Om tegemoet te komen aan de stijgende elektriciteitsbehoeften van alle Amerikaanse staten zouden er honderdduizenden meer nodig zijn.
1-6-2024
Kunnen plannen voor ‘schone’ energie nog gekker worden?
Door Paul Driessen.
Het Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onlangs twee windenergiegebieden aangewezen in diepwatergebieden voor de kust van Oregon. BOEM onderzoekt ook de ontwikkelingsmogelijkheden voor offshore windenergie voor de Golf van Maine, de centrale Atlantische Oceaan, de Golf van Mexico en misschien wel de Grote Meren.
Ze maken deel uit van het plan van Team Biden om tegen 2030 30.000 megawatt aan offshore windenergiecapaciteit in te zetten en 15.000 MW aan drijvende offshore windenergiecapaciteit tegen 2035. Capaciteit is wat de turbines zouden kunnen genereren als de wind met optimale snelheden waait, misschien 30-40% van het jaar.
30.000 MW is wat 2.500 turbines van 12 MW zouden kunnen genereren. Het is genoeg om op een warme zomerdag te voldoen aan de huidige piekbehoefte aan elektriciteit in de staat New York. Voeg daar de elektriciteit aan toe die nodig is om benzineauto’s en aardgasovens en kachels te vervangen, te voldoen aan de stijgende vraag naar AI, datacenters en streaming video, en om back-upbatterijen op netniveau op te laden – en New York alleen al zou waarschijnlijk 10.000 offshore-turbines van 12 MW nodig hebben.
Om tegemoet te komen aan de stijgende elektriciteitsbehoeften van alle Amerikaanse staten zouden er honderdduizenden meer nodig zijn.
“offshore-windenergie een unieke kans is om een nieuwe schone energie-industrie op te bouwen, de klimaatcrisis aan te pakken en goedbetaalde banen te creëren en tegelijkertijd economische kansen voor alle gemeenschappen te garanderen.”
BOEM gaat nog verder dan het ministerie van Energie in zijn ongefundeerd optimisme en prijst het doel van de regering om het gehele Amerikaanse elektriciteitsnet tegen 2035 CO2-arm te maken en zegt dat “offshore windenergie bijzonder geschikt is” voor het opwekken van “schone energie.” Tweederde van al het Amerikaanse offshore-windenergiepotentieel bevindt zich in oceaangebieden die zo diep zijn dat turbines moeten worden gemonteerd op drijvende platforms die aan de zeebodem zijn verankerd door kabels die zijn vastgemaakt aan zuigpalen die in bodemsedimenten zijn verzonken.
DOE beweert zelfs dat het op de een of andere manier de kosten van drijvende windenergie in diep water zal verlagen tot $45 per megawattuur in 2035. (Dat is 45 ¢ per kilowattuur, het drievoudige van wat de meeste Amerikanen nu betalen.) Om zijn beweringen kracht bij te zetten, presenteert DOE kaarten, artists’ impressions en afbeeldingen van drijvende turbine-groepen. .
Het is bijna alsof deze overheidsfunctionarissen daadwerkelijk geloven dat ze de vermeende klimaatcrisis kunnen oplossen door simpelweg proclamaties, voorschriften, tekeningen, persberichten en subsidies uit te vaardigen – en voila!
Mijnen gaan open, grondstoffen worden gedolven en miljoenen windturbines, miljarden zonnepanelen, miljarden accu’s op voertuigden en het elektriciteitsnet, miljoenen kilometers transmissielijnen, miljoenen transformatoren en andere technologieën worden geproduceerd en geïnstalleerd – betaalbaar en zonder fossiele brandstoffen, uitstoot van broeikasgassen, giftige lucht- en waterverontreinigende stoffen, kinder- en slavenarbeid of ander kwaad (allemaal tegen minimale kosten), terwijl bedreigde diersoorten en andere milieuconflicten verdwijnen (of tot irrelevantie worden gedegradeerd) …
En er wordt wereldwijd snel een overvloed aan schone, hernieuwbare, betrouwbare en betaalbare elektriciteit opgewekt.
Het is onbeleefd om vurig gekoesterde overtuigingen in fossiel-brandstofvrije utopieën in twijfel te trekken. Er is echter dringend een beetje realiteitszin nodig voordat activisten en bureaucraten ons verder op deze doodlopende weg voeren.
Offshore-turbines van 12 MW zijn 250 meter hoog, hebben drie bladen van 100 meter lang en wegen duizenden tonnen. Tot nu toe zijn er maar weinig geïnstalleerd, geen enkele is blootgesteld aan grote orkanen en geen enkele is op drijvende platforms in diep water gemonteerd. Er bestaan inderdaad geen dergelijke op een platform gemonteerde turbines buiten het domein van concepten en drie meter lange modellen in windtunnels en testtanks.
De drijvende turbines van Kincardine in de Noordzee ten zuidoosten van Aberdeen, Schotland, zijn veel kleiner, en de sterkste windstoten die daar werden geregistreerd, lagen in het bereik van 130 tot 200 km per uur. Aanhoudende windsnelheden voor orkanen van categorie 3-5 variëren van 180 tot 250 km/uur en hoger. Enkele van de ergste orkanen die in de VS aan land kwamen, bereikten snelheden van 200 km/uur (Katrina, 2003) tot 267 km/uur (Andrew, 1997). De sterkste wind ooit voor de kust van Oregon overschreed 160 km/uur (1962 en 1995).
Ondergrondse en halfafzinkbare constructies voor de kleinere diepwaterturbines van 2,0–9,5 MW wegen 2.000 tot 8.000 ton. Nieuwe halfafzinkbare platforms voor de productie van olie in diep water kunnen meer dan 30.000 ton wegen en een miljard dollar of meer kosten. Maar zelfs die zijn waarschijnlijk niet groot genoeg voor de monsterlijke beesten van 15 MW die de regering-Biden, CNN en anderen verheerlijken.
CNN zegt:
De eerste drijvende offshore-windturbine op ware grootte in de Verenigde Staten zal 250 meter boven de golven in de Golf van Maine uittorenen… De gigantische machine, met bladen met een diameter van 230 meter en vastgemaakt aan de zeebodem met dikke metalen kabels, zal naar verwachting tegen 2030 in het water worden geplaatst.
Het is bijna onmogelijk om je de hoeveelheden staal en andere grondstoffen voor te stellen die nodig zouden zijn voor elk van deze gigantische turbines en ondersteuningssystemen; de hoeveelheden erts die zouden moeten worden gewonnen om deze materialen te verkrijgen; de fossiele brandstoffen die nodig zijn om de ertsen te winnen en te verwerken, de turbines, bladen en ondersteuningssystemen te vervaardigen, en deze te transporteren en te installeren; de kosten om elk van hen te bouwen.
Gebaseerd op de gemiddelde afzettingen die vandaag de dag worden gedolven, zou voor de 110.000 ton koper die nodig is voor 30.000 MW aan offshore turbines alleen al zo’n 65.000.000 ton erts en bovenliggend gesteente moeten worden verwijderd. Dat omvat niet het koper voor zeekabels, transmissielijnen, transformatoren en andere apparatuur – of de andere metalen en mineralen.
Het is ondenkbaar dat deze diepwaterwindturbinesystemen ooit alle energie en kosten zouden kunnen terugverdienen – of alle broeikasgasemissies zouden kunnen compenseren – die betrokken zijn bij de bouw ervan, ongeacht hoeveel jaar ze elektriciteit opwekken. De levensduur zou inderdaad heel kort kunnen zijn als gevolg van hevige stormen en de constante zoutnevel.
Het is even ondenkbaar dat ze grote stormen zouden kunnen overleven. Zoals een expert op het gebied van de olieproductie in diep water uitlegde, is het belangrijkste nog niet onderzochte probleem de enorme dynamische belasting die de afmeersystemen uitoefenen op steunconstructies en turbines.
Drijvende offshore-constructies zijn ontworpen om op hun afmeersystemen te bewegen en zich aan te passen aan wind en golven. Maar als windsnelheden van 180 tot 260 km/uur de constructies en uitrusting op hun dekken treffen, kunnen ze tot het uiterste van hun capaciteit worden geforceerd. Dat is wat er gebeurde met de Mars TLP-installatie tijdens de orkaan Katrina.
Sommige van de kabels (tethers) faalden, het hele tuig werd op zijn kant geduwd en de 60 meter hoge boortoren brak af en zonk. Uit latere analyse bleek dat het niet de harde wind was die de mislukking veroorzaakte, maar de terugkerende beweging van de totale structuur – de herstellende krachten of “whiplash” – toen de windsnelheden plotseling daalden van 200 km/uur, met windstoten van 320 km/uur, naar 24 km/uur.
Stel je nu eens 240 meter hoge turbines voor, met enorme bladen ontworpen om de wind op te vangen, bovenop enorme, halfafzinkbare platforms, die in een orkaan of een andere hevige storm terechtkomen en steeds verder worden geduwd totdat de windsnelheid plotseling keldert en de turbines met geweld gaan zwaaien. – en afbreken.
Dat Shell Oil, een van de meest ervaren offshore-olieontwikkelaars ter wereld, zich heeft teruggetrokken uit diepwaterwindenergieprojecten zou veel moeten zeggen over de levensvatbaarheid van de vergezochte diepwaterplannen die Team Biden promoot om het Amerikaanse energie- en economische systeem geforceerd te transformeren.
Dat sommige bedrijven nog steeds meedoen, onderstreept hoe hun risico’s worden gesubsidieerd en onderschreven door belastingbetalers en consumenten, die in deze plannen worden meegesleept door politici en bureaucraten die eveneens geen echte rol in het spel hebben. Hun leasebiedingen kelderen en zij vragen steeds hogere garanties voor hun elektriciteitstarieven.
Het is tijd om te zeggen:
“Genoeg! We zullen onze nucleaire en fossiele energie behouden totdat u zonder redelijke twijfel bewijst dat uw alternatieven even overvloedige, betrouwbare en betaalbare energie bieden.”
***
Bron hier.
***
0 reacties :
Een reactie posten