Kritiek op belastingverhoging, maar gemeente blijft relatief goedkoop

Datum:
  • zaterdag 22 juni 2024
  • in
  • Categorie: , , , ,
  •  


    Hollands Kroon - 
    Wethouder Maarten Versluis over de kadernota 




    22-6-2024


    VIJF VRAGEN AAN 

    Na gesteggel over wel of geen belastingverhoging stemde de gemeenteraad van Hollands Kroon donderdag uiteindelijk in met het huishoudboekje voor de komende jaren. Beter bekend als de ‘kadernota’. Waar wordt gekort en wie kunnen juist extra geld tegemoet zien? Vijf vragen aan wethouder Maarten Versluis. 

    1. Wat is er donderdag met de kadernota besloten? 

    „Met de kadernota hebben we onze plannen voor de komende jaren gepresenteerd aan de gemeenteraad, in combinatie met hoeveel geld we daarvoor nodig denken te hebben. Wat het dit jaar anders maakt ten opzichte van vorige jaren is dat wij net als andere gemeenten meer moeite hebben om rond te komen. Dat komt omdat het Rijk, onze grootste sponsor, enorm gaat korten vanaf 2026. Hebben we het over alle gemeenten bij elkaar dan gaat het zelfs om drie miljard euro. Daar moeten we ons op voorbereiden. De vraag waar wij voor staan, is hoe ervoor te zorgen dat ook dan alle monden worden gevoed.” 

    2. Wat is een kadernota eigenlijk? 

    Het klinkt als een begroting. „Een begroting is heel precies. In een kadernota staat wat we in grote lijnen van plan zijn. Er staat bijvoorbeeld in dat er minder geld naar zorg gaat, zo’n acht ton, maar dat we nog precies niet weten hoe. Vergelijk het met een keuken. In een kadernota zeg je: ik wil op termijn een nieuwe. In de begroting schrijf je dat je een magnetron wil en dat je daar een x bedrag voor kan betalen. De begroting komt overigens begin november aan de orde.” 

    3. Vielen de plannen in de smaak? 

    „We hebben de plannen samen met de raad uitgewerkt, dus bij de meeste partijen wel. Maar er was ook nog wel wat kritiek. Als we het hebben over bijdrages van het Rijk en onzekerheden rondom de formatie, dan vind ik het verstandig om terughoudend te zijn met geld uitgeven. En ook om wat vlees op de botten te hebben. 

    Maar partijen als VVD, CDA en LDA vinden het niet zo zorgelijk en hadden veel kritiek op onze belastingverhoging. Vooral omdat deze naast bedrijven buurthuizen en verenigingen raakt. Ik vond dat ze daar een goed punt hadden.” 

    4. Waarom is die verhoging volgens u noodzaak?

    „Nou, noodzaak. Kijk: ozb (belasting op vastgoed) levert de gemeente in totaal ongeveer 26 miljoen euro op. Deze verhoging betekent dat wij twee ton méér hopen op te halen. Dat leek ons heel schappelijk, ook omdat we dan nog steeds een van de goedkoopste zijn in de regio. Maar, en daarin geef ik die partijen gelijk, dan moet je er wel voor zorgen dat verenigingen en stichtingen worden ontzien. Er is veel aan gelegen om dorpen leefbaar te houden en daarin spelen buurthuizen en sportverenigingen een cruciale rol. Tegelijkertijd zie je dat zij soms veel moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Daarom willen we die niet zwaarder belasten. Daar gaan we echt even heel goed naar kijken.” 

    5. Wie mag zich verheugen op meer geld? 

    „We willen stappen maken in de leefbaarheid van dorpen. Daarom hebben we flinke investeringen gepland voor cultuur en bibliotheken. Daarnaast zijn we bezig met een plan om de visserij te ondersteunen. Ook dat moet komend jaar van de grond komen. Tot slot zien we nog een grote uitdaging bij verkeersveiligheid. Met name waar het de schoolgaande jeugd betreft. We hopen zo het vertrouwen van burgers in de politiek te laten groeien, door te laten zien dat we dingen beter maken.” 

    Lars van der Bel 

    Goedkope gemeente 

    Hollands Kroon is een relatief ’goedkope’ gemeente voor haar burgers op het gebied van belastingen. Van de 342 gemeenten die Nederland rijk is, stond de gemeente Hollands Kroon vorig jaar nog op plaats 92. Voor de duidelijkheid: op plaats één staat de allergoedkoopste gemeente. ‘Een soort AZ’, merkte de wethouder daar al eens over op.


    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    Anoniem zei

    Belasting verhogen is toch het meest simpele wat er is als je als Gemeente zijnde geen visie hebt? Het aantal overbodige ambtenaren in Nederland rijst de pan uit, ga daar eens in snijden en zet ze weer aan het werk op het Gemeentehuis ipv. ze thuis laten (werken?). Nederland begint aardig op de voormalige Sovjet Unie te lijken met het veel te hoog ambtenaar aandeel wat op den duur onbetaalbaar is en was.

    Een reactie posten