Op grond van de wet mogen leveranciers onderscheid maken in hun tarieven voor klanten met en zonder zonnepanelen.
Autoriteit Consument & Markt (ACM): extra belasten zonnepaneelhouders toegestaan
Van een onzer correspondenten.
Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, vooropgesteld dat deze kosten niet onredelijk zijn. Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie voldoen aan deze voorwaarde.
Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek.
Volgens de toezichthouder veroorzaken huishoudens met zonnepanelen hogere kosten voor energiebedrijven dan huishoudens zonder zonnepanelen. Energieleveranciers zijn voor deze groep klanten meer geld kwijt aan inkoopkosten, onbalanskosten en kosten die veroorzaakt worden door de salderingsregeling.
Op grond van de wet mogen leveranciers onderscheid maken in hun tarieven voor klanten met en zonder zonnepanelen.
De vier onderzochte energieleveranciers (Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie) baseren de extra kosten voor hun klanten op bovengenoemde drie kostenposten. Zij maken hier geen extra marge op, aldus de toezichthouder. Tegenover de hogere tarieven voor huishoudens met zonnepanelen staan lagere tarieven voor huishoudens zonder zonnepanelen.
Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie berekenen de extra kosten voor zonnepanelenhouders op verschillende manieren aan hen door. Zo betalen ze bijvoorbeeld een hoger tarief voor elektriciteit of moeten ze een extra toeslag betalen.
En dat is dus toegestaan: op grond van de wet mogen leveranciers onderscheid maken in hun tarieven voor klanten met en zonder zonnepanelen. De meerkosten mogen alleen niet worden doorberekend in de gastarieven.
Door de verschillende manieren waarop kosten worden doorberekend, is het wel lastiger geworden voor klanten met zonnepanelen om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, stelt de ACM.
Energie-Nederland, de branchevereniging voor energiebedrijven, onderschrijft de conclusies van de waakhond. ‘Zonnepanelen aanschaffen loont nog steeds’, zegt voorzitter Cora van Nieuwenhuizen. De branchevereniging is verder van mening dat de salderingsregeling onhoudbaar is.
***
Bron hier.
***
2 reacties :
En weer zijn we belazerd door de (r)overheid. Eerst was je asociaal als je niet verduurzaamt en geen zonnepanelen hebt, vervolgens wordt je genaait in een trio’tje van bedrijfsleven/(r)overheid/recht(krom)spraak. Het woord DUURzaam begint voor de meesten wel duidelijk te worden.
We kunnen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gerust het verlengstuk van de Energie Maatschappijen scharen. Alles in Nederland is er op gericht om waar dan ook en op welke manier dan ook, de burgers een poot uit te draaien. Nu zogenaamd omdat o,a. de mensen zonder zonnepanelen een deel van de subsidie en inkomsten van zonnepaneel eigenaars betalen. Hoe krom die redenatie is blijkt uit het gegeven dat 3/4 van Nederland meebetaalt aan de subsidies voor isolatie, warmtepompen, elektrische auto's en ga zo nog maar een half uurtje door. Waarom meebetalen aan subsidie voor Extension Rebellion en nog meer van die schimmige terreur clubjes?
Joost Klein, u weet wel, die idioot die Nederland vertegenwoordigde op het Songfestival, heeft met zijn idioterie precies aangegeven hoe het met Nederland gesteld is, een land zwaar in verval geleidt door een Psychopaat met zijn/haar/het medeplichtigen.
Een reactie posten