Vattenfall vreest voor de kosten en de doorwerking voor de consumenten.
Groene energietransitie richting afgrond: Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten in bestaande bouw
Vattenfall stopt met de aanleg van grote nieuwe warmtenetten voor bestaande bouw. De energiemaatschappij vreest dat de kosten daarvan zo hoog worden dat het onmogelijk is betaalbare tarieven te rekenen, zonder daar zelf verliezen op te lijden, zo meldt nu.nl. Daardoor gaan de plannen voor het aansluiten van zeven- tot vijftienduizend woningen op stadsverwarming niet door, zegt Ahmed Abdisalaam van Vattenfall Warmte. Warmtenetten zijn een alternatief voor verwarmen met aardgas.
Rob Jetten (D66) krijgt publiekelijk de schuld van energiereus Vattenfall voor fiasco.
De warmtenetafdeling van Vattenfall staat volgens Abdisalaam onder ‘extreme financiële druk’. De opbrengsten daalden doordat Nederlanders sinds de energiecrisis minder zijn gaan stoken. Tegelijkertijd zijn de kosten opgelopen. De energiemaatschappij hekelt ook een spoedwet waarmee toenmalig minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten warmte betaalbaar wilde houden. Die maatregel zorgt er volgens Abdisalaam voor dat warmtebedrijven ‘structureel minder dekking van de kosten hebben’.
Het is een enorme dreun voor de duurzaamheidsambities van onder meer grote steden als Rotterdam en Amsterdam. Dit betekent een streep door tal van plannen om tienduizenden huishoudens aan te gaan sluiten op warmtenetten en de daaraan gekoppelde klimaatambities.
Vattenfall vreest voor de kosten en de doorwerking voor de consumenten.
Eerder werden in Rotterdam en Amsterdam de plannen al op pauze gezet omdat de kosten voor de huishoudens veel hoger uit bleken te vallen dan ze eerder betaalden voor gas. De Amsterdamse wethouder Dirk de Jager heeft vrijdag met grote teleurstelling gereageerd op het besluit van Vattenfall, dat grote gevolgen gaat hebben voor de groene ambities van de stad.
‘Het is zeer teleurstellend dat Vattenfall stopt met de aanleg van grootschalige warmtenetten in bestaande bouw. Een pijnlijk gevolg van jarenlang vertraging en geen structurele oplossingen vanuit het Rijk. Ik wil dan ook zo snel mogelijk met de nieuwe minister in gesprek. Want juist in deze onvermijdelijke energietransitie, moeten bewoners kunnen rekenen op betaalbare en duurzame alternatieven om hun huizen te verwarmen.’
AT5 meldt:
‘In Amsterdam was het ook de bedoeling dat honderdduizenden woningen werden aangesloten op het warmtenet, maar die plannen lagen al stil sinds maart. De onderhandelingen tussen de gemeente, woningcorporaties en Vattenfall klapten nadat bekend werd dat sociale huurders plots honderden euro’s extra aan vastrecht betalen. Dat terwijl de belofte was dat ze niet duurder uit zouden zijn dan met gas. Daardoor lijkt het streven van de gemeente om in 2040 de stad aardgasvrij te maken onhaalbaar.’
Vattenfall zegt ook het besluit te hebben moeten nemen door de huidige verslechterende marktomstandigheden. Een woordvoerder vertelt:
‘Ook speelt het inzicht dat wij op dit moment geen kans zien om klanten die in de bestaande bouw overgaan van gas op stadswarmte ook in de toekomst aantrekkelijke tarieven te bieden, zonder dat het warmtebedrijf zelf financieel ongezond wordt.’
Daarmee verwijst Vattenfall onder meer naar het recente debacle rond de warmtenettarieven in Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft vier miljoen moeten uittrekken om de uit de pan rijzende tarieven van 2.000 huishoudens te compenseren, met een regeling die tot 2032 loopt.
***
Bron o.a. hier.
***
1 reacties :
De mensen die nog een beetje konden nadenken wisten jaren geleden al dat het een onhaalbare kaart was. Het maakt voor die bedrijven niet zoveel uit want die berekenen dit soort miskleunen gewoon door.......aan u dus en anders spring het Rijk wel bij.
Een reactie posten