaart. En die dossiers zijn cruciaal om goede zorg te leveren. Maar wie beheert ze?

Waar blijven de patiëntendossiers? Het is een vraag die de aankomende huisarts van Breezand niet loslaat. Het pand is geregeld en patiënten hebben zich massaal ingeschreven, maar door het ontbreken van patiëntendossiers is nog niet duidelijk of de praktijk ook daadwerkelijk open kan op 1 augustus. ,,Het is superbelangrijk dat de zorg zo snel mogelijk wordt opgepakt. Ik lig er niet wakker van, maar dat zou wel kunnen gebeuren”, zegt Breebaart. 

Breebaart zegt zijn uiterste best om de dossiers vrij te krijgen, maar dat proces loopt volgens hem vooral via de curator en zorgverzekeraars. ,,De curator kan de dossiers achterhouden en dat betekent dat de uitgestelde zorg steeds groter wordt. Ik vind het schrijnend dat het belang van de patiënt ondergeschikt wordt gemaakt aan een proces van een curator”, laat hij weten.


Overdragen

Wanneer een patiënt zich wil inschrijven bij een andere huisartsenpraktijk, dan is de oude huisarts verplicht om het patiëntendossier over te dragen aan de nieuwe praktijk. Co-Med deed moeilijk over het overdragen van dossiers, nadat de Co-Med praktijken werden gesloten. Dit gebeurde op 25 juni, een kleine twee weken voor het uiteindelijke faillissement. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) moest er aan te pas komen. Deze kondigde een bestuursmaatregel aan waarmee Co-Med verplicht werd de dossiers te delen, bijvoorbeeld met Arene, de online huisartsenpraktijk waar veel Co-Med patiënten bij terechtkwamen. 








Wouter Breebaart doet zijn uiterste best om de dossiers vrij te krijgen, maar dat proces loopt volgens hem vooral via de curator en zorgverzekeraars © Foto Marc Moussault


En daar ligt volgens de IGJ de opening naar de dossiers. ,,Als de huisarts in Breezand de dossiers wil, moet hij zich tot Arene wenden”, verkondigt Mariël van Dam, woordvoerder van IGJ. Volgens de Inspectie is Arene aangewezen als beheerder van de patiëntendossiers. En dat geldt ook voor patiëntendossiers van mensen die zich niet hebben aangemeld of geen beroep hebben gedaan op Arene.


,,Het is een uitzonderlijke situatie”, zegt Sijmen Veenstra van Arene. ,,Op verzoek van de IGJ zijn de dossiers van Co-Med praktijken ondergebracht bij Arene, met het idee dat wij ze overgedragen aan een nieuwe huisartsenpraktijk wanneer dat mogelijk is. En dat geldt dus ook voor de praktijk van Wouter Breebaart.”


Afzienbare tijd

Veenstra ziet dan ook geen problemen en verwacht dat de dossiers van patiënten die zich hebben ingeschreven bij praktijk Zandvaart, zoals de praktijk van Breebaart heet, binnen ‘afzienbare tijd’ zijn over te dragen.


Maar navraag bij de curator, die het faillissement van Co-Med afhandelt, geeft een ander verhaal. Arene blijkt volgens een schriftelijke reactie van de curator helemaal niet de beheerder te zijn, maar een instantie die de dossiers alleen tijdelijk mag inzien. ,,Aan Arene is alleen een inkijkrecht verleend. Dit betrof een noodoplossing die van tijdelijke aard is, zodat patiënten niet zonder huisarts komen te zitten. Arene heeft de patiëntendossiers niet overgedragen gekregen”, schrijft Clemens Sassen die het woord voert namens curator Dimitri Aertssen.


Daarnaast geeft de curator aan dat Wouter Breebaart moet betalen voor de overdracht van de grote hoeveelheid patiëntendossiers. De vraag hoe hoog dit bedrag is en aan wie hij dit moet betalen, is tot op heden niet beantwoord.


Betalen

De strijd om de gewilde huisartsenpraktijk in Breezand te openen, lijkt dus nog niet gestreden. Niet alleen is huisarts Wouter Breebaart een van de schuldeisers van Co-Med, hij lijkt nu ook voor de toegang tot de patiëntendossiers te moeten betalen. ,,De curator houdt de dossiers achter, hij handelt als zorgaanbieder”, reageert Breebaart. ,,Ik kan geen goede zorg leveren zonder die dossiers, dat is cruciaal. En dat is de barrière of we wel of niet open kunnen op 1 augustus.”


Lees ook:

Lees ook:Wouter Breebaart wordt huisarts in Breezand en het liefst zo snel mogelijk. ‘Er zijn echt wel patiënten waar ik me zorgen over maak’
 Noordhollands Dagblad


1 opmerking:

  1. Weer een voorbeeld dat de gezondheidszorg in Nederland steeds verder weg zakt, geld is vele malen belangrijker dan de patiënt. We hebben er op gehoopt dat er met Wilders een frisse wind zou waaien, ook met de immigratie, maar het tegendeel is waar, het is minstens net zo'n grote bende als met Rutte.

    BeantwoordenVerwijderen