Aanhoudende regen maakt Noord-Hollands duingebied extra kwetsbaar voor natuurbranden

Datum:
  • maandag 22 april 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  • NH zocht uit hoe dat zit.



    Aanhoudende regen maakt Noord-Hollands duingebied extra kwetsbaar voor natuurbranden

    Het heeft te maken met het veranderende klimaat, waardoor er steeds vaker zeer droge en steeds vaker zeer natte periodes voorkomen. In periodes waarin het veel regent - zoals de afgelopen weken - groeien planten in de duinen hard. Als er dan in een droge periode brand uitbreekt, staan er dankzij de eerder gevallen regen relatief veel planten waardoor de brand zich makkelijk uitbreidt.

    Hoewel natuurbranden in Nederland sinds 1994 niet meer officieel worden bijgehouden, doet bosbrandexpert Cathelijne Stoof dat wel. Met andere experts brengt ze in kaart waar in de Nederlandse natuurbranden hebben gewoed. Op die kaarten is goed te zien hoe kwetsbaar het (Noord-Hollandse) kustgebied is.

    Begroeiing

    Veiligheidsregio Kennemerland geeft aan dat hier meerdere oorzaken voor zijn. De belangrijkste is de temperatuur. In warme en droge periodes is de kans het grootst, maar ook de begroeiing in gebieden met zandgrond vormt een extra risco. Zo zijn helmgras, duindoorn, struiken en naaldbomen vaak extra vatbaar voor brand. 

    En dan is er ook nog de wind. Omdat het aan zee geregeld flink waait, kan een klein brandje snel om zich heen slaan. Bovendien is het door de hoogteverschillen in het duingebied voor de brandweer vaak een uitdaging om snel ter plaatse te komen om het vuur te blussen. 

    Als laatste: de mens. Volgens het Instituut Fysieke Veiligheid wordt de mens in negentig procent van de gevallen als aanstichter aangewezen bij natuurbranden. 

    "De mix van recreëren en wonen geeft een kans tot slachtoffers" 

    Veiligheidsregio Kennemerland

    Om de biodiversiteit in Nederland te verbeteren, word er tegenwoordig anders omgegaan met de natuur. Dood en dus brandbaar hout blijft liggen en natuurgebieden worden met elkaar verbonden. Hierdoor krijgt een brand de kans om over te slaan op een ander gebied. 

    "Natuur is altijd gevoelig voor brand. De afgelopen weken hebben we al enkele natuurbranden gehad, met name rond Wijk aan Zee. Wat we zien is dat het, met name dicht bij zee, altijd waait en daarmee het helmgras toch best snel droogt en een brand opdrijft. Branduitbreiding is daardoor altijd mogelijk. De mix van recreëren en wonen in en om de natuurgebieden geeft een kans tot slachtoffers", laat veiligheidsregio Kennemerland weten. 

    Brandweer zit niet stil

    Gelukkig zit de veiligheidsdienst niet stil. De veiligheidsregio zorgt voor het kustgebied van Texel tot Castricum. Om het gebied te beschermen heeft de brandweer speciale verkenningsvoertuigen en tankautospuiten die op onverhard terrein kunnen rijden. 

    Bankjes met nummering helpen de brandweer in Kennemerland. Wanneer er een brand wordt opgemerkt door voorbijgangers kunnen ze dit nummer melden aan de alarmcentrale, zodat hulpdiensten snel ter plaatse zijn. Verder zijn er extra waterpunten geplaatst en zijn fietspaden versterkt. Het vuur verspreidt daardoor minder snel.


    NH



    5 reacties :

    Anoniem zei

    En dan wordt er in dit stukje nog niet eens verteld over het meest lachwekkende van het artikel in NH nieuws. DE BELANGRIJKSTE FACTOR ZOU TEMPERATUUR ZIJN. EN ALS LAATSTE DE INVLOED VAN DE MENS MIDDELS BRANDSTICHTING. TERWIJL DAT JUIST 90% VAN DE GEVALLEN UITMAAKT. AANSTICHTER LEES IK ALS BRANDSTICHTER EN AANSTEKER. Goede journalistiek hoor!!!!!
    Hier vogt de tekst uit het artikel.
    "Veiligheidsregio Kennemerland geeft aan dat hier meerdere oorzaken voor zijn. De belangrijkste is de temperatuur. In warme en droge periodes is de kans het grootst, maar ook de begroeiing in gebieden met zandgrond vormt een extra risico. Zo zijn helmgras, duindoorn, struiken en naaldbomen vaak extra vatbaar voor brand.
    En dan is er ook nog de wind. Omdat het aan zee geregeld flink waait, kan een klein brandje snel om zich heen slaan. Bovendien is het door de hoogteverschillen in het duingebied voor de brandweer vaak een uitdaging om snel ter plaatse te komen om het vuur te blussen.
    Als laatste: de mens. Volgens het Instituut Fysieke Veiligheid wordt de mens in negentig procent van de gevallen als aanstichter aangewezen bij natuurbranden."

    Anoniem zei

    Er gaat geen dag voorbij of we moeten aanhoren dat het nu wel heel erg slecht gaat met het Klimaat. Dat de wereldtemperatuur in 100 jaar ongeveer 1 graad is gestegen hoor je dan weer niet, wel als het waar dan ook ter wereld gestormd heeft of noem maar een zogenaamde natuurramp op. Je vraagt je keer op keer af hoe "normale" mensen dergelijke onzin kunnen schrijven. het aantal pyromanen is alarmerend, het aantal klimaatgelovigen ook. Ook de oorzaak van de oversterfte wordt op het bordje van het klimaat geschoven wat dus zal betekenen dat we nooit meer naar een warm of koud land op vakantie kunnen vanwege de temperatuurverschillen, je loopt de kans te overlijden, tenminste dat is de conclusie die we uit die onzin berichten kunnen trekken. Dus ook niet van west naar oost of zuid Nederland vanwege de temp. verschillen.

    Anoniem zei

    Die redenen gaan toch samen. De mens is vaak de brandstichter, door het weg gooien van een sigaret bijvoorbeeld. Deze slaat alleen aan wanneer er een hoge temperatuur is en veel brandbare struiken of iets staan.

    Dekker zei

    Anoniem 3, heeft u wel eens van pyromanen gehoord? Psychisch gestoorde mensen die brandje stichten als hobby hebben. Het een heeft helemaal niets te maken met het ander. Steeds weer blijkt dat de branden gesticht zijn door een idioot.
    Als blijkt dat minimaal 90% van de branden aangestoken worden is het dan niet absurd dat er gesproken wordt over het klimaat als oorzaak?

    Anoniem zei

    Dan nog moet er vegetatie of iets anders brandbaar zijn om het te laten branden. In de noordzee gaat het een pyromaan niet lukken om het een brandje te stichten.

    Een reactie posten