Eigen praktijk na Co-Med

Datum:
  • zondag 21 juli 2024
  • in
  • Categorie: , ,

  • Hollands Kroon -BREEZAND
     Wouter Breebaart nieuwe huisarts in Breezand 



    _______________________________________________________


    FAILLISSEMENT  Eigen praktijk na Co-Med 


    Clare Brouwer 20-7-2024

    Tweeënhalve maand nadat Wouter Breebaart begon als huisarts in Breezand, kwam het faillissement van Co-Med. ,,Het was een absurde periode, raar en bevreemdend. Via de media hoorden we over het faillissement, maar wat moesten we doen? Moesten we openblijven of het werk neerleggen?” Toen Breebaart (36) besloot voor Co-Med te gaan werken, verklaarden bevriende huisartsen hem voor gek. ‘Pas op dat je niet in een situatie komt dat je slechte zorg gaat leveren. Dat er dingen gebeuren waar je geen controle op hebt’ , zeiden ze. En ze kregen gelijk. 

    Wouter Breebaart noemt de korte periode dat hij voor Co-Med werkte raar en bevreemdend. Maar Breebaart zag vooral het mooie van de praktijk in Breezand. ,,Een van de leuke dingen die ik hier ontdekte, is het visite rijden. Met je auto naar de boerderij, zo’n erf oprijden, het is bijna alsof je in een film zit. Ik heb hier in Breezand echt een beetje de liefde voor de plattelandshuisarts ontdekt” , zegt Breebaart. 

    Hij lijkt een tomeloze energie te hebben en ligt niet wakker van grote uitdagingen. Bijna een maand geleden kreeg hij het voorstel een praktijk te beginnen in Breezand. Hij opende de inschrijving voor patiënten en ging het avontuur aan. Want naast de uitdaging zag hij de grote noodzaak om zo snel mogelijk een huisartsenpraktijk te openen voor de 6300 patiënten die sinds het faillissement zonder huisarts zitten. ,,De nood is hoog” , vertelt Breebaart. ,,Ondanks dat ik nog geen praktijk heb, heb ik vorige week een palliatieve sedatie opgestart bij een patiënt. Die mensen vielen in het niets omdat er geen huisarts meer is. De dochter van een patiënt benaderde mij via LinkedIn of ik alsjeblieft wilde helpen. Dit moet ik gewoon doen, dacht ik. Want ik weet dat er heel veel mensen stress ervaren omdat ze geen zorg krijgen. ” 

    Taxateur 

    Trots geeft Wouter Breebaart een rondleiding door de praktijk aan de Zandvaart, die nog niet van hem is. Alle spullen van Co-Med, die op 25 juni plotsklaps de deuren sloot in Breezand, staan er nog. De taxateur die in opdracht van de curator het pand taxeert, loopt donderdagmiddag dwars door deze rondleiding heen. Als hij klaar is met zijn taxatie, fluistert hij naar Breebaart: 

    ,,Ik hoorde dat je de praktijk wilt overnemen? Ik maak daar een aantekening van in het rapport.” 

    Want dat is inderdaad het plan. De jonge huisarts heeft zijn zinnen gezet op de opening van praktijk Zandvaart op 1 augustus. Breebaart woont met zijn vrouw en twee zoontjes in Amersfoort. ,,Dat is anderhalf uur met de auto” , licht hij toe. En het is geen bezwaar voor hem om in het puntje van de Noordkop een praktijk te starten. 

    ,,Ik vind autorijden niet erg en mijn vrouw en ik hebben vorig jaar een huis in Amersfoort gekocht. Daar willen we blijven wonen” , vertelt hij. ,,Ik heb alles geplust en gemind en kwam erop uit dat het gewoon te doen is. Als ik hier vijf uur wegrijd, ben ik half zeven thuis.” 

    Het is slechts een korte periode waarin hij als huisarts in Breezand werkte. Hij werkte nooit rechtstreeks voor Co-Med, maar werd ingehuurd door een bemiddelingsbureau. ,,Zij zochten huisartsen voor plekken waar moeilijk een huisarts te vinden is. En ik stond bekend als een huisarts die het wel redde op plekken waar niemand naartoe wilde. Ik ga niets uit de weg en ik houd van een uitdaging.” 

    Niet betaald 

    Breebaart gaat dus naar Breezand, ondanks dat hij weet dat het een Co-Med praktijk is en dat sommige artsen en assistenten niet betaald krijgen. 

    Hij durft de uitdaging aan omdat de betaling via een bureau gaat. Maar tweeënhalve maand nadat hij begint als huisarts in Breezand, komt het faillissement van Co-Med. ,,Dat was raar en bevreemdend” , herinnert Breebaart zich. ,,Ik werkte niet voor Co-Med, maar ook de personeelsleden die wel in dienst waren van CoMed, moesten via de media vernemen dat het failliet was. We wisten allemaal niet wat we moesten doen. Moesten we openblijven of het werk neerleggen? De verzekeraars kwamen op een donderdag met het nieuws dat ze de betaling zouden opschorten. We wisten allemaal niet precies welke consequenties dat had. Dus ik had gewoon spreekuur op vrijdag, terwijl we dat niet meer betaald kregen.” 

    Het werk via een bemiddelingsbureau blijkt een schijnveiligheid te zijn. Ook Wouter behoort na het faillissement tot de schuldeisers van Co-Med voor een bedrag van 20.000 euro. ,,Dat is heel vervelend, zeker nu ik in het proces van overname zit. Deze maand ben ik ook onbezoldigd, dat zorgt thuis wel voor wat kopzorgen.” 

    Stapje verder 

    In zijn nieuwe praktijk wil hij het team overnemen dat werkzaam was in Breezand. ,,Het is voor het eerst dat ik ergens binnenstapte en dat ik me thuis voelde. Voor veel jonge huisartsen is het lastig om naast je eigen vak ook werkgever te worden. Dat is spannend, kan ik dat wel? Met de mensen die ik hier in Breezand trof, wilde ik meteen verder. Ik had hier het gevoel dat ik een team kan smeden. Iedereen zet een stapje extra, dat past bij mij, dat maakt deze plek uniek.” 

    Dat stapje extra heeft Breebaart de afgelopen maanden zeker gezet. Binnen vier weken lijkt het te gaan lukken om een huisartsenpraktijk uit de grond te stampen. ,,Ik wil het echt snel voor elkaar krijgen. De huisartsenzorg is er nu al een tijdje niet en ik weet dat sommige patiënten echt zorg nodig hebben. Dat zit in mijn hoofd, er zijn wel een paar mensen uit deze praktijk waar ik me zorgen over maak. Daarom wil ik terug, ik wil die mensen weer zien.” 

    Dorpspraktijk 

    Breebaart wil een moderne huisartsenpraktijk neerzetten, met de kernwaardes van een dorpspraktijk. ,,Een praktijk waar men elkaar kent en waar de dokters goed bereikbaar zijn. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze hier terechtkunnen” , zegt Breebaart. 

    Naast Breezand krijgt ook Anna Paulowna binnenkort een nieuwe huisartsenpraktijk. Tot die tijd kunnen patiënten uit Anna Paulowna zich aanmelden in Breezand. De praktijk in Breezand en de twee praktijken in Anna Paulowna willen samen een huisartsengroep opstarten om intensief samen te werken. Ook huisartsenorganisatie HKN helpt op alle manieren, waaronder met een praktijkondersteuner. Of het allemaal lukt voor 1 augustus, hangt af van factoren die buiten de macht van Breebaart liggen. ,,Ik denk dat er wel veel op ons afkomt, als we de praktijk openen” , voorspelt hij. ,,Daarom beginnen we ook met een flinke bezetting. Er is heel veel uitgestelde zorg en niet geleverde zorg, dat wordt heel hard werken om dat in te halen.

    Noordhollands Dagblad





    0 reacties :

    Een reactie posten