Onderzoek gestart naar giftige verdelger in oppervlaktewater

Datum:
  • vrijdag 14 juni 2024
  • in
  • Categorie: ,
  • Heerhugowaard - Deltares is een onafhankelijke specialist op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur.


    14-6-2024


    Onderzoek gestart naar giftige verdelger in oppervlaktewater

     In opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), het waterschap voor Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, heeft kennisinstituut Deltares in Delft een start gemaakt met het onderzoek naar mogelijke bronnen van de giftige onkruidverdelger dinoterb in het oppervlaktewater. 


    Deltares is een onafhankelijke specialist op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. Het bureau onderzoekt wat mogelijke verklaringen kunnen zijn voor de recent aangetroffen verhoogde waarden van het kankerverwekkende landbouwmiddel en waar de vervuilingen precies vandaan komen. 

    Dinoterb is sinds 1998 verboden, maar concentraties zijn evengoed Krassekeet op Texel, het Hoekje in de Zijpe, polder Drieban in Venhuizen, Oostpolder in Hoorn en Pieter Engel in Assendelft. waargenomen bij de gemalen 

    Ook in natuurgebied Het Zwanenwater in Callantsoog, langs de N9 bij ’t Zand, De Stolpen en Sint Maartensvlotbrug, in sloten aan de Koning Willem II-weg in ’t Zand, de Westerduinweg in Petten, de Slootgaardweg in Waarland en de Westelijke Randweg in Beverwijk is het chemische goed gemeten. 

    Het is vooralsnog niet duidelijk hoe, wanneer en waar terecht is gekomen. Op voorhand wordt geen enkele richting of verklaring uitgesloten. dinoterb in het oppervlaktewater 

    Het onderzoek door Deltares bestaat uit literatuurstudie (over de stof, het meten daarvan, gebruik en mogelijke verspreiding), interviews met betrokkenen en experts en data-analyse. 

    Bovendien richt het zich op het gebruik, gebruikers en mogelijke verspreidingsroutes. HHNK wil uitgezocht hebben hoe het middel in het oppervlaktewater terecht kan komen: via de lucht, water, door afzetting, omwoeling van de bodem of op andere wijze


    Noordhollands Dagblad


    1 reacties :

    Anoniem zei

    Er bestaan geen onafhankelijke onderzoeksbureaus immers de opdrachtgever bepaalt hoe het onderzoek moet verlopen, die moet ook betalen. Het Hoogheemraadschap had middels de regelmatige controles zelf kunnen ontdekken waar de vervuiling ontstaat. Als het Hoogheemraadschap het niet gedaan heeft om wat voor duistere reden dan ook, had de Milieudienst het moeten doen, daar zijn ze immers voor.
    We mogen als belastingbetaler toch verwachten dat er genoeg kennis is bij Hoogheemraadschap en Milieudienst, tegenwoordig vanwege die slechte naam, Omgevingsdienst geheten, om zelf watermonsters te nemen en te (laten) onderzoeken op gif. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor die overbetaalde ambtenaren?

    Een reactie posten