Van een onzer correspondenten.

Goede isolatie, een duurzaam warmtesysteem en zonnepanelen op het dak: Momenteel heeft ongeveer een derde van de Nederlandse woningen energielabel A, schrijft Independer.nl: ‘We zijn volgens Independer.nl hiermee prima op weg naar een energieneutrale maatschappij, maar als we de klimaatdoelen van 2050 willen halen, is er nog flink wat werk aan de winkel. Dan moeten namelijk álle woningen dit duurzame energielabel krijgen.’

Energielabels kapitaalvernietiging eigen huis?


Hoe staan we er anno 2024 voor? Op basis van data van de energielabel registratie van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) maakt Independer de balans op. Want waar vind je eigenlijk de meeste energiezuinige woningen in Nederland? En in welke provincies en

Anno 2024 hebben Nederlandse woningen gemiddeld energielabel C.

Momenteel heeft zo’n 34,5% van de Nederlandse huizen energielabel A, al verschilt dit percentage energiezuinige woningen sterk op lokaal niveau. Ten opzichte van de andere provincies heeft Flevoland verreweg de meeste duurzame woningen: hier heeft zelfs 53% van alle huizen een A-label. Ook in Utrecht en Gelderland ligt dit percentage hoger dan elders in het land.

Joris Kerkhof, expert energie bij Independer:

‘Elke woning die tegenwoordig wordt verkocht of verhuurd, is verplicht een energielabel te hebben. Daarbij staat A voor het meest zuinig en G voor een energieslurpende woning. De huizen met energielabel A zijn goed geïsoleerd en hebben een duurzame energiebron zoals zonnepanelen of een warmtepomp.’

Climategate.nl-auteur Reynier Pronk schreef eerder deze week een zeer veel gedeelde opinie. Hij spreekt van kapitaalvernietiging bij de toepassing van energielabels:

‘Uit het lezenswaardige artikel ‘Schimmigheid troef’ van Theo van Vugt (EW Magazine 6 juni), blijkt dat onze overheid (en niet voor het eerst) fraude en willekeur in de hand werkt, nu weer bij de bepaling van het energielabel. Maar daar blijft het niet bij, want de olifant in de kamer is dat de waarde van het woningbestand ernstig wordt aangetast, misschien wel tot 23% of meer.

Ik woon in een gemeente met huizen die veelal in de twintiger en dertiger jaren zijn gebouwd. Deze huizen zijn gemiddeld groter dan andere en kunnen nimmer een hoger label krijgen dan C. Zelfs om dat bescheiden label te bereiken moet er zo’n € 100.000 worden geïnvesteerd. Doe je dat niet, dan vermindert de waarde van het pand substantieel.

Rekenvoorbeeld: Je hebt een huis met een WOZ-waarde van 1 miljoen. Bij verkoop is de keuze: niets doen en zeker € 200.000 minder ontvangen, of voor een ton verbouwen en nog eens een ton verliezen bij de verkoop.

En denk niet: ik heb mijn huis jaren geleden al voorzien van thermopane, dus ik zit goed, want dat is inmiddels reeds verouderd en wordt nu beoordeeld als enkelglas.’ Zie hier.

De verschillen zijn groot per provincie. In Limburg is anno 2024 vooralsnog de grootste inhaalslag te maken op het gebied van verduurzaming. Hier heeft momenteel slechts 27,5% van de woningen energielabel A. Ook Zeeland en Friesland lopen nog achter ten opzichte van de andere provincies.

Het ‘gemiddelde huis’ is dus niet extreem energieslurpend, maar ook zeker niet energieneutraal.


Op gemeenteniveau zijn de verschillen nog groter. Zo is het percentage energiezuinige woningen nog veel hoger in Almere: momenteel heeft in deze Flevolandse gemeente zelfs 65,4% energielabel A. Ook in het Zuid-Hollandse Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp staan naar verhouding veel duurzame woningen.

Energielabel A heeft overigens verschillende niveaus: van A tot en met A ++++. Expert energie Joris Kerkhof: “Over het algemeen geldt: hoe meer plusjes, hoe energiezuiniger de woning. Een huis met energielabel A ++++ wordt ook wel een nul-op-de-meter huis genoemd. Zo’n energieneutrale woning wekt op jaarbasis net zo veel energie op als dat het verbruikt. Soms zijn deze woningen zelfs energieleverend,

De top 10 gemeenten met – naar verhouding – de meeste energiezuinige huizen van Nederland:

  1. Almere (Flevoland): 65,4% van de woningen heeft energielabel A
  2. Lansingerland (Zuid-Holland): 60,8% van de woningen heeft energielabel A
  3. Pijnacker-Nootdorp (Zuid-Holland): 59,2% van de woningen heeft energielabel A
  4. Purmerend (Noord-Holland): 55,3% van de woningen heeft energielabel A
  5. Harlingen (Friesland): 54,4% van de woningen heeft energielabel A
  6. Dijk en Waard (Noord-Holland): 53,2% van de woningen heeft energielabel A
  7. Hendrik-Ido-Ambacht (Zuid-Holland): 51,7% van de woningen heeft energielabel A
  8. Barendrecht (Zuid-Holland): 50,9% van de woningen heeft energielabel A
  9. Houten (Utrecht): 50,5% van de woningen heeft energielabel A
  10. Aalsmeer (Noord-Holland): 49,6% van de woningen heeft energielabel A

In Leidschendam-Voorburg ligt het aandeel woningen met A-label vooralsnog juist het laagst. Slechts 16,1% van de huizen heeft hier momenteel dit duurzame label. Ook in Westerwolde (17,6%) en Heerlen (18%) staan naar verhouding nog weinig energiezuinige woningen.

Momenteel heeft 7,9% van alle woningen in Nederland energielabel F of G. Dit zijn vaak oudere huizen met slechte isolatie en enkel glas.

Per gemeente verschilt het percentage ‘energieslurpende woningen’ sterk, aldus de site. Zo heeft op Terschelling zelfs 23,6% van de huizen dit minst gunstige label. Ook in het Groningse Westerwolde staan – naar verhouding – veel woningen met energielabel F of G.

Anno 2024 hebben Nederlandse woningen gemiddeld energielabel C. Het ‘gemiddelde huis’ is dus niet extreem energieslurpend, maar ook zeker niet energieneutraal. Vaak hebben deze woningen geen zonnepanelen en er valt nog winst te boeken op het gebied van duurzaam verwarmen en duurzame beglazing.

  • 1 gemeente (0,3%): gemiddeld energielabel A
  • 112 gemeenten (32,6%): gemiddeld energielabel B
  • 227 gemeenten (66,4%): gemiddeld energielabel C
  • 2 gemeenten (0,6%): gemiddeld energielabel D

Er is momenteel veel te doen over de terugverdientijd van zonnepanelen. Zo is het nieuw te vormen kabinet van plan om de salderingsregeling in 2027 in één keer af te schaffen. Dat betekent dat je die te veel opgewekte elektriciteit in de zomer niet meer mag wegstrepen tegen het verbruik in de winter. Ook ligt er een plan om de belasting op gas te gaan verlagen.

Energie-expert Joris Kerkhof licht toe waarom energielabels ondanks dat relevant blijven:

‘Aan de andere kant wordt een zuinig label voor een huis steeds belangrijker voor de waarde van het huis. Je kunt ook een hogere hypotheek krijgen voor de aankoop van een energiezuinig huis. Dus naast de lagere maandlasten voor energie, is dit een goed argument om je huis toch te verduurzamen als je de financiële mogelijkheden hebt. Ook zijn er veel subsidiemogelijkheden om je huis te verduurzamen.’

***

Bron hier.