Duitsland: 100 keer stroomuitval per jaar bij uitfasering steenkool
8-4-2024
Door Lorenzo.
Katherina Reiche, de grootste distributienetbeheerder van Duitsland, heeft gewaarschuwd voor enorme tekorten in het elektriciteitsnet, vooruitlopend op de uitfasering van steenkool in 2030. In een bepaald scenario zijn tot 100 shutdowns per jaar mogelijk, die tot 21 uur kunnen duren.
In de energiesector groeien de twijfels over de technische haalbaarheid van het beëindigen van de kolengestookte elektriciteitsopwekking in Duitsland tegen 2030, zonder de zekerheid van de elektriciteitsvoorziening in gevaar te brengen. De directeur van netbeheerder Westenergie, Katherina Reiche, heeft gewaarschuwd voor de gevolgen hiervan.
Voor een geïndustrialiseerd land als Duitsland zou dit uiteraard onaanvaardbaar zijn.
“Misschien moeten we de uitfasering van steenkool nog enige tijd uitstellen”, zei Reiche.
Westenergie levert elektriciteit, gas, water en internet aan ongeveer acht miljoen mensen in West-Duitsland. Met een elektriciteitsnet van bijna 200.000 kilometer is de dochteronderneming van Eon de grootste netbeheerder van het land.
Volgens de huidige wet op de uitfasering van steenkool moet de verbranding van steenkool in Duitse elektriciteitscentrales uiterlijk in 2038 worden beëindigd. De coalitieregering is het er echter over eens dat de uitfasering van steenkool “idealiter” tegen het einde van dit decennium zou moeten plaatsvinden om meer bij te dragen aan het terugdringen van de opwarming van de aarde.
De laatste tijd zijn er in de politiek stemmen opgegaan tegen een voortijdige uitstap uit de steenkoolsector. Eind februari riepen drie Oost-Duitse staatspremiers de Duitse regering op om in deze context de datum van 2030 te annuleren. Minister-president Dietmar Woidke (SPD) van Brandenburg betoogde dat het stoppen van het gebruik van steenkool in 2023 een veilige planning van de energievoorziening in de weg zou staan. De presidentiële ministers van Saksen en Saksen-Anhalt, evenals steenkoolproducerende staten als Brandenburg, waren ook tegen een vroegtijdige uitfasering. Daarentegen heeft de zwart-groene deelstaatregering van Noordrijn-Westfalen een overeenkomst bereikt met de RWE Groep om de productie in het Rijnland, de grootste bruinkoolmijnregio van Europa, al in 2030 te beëindigen.
De Groene Partij dringt ondertussen aan op een spoedige uitfaseringsdatum. “Wij Groenen in de Bondsdag willen de uitfasering van steenkool naar 2030 vervroegen”, staat op de website van de parlementaire fractie. Volgens de regerende partijen zou tegen die datum 80 procent van de geproduceerde elektriciteit afkomstig moeten zijn van zonne- en windenergie. Momenteel is dat iets meer dan de helft. Milieuorganisaties dringen ook aan op een snelle uitfasering. “Dit is de enige manier om de Duitse klimaatdoelstellingen te halen en de energietransitie te voltooien. Er kan geen ‘business as usual’ zijn”, doet de Duitse Federatie voor Milieu- en Natuurbehoud (BUND) een beroep op beleidsmakers en spreekt van een “enorme kloof in de klimaatbescherming.” De hoge snelheid van de veranderingen brengt de voorzieningszekerheid niet in gevaar.
De oorlog in Oekraïne en de weigering van kernenergie zijn problemen
De voorspellingen voor het stopzetten van de Duitse steenkoolproductie waren ook gebaseerd op het toenemende gebruik van goedkoop aardgas uit Rusland in grote hoeveelheden. Voor dit doel was Nord Stream gebouwd. Aardgas moest de brug zijn en de verwachting was dat de nieuwe gascentrales dan op waterstof zouden kunnen draaien, al was nooit duidelijk welke energie dat zou opwekken.
De oorlog heeft dit deel van het plan opgeblazen en Duitsland heeft, onder groene ideologische druk, ook kerncentrales gesloten. Nu kost gas, vooral LNG of Noordzeegas, veel meer dan Russisch gas. Bovendien bleek uit een recente analyse in opdracht van het Britse adviesbureau Cornwall Insights dat de financiële buffer van de Duitse overheid voor het onderhoud van gasgestookte elektriciteitscentrales kleiner is geworden. Zonder subsidies kunnen deze stroomgeneratoren echter niet winstgevend worden geëxploiteerd, aldus bronnen uit de sector. Energie uit aardgas kan dus alleen bestaan als het gesubsidieerd wordt.
Niet alleen dat: de keuze om zich te concentreren op elektrische mobiliteit en warmtepompen, die ook elektrisch zijn, zal nog meer problemen voor het elektriciteitsnet opleveren en leveringsproblemen doen toenemen.
Een voor de hand liggende en intelligente strategie zou zijn om door te gaan met de productie van elektriciteit uit steenkool totdat er een stabiele en betrouwbare alternatieve brandstof is gevonden, maar we hebben het over klimaatideologie, waarin logica een secundaire plaats inneemt.
***
1 reacties :
De weinige mensen die nog rationeel kunnen nadenken weten allang dat de mens voorlopig niet zonder fossiele energie kan. Hoe in hemelsnaam kan een economie draaiend gehouden worden op alleen zon of wind(7 a 8%), het is onmogelijk. Waterstof is geen oplossing want de productie ervan vraagt meer fossiele energie als bij het gebruik van fossiele energie. Thorium energie zou de oplossing zijn maar daar wil communistisch links niet aan want eerst moet de welvaart weggevaagd zijn met miljoenen doden als gevolg en pas als het niet anders kan zal Groen erkennen dat hun groen niet groen is maar pikzwart. Een paar miljoen doden meer of minder is voor Groen, wat gewoon Communisme is, geen punt, immers in het verleden kostte het Communisme ook tientallen miljoenen mensen het leven, het Maoïsme van de SP kostte honderden miljoenen het leven.
Een reactie posten