Zal Brussel een luisterend oor bieden of in een sanctieval trappen?
10-6-2024
Handelsoorlog met China: VS dwingen EU opnieuw om economische zelfmoord te plegen
Nadat de VS Nordstream opgeblazen hebben en de EU-marionettenleiders het bevel gegeven hebben energiesancties tegen Rusland Europa af te kondigen bevindt het oude continent zich nu in een neerwaartse doodspiraal van de-industrialisering en economische ineenstorting.
Europa is nu verplicht vier maal duurdere energie uit de VS te kopen, terwijl de schietgrage Yanks de vinger aan de trekker hebben om die bevoorrading uit te zetten als de EU-marionetten niet gehoorzamen of welke andere reden de VS ook zouden kunnen hebben.
De Chinese media hebben de Europese Commissie (EC) gewaarschuwd over het mogelijke opleggen van tarieven aan Chinese elektrische voertuigen (EV) in Europa. Zal Brussel een luisterend oor bieden of in een sanctieval trappen?
De Europese Commissie bereidt zich voor om haar conclusies bekend te maken na een maandenlang antisubsidieonderzoek naar Chinese elektrische voertuigen.
Volgens sommige schattingen zijn Chinese elektrische voertuigen ongeveer 20 procent goedkoper dan hun Europese tegenhangers.
Het prijsverschil heeft de Commissie ertoe aangezet extra tarieven te overwegen – onder het voorwendsel dat Chinese autofabrikanten staatssteun ontvangen, wat de Europese Unie als een “oneerlijk voordeel” bestempelt.
Het onderzoek werd gestart ondanks dat de Commissie geen formele klachten ontving van de Europese auto-industrie. Bij gebrek aan daadwerkelijke schade concentreert het zich op de ‘potentiële’ dreiging van de toestroom van goedkope Chinese elektrische auto’s naar de Europese markt.
De Global Times, een Engelstalig Chinees dagblad, benadrukte dat de stap van de Commissie binnen het blok hoogst impopulair lijkt.
Het citeerde de opmerkingen van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz uit september 2023 dat Duitse autofabrikanten niet bang moeten zijn voor hun Aziatische rivalen, en de waarschuwing van de Zweedse premier Ulf Kristersson van 14 mei dat “een bredere handelsoorlog waarbij we elkaars producten blokkeren niet de juiste keuze is.”
Bloomberg haalde aan dat Europese autofabrikanten ook tegen deze maatregel waarschuwden.
Vorige maand noemde Carlos Tavares, CEO van Stellantis, mogelijke tarieven tegen Chinese EV’s een “grote valkuil” die de inflatie zou kunnen versnellen. Mercedes-CEO Ola Kallenius verklaarde eerder deze maand dat Europa de roep om protectionistische maatregelen moet weerstaan, terwijl voormalig Volkswagen-CEO Herbert Diess vorige week opmerkte dat het invoeren van tarieven op Chinese elektrische voertuigen de transitie van Europa naar schone energie zou kunnen uitstellen en een gevaarlijke wereldwijde handelsoorlog zou kunnen veroorzaken.
De zorgen van westerse autofabrikanten zijn begrijpelijk gezien het feit dat Volkswagen, Porsche, BMW, Mercedes en anderen profiteren van de verkopen in China. Veel Duitse bedrijven produceren hun voertuigen in de Volksrepubliek, waar energie en arbeid veel goedkoper zijn dan in Europa.
“Dat roept de vraag op waarom de Europese Commissie zo’n impopulaire en gevaarlijke stap zet die elke feitelijke en wettelijke basis ontbeert”, aldus Global Times, die suggereert dat sommige EU-politici de groeiende spanning tussen Beijing en het blok willen gebruiken voor hun eigen politieke gewin – en noemt Washington als de belangrijkste drijvende kracht achter de dreigende tarievenoorlog tussen de EU en China.
Medio mei kondigde de regering-Biden aanvullende tarieven aan voor in China gemaakte elektrische auto’s, zonnepanelen, halfgeleiders, staal en andere producten. Chinese elektrische auto’s die naar de VS worden verzonden, worden nu geconfronteerd met een importbelasting van maar liefst 100 procent.
Het Chinese dagblad zei dat het geen toeval was dat de aankondiging van de Commissie zal worden gedaan na de verkiezingen voor het Europees Parlement van 6 tot 9 juni, omdat tarieven “aanzienlijke verliezen voor EU-bedrijven en consumenten” zouden veroorzaken.
“Als er enige vraag is of China zal reageren en hoe het zal reageren, kan men kijken naar hoe China de afgelopen jaren heeft gereageerd op de door de VS geïnitieerde handelsoorlog met China. China zal de situatie niet laten escaleren, maar vergis je niet, zijn reactie zal voldoende zijn en gevoeld worden door de EU”, waarschuwde de krant.
Bloomberg wierp enig licht op wat Peking zou kunnen doen als reactie op de strafmaatregelen van Brussel:
- China zou vergeldingsheffingen kunnen opleggen tot 25 procent op auto’s van Europese makelij met grote motoren, wat betekent dat Mercedes-Benz, Porsche en BMW het zwaarst getroffen zouden worden.
- De Europese luchtvaart, landbouw- en zuivelproducten, wijn en cognac kunnen te maken krijgen met tit-for-tat-heffingen.
- Peking kan de export beperken van materialen en componenten die essentieel zijn voor de productie van elektrische voertuigen, zoals zeldzame aardmetalen, waaronder lithium, dat onmisbaar is voor het maken van autobatterijen.
- Europese autofabrikanten die fabrieken in China hebben zullen waarschijnlijk ten prooi vallen aan een mogelijke handelsoorlog.
- Last but not least zou Peking beperkingen op het toerisme naar Europa kunnen invoeren om extra economische schade aan te richten.
Europa bevindt zich nu tussen een rots en een harde plek. Het land heeft het voorbeeld van Washington al gevolgd door ingrijpende sancties tegen Rusland in te voeren – die vervolgens een averechts effect hadden, wat leidde tot de-industrialisatie in sommige voormalige industriële grootmachten, zoals Duitsland.
Er wordt gezegd dat het Europese blok zich heeft hersteld van een ‘milde recessie’, maar de bbp-groei van 0,3 procent in het eerste kwartaal van 2024 lijkt zwak.
De handelsoorlog van het Westen tegen China zou een nieuwe klap voor de Europese economie kunnen betekenen. De vraag is hoe lang de EU onder leiding van Washington haar eigen belangen zal blijven schaden.
Als u de artikelen van Dissident.one waardeert, kunt u HIER een donatie doen om de site in de lucht te houden.
0 reacties :
Een reactie posten