Terwijl Nederland gestaag wordt volgebouwd met torenhoge windturbines, is volslagen onduidelijk wat de juridische status is van deze projecten,..........
25-7-2024
Juridische status windparken blijft wankel
Van een onzer correspondenten.
Terwijl Nederland gestaag wordt volgebouwd met torenhoge windturbines, die grote gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen en de natuur, is volslagen onduidelijk wat de juridische status is van deze projecten, schrijft Elze van Hamelen in de Andere Krant.
In 2021 erkende de Raad van State dat de Nederlandse normen voor windparken niet voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. Nederlands hoogste bestuursrechter gaf daarbij de overheid opdracht een overkoepelende milieueffectrapportage (een plan-MER) op te stellen die als basis moet dienen voor nieuwe normen. De overheid heeft de plan-MER en nieuwe normen inmiddels in concept gepubliceerd. Dit najaar zullen ze waarschijnlijk officieel worden gepresenteerd.
Volgens advocaat Peter de Lange, specialist in het windmolendossier, is echter nu al duidelijk dat ook deze nieuwe normen niet aan de Europese eisen zullen voldoen, omdat ze de gezondheid van burgers onvoldoende meewegen. De Lange heeft sinds het besluit van de Raad van State in 2011 zo’n 15 rechtszaken gestart waarin hij vergunningen voor windmolenparken aanvecht, maar de Raad heeft in nog geen enkel geval uitspraak gedaan. ‘Hoogst uitzonderlijk’, oordeelt hij.
Volgens De Lange heeft de uitspraak van de Raad van State tot gevolg dat alle windparken die sinds 2011 zijn gebouwd, niet rechtsgeldig zijn. ‘Het gevolg van het buiten toepassing verklaren van de Nederlandse normen, is dat het Europese recht rechtstreeks van toepassing is. Je bent binnen Nederland dan gebonden aan de regels van het Unierecht. De Nederlands situatie is daarmee nog altijd in strijd. Die strijdigheid moet worden opgeheven. Dat is nog niet gebeurd.’
Dat de overheid klaarblijkelijk weigert de consequenties onder ogen te zien van het niet voldoen aan de Europese richtlijn, is nogal merkwaardig. De Lange schrijft dit toe aan de druk die er is om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen.
‘Als jij een dakkapel een meter te breed maakt buiten de vergunning, dan heb je handhaving op je dak en mag je afbreken of terugbrengen naar de wel vergunde situatie. Bij windturbines werkt het heel anders. Dan zeggen we kennelijk tegen elkaar ‘We moeten Parijs halen’ en dat is belangrijk. Er worden allerlei geitenpaadjes gezocht om de boel te traineren of te ontkomen aan de gevolgen van de smb-richtlijnen.’
***
Voor het uitgebreide artikel, zie hier.
***
1 reacties :
Nederland loopt voorop met het invoeren van Europese Regels als het ze zo uitkomt, behalve dan zoals in dit geval met de windmolens dat komt het bestuurlijke gajes niet uit, dus zijn de omwonenden de klos. Hoezo regels???
Een reactie posten