HEEMSKERK Uit nieuwe meetgegevens blijkt dat het landbouwgif dinoterb ook vorig jaar is aangetroffen in wateren van Noord-Holland. Net als in 2022.
Koos Reitsma
5-4-2024Bij de Waterweg in Heemskerk, niet ver van drinkwaterbedrijf PWN, werd een concentratie van maar liefst 443,8 nanogram per liter (ng/l) gemeten, waar het maximaal toelaatbaar risiconiveau 30 ng/l is. Een uitzonderlijk hoge waarde. In natuurgebied Het Zwanenwater bij Callantsoog was het ook weer raak.
Vooral de extreem hoge concentratie in Heemskerk lijkt zorgelijk, omdat deze op betrekkelijk korte afstand van PWN is gemeten. Toch hoeft niemand zich zorgen te maken over de kwaliteit van het drinkwater, volgens strategisch adviseur Koen Zuurbier. „Als er dinoterb in zit, zouden we het weten”, zegt hij. „Want we controleren regelmatig en op meerdere plekken.”
Duinen
Het drinkwater van PWN komt uit het IJsselmeer, wordt in de installatie bij Heemskerk gezuiverd, waarna, onder meer in de duinen, nog meerdere zuiveringen plaatsvinden. „Dat gebied in de duinen is ver verwijderd van de plek waar de hoge concentratie dinoterb is aangetroffen”, zegt hij „Het water dat we hier zuiveren, staat daar niet mee in verbinding.”
Behalve bij Heemskerk en Callantsoog zijn ook in andere delen van de provincie opnieuw gehalten boven de risiconorm aangetroffen, maar wel minder dan bij Heemskerk en Callantsoog. Het gaat om concentraties tussen 30,2 en 53,4 ng/l bij Bergen, Julianadorp, Burgerbrug, Wieringerwerf, Avenhorn en Volendam.
Dinoterb is een kankerverwekkend landbouwgif dat al sinds 1998 verboden is. Niet alleen vanwege de grote risico’s voor de volksgezondheid, maar ook omdat het ook schadelijk is voor plant en dier.
Herkomst
De grote vraag blijft waar het vandaan komt. HHNK zegde na eerdere berichtgeving over concentraties dinoterb op basis van meetgegevens uit 2022 al toe onderzoek te laten doen. Dat neemt ongeveer een half jaar in beslag. „Dit opnieuw aantreffen van dinoterb onderschrijft wel het belang van zo’n brononderzoek”, zegt woordvoerder Jorrit Voet van HHNK. „Dinoterb hoort niet in het water en daarom willen wij ook graag de oorzaak weten. Hiervoor hebben we contact met ander bevoegd gezag, zoals de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) en de Omgevingsdiensten.”
Twee mogelijke oorzaken die worden genoemd zijn uitspoeling van dinoterb dat nog in de bodem zit van voor het in 1998 verboden werd, en illegaal gebruik. „Het achterhalen van de bron is best lastig”, zegt Jacob de Boer, hoogleraar toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. „Misschien is een oude stort gaan lekken.” Het lijkt hem niet waarschijnlijk dat dinoterb nu nog wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel. „Iemand kan een oude voorraad hebben gehad, maar als je het nu nog moet kopen is het veel te duur. Er zijn genoeg andere pesticiden.”
„Ga in elk geval niet zwemmen in water met te hoge concentraties en laat er geen vee uit drinken”, adviseert hij.
Noodhollands Dagblad
1 reacties :
Hoogleraar Jacob de Boer oppert dat het misschien een oude stort is. Als je niet weet waar de bron is moet je niet zulke onzinnige dingen zeggen over een oude stort want dan zou het plaatselijk zijn en al veel eerder opgemerkt moeten zijn, tenminste als de instanties hun werk naar behoren doen en daar mankeert het nodige, zo niet alles aan.
Een reactie posten