Volgens onderzoeksorganisatie TNO kan het Nederlandse energiesysteem in de toekomst goedkoper worden door het inzetten van kernenergie.
1-6-2024
Deze bevindingen komen naar voren in een nieuwe analyse van het onderzoeksinstituut.
Kernenergie kan een kostendrukkend effect hebben, zo blijkt uit het onderzoek. Zowel zonneparken als windparken en kerncentrales produceren energie tegen relatief lage operationele kosten, meldt Trouw. De initiële investeringen zijn hoog, maar dit geldt ook voor zonne- en windenergieprojecten.
Martin Scheepers, hoofdauteur van de TNO-analyse, legt uit dat kernenergie het systeem goedkoper maakt door de behoefte aan 'flexibiliteitsopties' te verminderen. Volledig vertrouwen op zon en wind vereist dure batterijopslag voor perioden zonder zon of wind. Zonder kernenergie zou het systeem 1 tot 2 procent duurder uitvallen.
TNO voorspelt dat in 2050, zonne- en windenergie goed zijn voor 90 procent van de elektriciteitsvoorziening, terwijl kernenergie naar verwachting 7 tot 9 procent zal bedragen. De huidige bijdrage van kernenergie is ongeveer 4 procent. Men gaat ervan uit dat tegen die tijd twee nieuwe kerncentrales operationeel zijn, samen met diverse kleine modulaire reactoren verspreid over het land.
Meer investeringen in kernenergie
Het Nederlandse stroomnetwerk loopt risico op instabiliteit na 2030, waarschuwt netbeheerder TenneT. Naar verwachting zal de betrouwbaarheidsnorm van maximaal vier uur uitval per jaar oplopen tot veertien uur.
Sommige landen investeren sinds kort juist veel meer in kernenergie, zoals Zweden. In de komende twintig jaar wil de Zweedse regering minstens tien nieuwe kerncentrales bouwen. Ook in Nederland worden er opties verkend voor de plaatsing van nieuwe kerncentrales, zoals in Overijssel en Limburg. Het aanstaande rechtse kabinet wil flink gaan investeren in kernenergie, blijkt uit het hoofdlijnenakkoord.
1 reacties :
De bouw van kerncentrales en units is stukken goedkoper dan molens en panelen. De centrales gaan veel langer mee en zijn vele malen efficiënter dan oude centrales. Molens offshore is peperduur in onderhoud en gaan korter mee dan molens op het land. Daarnaast zijn molens een ramp voor flora en fauna en produceert storende bromtonen en micro pfas vervuiling door corrosie van de epoxy op de wieken. Molens lekken sf6 gas dat 20.000 x schadelijker is dan co2. En de vogels en vleermuizen vliegen zich te pletter.
De green deal is de green disaster.
De oude linkse politiek heeft een giga stom beleid gevoerd en verzuimd om centrale units te bouwen.
Een reactie posten