Rechtse opiniemakers, journalisten en politici hebben verheugd gereageerd op de verkiezingsuitslag.
doorMichael van der Galien 7-6-2024
Oké, natuurlijk is er kritiek op het feit dat GroenLinks-PvdA de grootste is geworden. Maar overwegend zijn rechtse mensen toch heel blij. Want, zegt Tom de Nooijer bijvoorbeeld, eurokritisch Nederland heeft gewoon zetels gewonnen. Terwijl de eurofiele kartellianen juist zetels hebben ingeleverd.
"Als je alle steve EU-kritische zetels optelt zie je netto winst," aldus ON-presentator Tom de Nooijer. "PVV, FVD en SGP: van 6 zetels in 2019 naar 8 zetels nu." Dat zijn er dus twee meer. FVD staat op 4 verlies, maar de PVV staat op 5 a 6 winst, én de SGP heeft in haar eentje haar zetel vastgehouden. Een zetel die de SGP normaal gesproken alleen maar had omdat de partij samenwerkte met ChristenUnie.
BBB staat momenteel op 1 of 2 Europese zetels. Bij de BoerBurgerBeweging is dat reden voor veel vreugde. "WIJ GAAN NAAR BRUSSEL!" schrijven de BBB'ers op X. "Ongelooflijk."
Voor zo'n partij is dat natuurlijk ergens ook vast "ongelooflijk." Toen BBB in 2021 in de Kamer kwam was dat immers een verrassing; ze kregen vrijwel geen aandacht in de media, en moesten het helemaal zelf doen, door campagne te voeren op het platteland. In de tussentijd zijn ze gegaan van nergens genoemd worden naar 1 zetels in de Kamer, naar 7 zetels in de Kamer, naar een geweldige uitslag bij de Provinciale Statenverkiezingen en nu ook nog eens naar Europese zetels.
SGP'er Bert-Jan Ruissen is positief, maar houdt nog wel een slag om de arm. "De exitpoll belooft de SGP een zetel," schrijft Ruissen op X. "Dat is heel hoopgevend, maar het kan nog alle kanten op! Het zou bijzonder mooi zijn, maar het blijft spannend!"
Ondertussen is Raisa Blommestijn veel minder te spreken over de uitslag. Zij liet eerder op de avond al weten dat ze het maar clownesk vindt dat GroenLinks-PvdA de grootste is geworden. Zij concludeert hieruit dat mensen dus meer Klimaatgekte willen.
Dat wordt tegengesproken door De Nooijer en andere rechtse opiniemakers, én ook door Maurice de Hond. Die zegt bij de live-uitzending die hij maakt met Marianne Zwagerman dat GroenLinks-PvdA alleen maar de grootste wordt omdat die linkse kiezers zo boos zijn vanwege 22 november, dat ze nu zijn gaan stemmen voor de Europese verkiezingen... terwijl rechtse kiezers veelal zijn thuisgebleven.
"Als dit nu Tweede Kamerverkiezingen waren," zegt De Hond steeds, "dan zou de PVV veruit de grootste worden" met waarschijnlijk meer dan 40 zetels. En GroenLinks-PvdA zou uitkomen op iets rond de 25 zetels. Dus dat is nogal een verschilletje.
Jan Dijkgraaf denkt daar overduidelijk net zo over. Hij reageert krachtig op een tweet van Frans Timmermans, die feest viert.
"Vier zetels voor GroenLinks, vier voor de PvdA," schrijft Dijkgraaf op X. "Eén zetel verlies, terwijl Nederland ook nog van 26 naar 31 zetels ging. En 8,3 procent minder stemmen."
"Ik zou zeggen, dansje op de tafel!" voegt hij daar ironisch aan toe.
Ook Wierd Duk vindt de interpretatie van de media - dat dit een overwinning is voor GroenLinks-PvdA - merkwaardig. "Zelfs als PvdA/GL verliezen," schrijft hij, "zijn deze twee (!) partijen winnaar van de verkiezingen volgens de Volkskrant."
Opvallend genoeg wordt deze interpretatie - die natuurlijk juist is - gedeeld door RTL Nieuws. Fons Lambie legt uit dat wat we gezien hebben "grote winst" voor de PVV is, "ook voor BBB. GroenLinks-PvdA is dolblij," gaat hij verder, maar het zijn van 'de grootste' "is niet relevant in [de] EU." Sterker nog, legt hij uit, die linkse club verliest een zetel ten opzichte van de verkiezingsuitslag van 2019.
"Dus ook bij Europese verkiezingen maakt Nederland een ruk naar rechts," concludeert de RTL-journalist.
#EP2024: grote winst #PVV, ook voor #BBB. #GLPvdA is dolblij, maar ‘grootste’ is niet relevant in EU en verliest een zetel t.o.v. 2019. Dus: ook bij Europese verkiezingen maakt Nederland een ruk naar rechts. rtl.nl/nieuws/video/v…
0 reacties :
Een reactie posten