Maar hoe erg is het eigenlijk? Er is alle reden tot zorg voor zowel gemeenten als investeerders en de lokale bevolking, schrijft onder meer de econoom Christian Sandström.

Door Christian Sandström, Madeleine Staaf en Christian Steinbeck (Zweden).

De windenergie-industrie presenteert zich graag als een stabiele en veilige bron van inkomsten, en de Zweedse staat heeft de bouw van windparken zwaar gesubsidieerd door middel van elektriciteitscertificaten en de vrijheid van aansprakelijkheid met betrekking tot de gevolgen voor het milieu.

Bij het bestuderen van de jaarverslagen van de windparken komt helaas het beeld naar voren van wederom een ​​groene zeepbel. Goedkoop overheidsgeld en genereuze steun, gecombineerd met wensdenken en consensus over milieukwesties, hebben een klimaat gecreëerd waarin subsidiekapitalisten gedijen ten koste van het publiek en het milieu.

Uit onze analyse van de hele sector blijkt echter dat de resultaten eigenlijk nog slechter zijn – omdat windenergie de werkelijke kosten niet hoeft te dekken. Windenergie lijkt een groene zeepbel die het risico loopt zich te ontwikkelen tot een zwart gat.

Mega verliezen

Van alle windparken gebouwd in de jaren 2017-2021 hebben wij de jaarverslagen doorgenomen. Dit materiaal omvat 1.045 van de 1.093 windturbines die in 2017–2020 zijn gebouwd. Degenen die niet zijn opgenomen, zijn klein en eigendom van boeren. 3 à 4 gemeentelijke energiebedrijven rapporteren windenergie niet apart en zijn daarom niet bekeken.

Analyses van de kerncijfers van de verschillende windparken zijn geen vrolijke lectuur. De winstgevendheid is zeer slecht; over het geheel genomen is het rendement op het eigen vermogen, d.w.z. het rendement op het geïnvesteerde geld van de eigenaren, elk jaar negatief geweest. In de jaren 2018–2019 was dit min 8 procent, in 2017 zelfs min 25 procent. Interessant is dat de situatie in 2020 en 2021 verder is verslechterd, omdat de winstgevendheid verder daalde naar min 11 procent en vervolgens min 15 procent.

Dergelijke cijfers voor een bedrijfstak zijn onhoudbaar en hebben geen equivalent in andere sectoren van de economie. Geen enkele sector kan op de lange termijn overleven met dergelijke winstgevendheidsproblemen.

kvartal vindkraft

Rentabiliteit eigen kapitaal windparken gebouwd van 2017- 2021.

Bron: Jaarrapporten voor alle windparken gebouwd in Zweden in de periode 2017-2021.

Als we de verschillende windparken nader bekijken, zien we een reeks van aandeelhouderssuppleties, heronderhandelde leningen en overeenkomsten waarbij banken eenvoudigweg leningen aan windparken kwijtscholden.

De enige redelijke reden voor een bank om een ​​lening kwijt te schelden moet zijn dat zij geen realistische mogelijkheid zien om hun geld terug te krijgen. Uit onze compilatie blijkt dat de eigenaren gemiddeld slechts tussen de 8 en 16 procent van het totale kapitaal investeerden – de rest zijn leningen. Het geheel is een zeer kwetsbare financiële structuur met een groot ingebouwd hefboomeffect. Wie heeft dit geld geleend en wie zal verantwoordelijk zijn als het aantal faillissementen toeneemt?

Afhankelijkheid van subsidies 

In het bovenstaande overzicht, dat zware verliezen laat zien, zijn de inkomsten echter zwaar geflatteerd en zijn de resultaten zelfs nog slechter. Bij de bedrijven die we beoordelen, zijn elektriciteitscertificaten in de jaren 2018-2020 goed voor 15-25 procent van de omzet.

Het systeem van elektriciteitscertificaten is in het leven geroepen om de uitbreiding van “duurzame vormen van energie”, voornamelijk windenergie, te stimuleren. Het bedrijf dat elektriciteit produceert met behulp van windenergie ontvangt een elektriciteitscertificaat per megawattuur dat de elektriciteitsproducenten waarvan de elektriciteit niet als duurzaam is gedefinieerd, hebben moeten kopen. Op deze manier hebben andere elektriciteitsproducenten windenergie voor miljarden gesubsidieerd.

De rekening wordt vervolgens doorberekend aan de verbruiker,  die mede hierdoor de afgelopen jaren te maken kreeg met stijgende elektriciteitsrekeningen. Het idee was echter vanaf het begin om het systeem van elektriciteitscertificaten geleidelijk af te schaffen naarmate de windenergie werd uitgebreid, en als gevolg daarvan is de prijs van elektriciteitscertificaten gedaald van 218 SEK in september 2018 naar 4,40 in maart 2023. In 2019 was de verkoop van de elektriciteitscertificaten goed voor ongeveer 25 procent van de inkomsten voor de windparken die in 2017-2019 werden gebouwd.

Een gemiddelde verliesmarge van zo’n tien procent in die jaren was zelfs nog erger.

Als we aannemen dat 25 procent van de omzet uit elektriciteitscertificaten bestond, zou elke honderd Zweedse kronen aan inkomsten bestaan ​​uit 25 SEK aan steun en 75 SEK aan inkomsten. Bij een gemiddeld verlies van 11 procent bedragen de kosten in dergelijke gevallen SEK 111. Bij een inkomen van een betalende klant van 75 SEK bedragen de kosten dus 111 SEK, wat een verliesmarge van 48 procent zou opleveren.

Als we in plaats daarvan aannemen dat de subsidies 15 procent van de omzet uitmaken, zou elke verdiende honderd bestaan ​​uit 15 SEK aan subsidies en 85 SEK aan inkomsten. Gegeven dezelfde verliesmarge als hierboven van 11 procent, zou de reële marge minus 30 procent zijn.

Elk bedrijf dat verliezen van een dergelijke omvang lijdt, moet verwachten binnen een paar jaar failliet te zijn, vooral omdat lenigen zo’n groot deel van de investeringen uitmaken.

Veel van de investeringen die we vandaag de dag zien, zijn gebaseerd op de verwachting dat de staat 15 tot 25 procent van de inkomsten zal blijven bieden. Met andere woorden: het steunsysteem voor windenergie heeft een zwart gat gecreëerd voor de belastingbetalers.

Maar dit is nog niet alles. Eigenlijk is het nog erger.

…inkomsten zijn gebaseerd is op optimistische berekeningen …

De windparken berekenen in hun rapport dat de windparken 25 tot 30 jaar mee moeten gaan. De waarheid is dat windturbines worden geplaagd door spectaculaire ongelukken en slijtage. We hebben windturbines zien omvallen, rotorbladen los zien komen en blikseminslagen gezien die hele windturbines uitschakelden. Vooral de modernere en grotere windturbines hebben hier last van.

De rotorbladen slijten hard en moeten aanzienlijk vaker dan eens in de 25 jaar worden vervangen. Bij windenergie op zee wordt zelfs de jaarlijkse vervanging van de rotorbladen besproken, omdat zi zo hard slijten door het zoute water. Eigenlijk zou de economische levensduur op maximaal tien jaar moeten worden gerekend. Als in de jaarrekening rekening zou worden gehouden met tien levensjaren, zou het beeld van de winstgevendheid onmiddellijk verder verslechteren omdat het kapitaal in aanzienlijk kortere tijd zou moeten worden afgeschreven.

… en lage rentetarieven

De windparken zijn gebouwd met een hoge leningen tegen een zeer lage rente. De ware golf van windenergie-installaties die ons land overspoelt, wordt gedomineerd door een extreem lage rentesituatie. Van maart 2022 tot maart 2023 is de Zweedse beleidsrente van 0 naar 3 procent gegaan en dit is iets dat momenteel de winstgevendheidsberekening voor bestaande windparken verandert.

In 1998 was windenergie goed voor minder dan één (1) procent van de elektriciteitsproductie in Zweden. In de periode 2016–2021 is de windenergie toegenomen van 15 naar 27 TWh en vertegenwoordigde bijna 20 procent van de elektriciteitsproductie.

Dit betekent dat we de energie die kan worden gepland sterk hebben verminderd met de sluiting van zes kernreactoren en een grote uitbreiding van windenergie.

Geen stroom als het windstil is en teveel als het winderig is

Dit betekent dat de Zweedse elektriciteitsvoorziening een stroomtekort heeft als de wind kalm is en een stroomoverschot als het winderig is. Voor de windparken betekent dit dat zij alleen elektriciteit kunnen verkopen als er een aanbodoverschot is en dus het goedkoopste is. Voor de samenleving betekent dit dat we snel heen en weer bewegen tussen een gebrek aan stroom en een overschot dat we niet kunnen gebruiken. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder een zware subsidie ​​via elektriciteitscertificaten. De kosten van over- en onderproductie worden ook niet gedragen door windenergie.

Ook de winstgevendheidsberekeningen zijn gebaseerd op onjuiste gegevens, omdat het zogenoemde zogeffect werd genegeerd.  Dat betekent simpelweg dat de turbines te dicht bij elkaar worden gepland en daardoor het effect sterk wordt verminderd. Windturbines die stil staan, krijgen minder stroom en kunnen technisch gezien niet de elektriciteit produceren die de berekening laat zien. Het geplande project van Vattenfall in Bruzaholm is een goed voorbeeld waarbij het bestuur bij zijn investeringsbeslissing geen rekening lijkt te hebben gehouden met het zogeffect.

Verwerking van giftige rotorbladen

Tegenwoordig weten we niet echt welke stoffen de rotorbladen van windturbines bevatten. Er is geen dieper onderzoek gedaan naar waarmee de vleugels zijn behandeld, zodat ze onder extreme belasting kunnen overleven. De exacte cocktail is eigendom van het bedrijf.

Als je de edities voor rotorbladen in Zweden bezoekt, kun je giftige microplastics afpellen en onderzoeken hoe de vleugels tijdens hun leven zijn gepatcht en gerepareerd. Op Gotland liggen de rotorbladen op een stortplaats onder de blote hemel, zonder plan hoe ermee om te gaan. De meeste chemicaliën in de rotorbladen zullen we nooit kunnen verwijderen, omdat de wind ze in de vorm van microdeeltjes heeft losgescheurd en over grote gebieden heeft verspreid. Het gaat om microplastics met een grotendeels onduidelijke chemische samenstelling.

Bovendien hebben onderzoekers zoals Helen Karlsson, docent milieugeneeskunde aan de Universiteit van Linköping, gewaarschuwd dat de rotorbladeren bisfenolen verspreiden, die zowel mensen als dieren en planten negatief beïnvloeden. Ze is van mening dat de informatie van de windenergie-industrie verschilt van de weinige onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken die de verspreiding van microplastics via de rotorbladen hebben berekend. In Denemarken heeft het Noorse Natuuragentschap de opdracht gekregen om te onderzoeken of PFAS in de bladen van de windturbines afgelopen najaar mogelijk 180 koeien hebben vergiftigd. Wat betreft de uitbreiding van windenergie lijken de voorzorgsprincipes volledig genegeerd te worden en niemand weet wat de gevolgen op de iets langere termijn zullen zijn.

Hoewel de windparken geld opzij zetten voor het opruimen en herstellen van land, weet niemand hoe hij met de rotorbladen moet omgaan. Voor zover er voorzieningen zijn getroffen, moet u er rekening mee houden dat deze bij faillissement verdwijnen. Omdat de windparken vrijwel nooit eigenaar zijn van de grond, zal de verantwoordelijkheid bij faillissement bij de grondeigenaar liggen. Het is onduidelijk in hoeverre grondeigenaren zich bewust zijn van de mogelijke ontmantelingskosten. Elk windpark is zijn eigen naamloze vennootschap, en op deze manier kunnen de investeerders zich gemakkelijk terugtrekken uit individuele projecten zonder verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor het herstel van het gebied. In Zweden zijn daar al voorbeelden van en de komende jaren zullen er nog meer volgen.

Tegenwoordig staan ​​er ongeveer 5.000 windturbines in Zweden. Elke windturbine heeft drie rotorbladen en hun lengte varieert sterk. De oudste modellen hebben korte rotorbladen van misschien wel tien meter (9 ton), maar hoe moderner ze worden, hoe langer ze worden. Tegenwoordig worden er windturbines gebouwd met rotorbladen van meer dan 100 meter (20 ton). Als we aannemen dat de Zweedse windturbines tijdens hun levensduur tweemaal de rotorbladen moeten vervangen en dat de gemiddelde lengte 50 meter bedraagt, dan komt dit op een totale lengte van 1.500 kilometer. Al dit afval moet worden beheerd.

Waar komt deze stortplaats, hoe groot moet deze zijn, wie gaat de grond pachten? Moeten de rotorbladen eigenlijk gewoon op de grond onder de blote hemel liggen? Voor hoelang? Of moeten we ze begraven zoals ze dat in Californië doen? Welke invloed heeft dit op het grondwater? Niemand heeft onderzoek gedaan naar hoe de rotorbladen verbrand moeten worden en wat dat dan kost.

Volgens de Milieuwet zijn de windenergiebedrijven verplicht om voor hun afval te zorgen, maar er is geen plan over hoe en waar ze met het afval van de windenergierotorbladen moeten omgaan. Ook geen berekening van wat de kosten zullen zijn.

Vastgoedwaarden die verloren kunnen gaan

Er zijn onderzoeken die aantonen dat wanneer er windparken worden gebouwd, de waarde van onroerend goed negatief wordt beïnvloed. Het is mogelijk gebleken om aan te tonen dat de vastgoedprijzen dalen, maar nog steeds heeft geen enkel windpark omwonenden hoeven te compenseren voor de waardedaling van het vastgoed. In andere landen is dit een duidelijke vereiste.

Dagens Industri meldde onlangs dat de Zweedse Belastingdienst een verwijzingsvoorstel heeft gestuurd waarin staat dat de taxatiewaarde verlaagd moet worden voor vrijstaande woningen met vrij zicht op windturbines. Dit geldt voor woningen die maximaal 1.000 meter van de windenergiecentrale verwijderd zijn en waarvan de taxatiewaarde met 5 tot 10 procent verlaagd kan worden. Lena Södersten, vakbondsadvocaat bij Villaägarna, vertelt Dagens Industri:

“We hebben de kwestie onderzocht en zijn ervan overtuigd dat de nabijheid van windenergie de geschatte waarde verlaagt. Wij hadden echter graag een grotere aanpassing gezien.”

Alleen al in de jaren 2017-2021 schatten we dat Zweden minstens 40 miljard Zweedse kronen in windenergie in Zweden heeft geïnvesteerd.

Verlaagde vastgoedwaarden zijn iets waarvan van de burgers van Zweden eenvoudigweg werd verwacht dat ze deze zouden accepteren. Voor sommige bedrijven hebben alleen de plannen voor windenergie ernstige gevolgen gehad. Een voorbeeld is het Doggsencenter ten noorden van Simonstorp in Östergötland, dat gedurende een twee jaar durend proces te kampen had met grote verstoringen in zijn activiteiten, maar uiteindelijk dankzij een gemeentelijk veto erin slaagde. De ontwikkelaar Holmen heeft deze kosten op geen enkele wijze hoeven vergoeden. Een ander voorbeeld is de camping van de familie Henriksson in Pajala, die moest sluiten nadat de windturbines waren gebouwd.

Geen van de getroffenen heeft enige compensatie gekregen toen zij hun levenswerk in de schaduw van de rotorbladen van de windturbines verloren zagen gaan. We kunnen geen enkele andere industriële onderneming bedenken die zijn buren op deze manier kan behandelen. De omvang is moeilijk in te schatten, maar het gaat om vele miljarden aan verwoeste bedrijven en vastgoedwaarden.

Wie profiteert van windenergie?

De windenergiesector zou nooit in dit economische moeras terecht zijn gekomen als er niemand was die geld verdiende te midden van de economische ellende.

Verbazingwekkend genoeg werd 95 procent van de geïnstalleerde capaciteit in die periode gecreëerd door buitenlandse investeerders, waarbij de Chinese staat een belangrijke speler was. Andere investeerders zijn ons volkomen onbekend. De sporen leiden vaak naar Luxemburg en Zwitserland. Deze partijen zijn naar Zweden getrokken in een mate en met een snelheid die doet denken aan Klondike.

We weten dat er bedrijven zijn die geld verdienen met windenergie als ze windturbines produceren, windparken bouwen of windturbines onderhouden. Alleen al het onderhoud van de windturbines is een winstgevend verhaal waarbij je oliën moet bijvullen en vleugels en versnellingsbakken moet repareren. Er zijn zelfs bedrijven die geld verdienen aan helikopters die in de winter de rotorbladen van windturbines besproeien om ijsformaties op te lossen, zodat er geen brokken ijs van de bladen worden geslingerd.

Bedrijven als Eolus Vind en OX2 nemen zeer weinig risico’s en verzorgen geen planning en bedrijfsvoering voor anderen. Terwijl de windparken ondanks alle steun geld lijken te kosten, heeft OX2 bijvoorbeeld in de jaren 2019-2022 een operationele marge van gemiddeld ruim 10 procent gehad. De andere prominente ontwikkelaar in Zweden – Eolus Vind, laat in de meeste jaren sinds 2016 ook goede resultaten zien. Deze bedrijven lijken een positie te hebben gevonden waarin ze profiteren van een groeiende markt en geen enkele verantwoordelijkheid of risico hoeven te nemen, terwijl ze winst maken op alle subsidies, gerichte steun voor windenergie en holle retoriek over de groene transitie. Als de markt de komende jaren echter implodeert, zullen ook deze bedrijven getroffen worden en wellicht hebben Altor en Harald Mix daarom nu afscheid genomen van OX2.

Alleen al in de jaren 2017-2021 schatten we dat Zweden minstens 40 miljard Zweedse kronen in windenergie in Zweden heeft geïnvesteerd. Het is een infrastructuurinvestering van historische proporties. Voor velen die in de buurt wonen betekent dit een verslechterend milieu, terwijl het voor anderen een goudmijn is.

Waarschijnlijke golf van faillissementen in de komende jaren

We hebben slechts enkele voorbeelden genoemd van hoe windenergie de kosten ervan niet hoeft te dragen. Particulieren en bedrijven laten hun omgeving, vastgoedwaarden en bedrijven vernietigen zonder enige compensatie. Deze enorme investeringen zijn gebaseerd op miljarden aan subsidies via elektriciteitscertificaten en draaien nog steeds met verlies. Je hoeft niet te betalen wat het kost om het elektriciteitsnet te stabiliseren en de aansluiting op het hoofdnet wordt zwaar gesubsidieerd. Wij kunnen niet zien dat er zelfs maar onderzoek is gedaan naar hoe het milieu na sluiting hersteld moet worden. En er is haast om dit uit te zoeken, omdat het slecht gaat met de hele sector. De komende jaren kunnen we een grote golf van faillissementen verwachten.


In een tijd waarin verantwoordelijke politici obstakels voor de voortdurende uitbreiding van windenergie proberen weg te nemen, laat onze analyse zien dat de uitbreiding van windenergie van de afgelopen jaren een zwart gat vormt. De verliezen zijn enorm en we zien geen tendensen tot verbetering, maar juist het tegenovergestelde. Een sector die zulke grote verliezen lijdt, ook al draagt ​​hij zijn eigen kosten niet, kan niet financieel duurzaam zijn. Evenmin kan het ecologisch duurzaam zijn, omdat het uiteindelijk veel meer hulpbronnen gebruikt dan de waarde die het creëert.

In plaats van de weg vrij te maken voor meer windenergie zou de regering een onafhankelijke ongevallencommissie moeten benoemen om de werkelijke kosten van windenergie voor het Zweedse milieu en de Zweedse economie te onderzoeken.

***
Bron hier.
***