Vattenfall heeft zich volgens wethouder Zita Pels teruggetrokken.
Onderhandelingen over warmtenet mislukt, aardgasvrij Amsterdam in 2040 lijkt onhaalbaar
Twee weken geleden bleek al dat woningcorporaties gestopt waren met het aansluiten van woningen op stadswarmte vanwege de hoge kosten, die onthuld werden in een reportage van AT5. Daarna volgden gesprekken om toch tot een oplossing te komen. Wethouder Pels schrijft vandaag in een brief dat de gemeente bereid was om 'vergaande financiële toezeggingen te doen'.
"In zeer intensieve gesprekken leken de drie partijen er de afgelopen dagen toch uit te komen", schrijft ze. "Helaas heeft Vattenfall zich echter uit het oorspronkelijke bod teruggetrokken. De reden hiervoor is de voor hen ontstane onzekerheid door de aangekondigde spoedwet over de maximering van warmtetarieven vanuit de rijksoverheid."
'Andere oplossing nodig'
Voor ruim 500.000 woningen in de bestaande stad en in nieuwbouwlocaties is nu een andere oplossing nodig. Het stadsbestuur stelt dat het 'zeer teleurstellend' is dat er geen akkoord is bereikt. In heel Nederland is het de bedoeling om in 2050 helemaal aardgasvrij te zijn, maar de gemeente zei eerder dat het in Amsterdam tien jaar eerder zou lukken. Dat lijkt nu niet meer haalbaar.
"Daarom is bezinning op onze ambitie om aardgasvrij te zijn in 2040 op zijn plaats", schrijft Pels. Ze schrijft dat het stadsbestuur niet wilde afwachten, maar dat het 'zonder de juiste wet-en regelgeving vanuit het Rijk steeds moeilijker wordt deze ambitie te verwezenlijken'. Ze zegt nu 'volop kansen te zien' in geo- en aquathermie.
De aanleg van warmtenet is niet overal van de baan. Voor de buurten Braak & Bosch in Nieuw-West en voor de K-torens in de K-buurt in Zuidoost is afgesproken dat de aansluiting op warmtenetten doorgaat en dat hierbij het lagere vastrecht van 2023, voor de door Vattenfall aangekondigde tariefverhoging, zal worden gebruikt. Ook schrijft Pels dat de gemeente kijkt naar 'alternatieve opties waarmee we bewoners alsnog voor dit jaar kunnen compenseren'.
Reactie Vattenfall
Een woordvoerder van Vattenfall laat aan AT5 weten dat de Nota van Wijziging die minister Rob Jetten aankondigde weliswaar goed nieuws is voor de rekening van klanten, maar dat hij 'geen rekening houdt met de echte kosten van warmtebedrijven'. "Hierdoor kan Vattenfall waarschijnlijk niet meer de daadwerkelijke kosten voor stadswarmte volledig in rekening brengen. "
Ook zouden de onzekerheden over het toekomstig eigenaarschap van warmtenetten onder de nieuwe warmtewet ervoor zorgen dat de energieleverancier geen gebiedsgerichte afspraken met de gemeente kan maken. "Samen met onze partners in Amsterdam willen wij nu bij minister Jetten dit onderwerp met spoed bespreken om duidelijkheid te krijgen over zijn meest recente voorstellen. Wij willen wethouder Pels bedanken voor haar inzet en bemiddeling in de afgelopen weken."
Sociale huurders duurder uit
AT5 maakte in januari een reportage over de plotse prijsstijging voor sociale huurders die op het warmtenet zijn aangesloten. In de Gentiaanbuurt in Noord stemde zeventig procent van de bewoners in met de overstap naar stadswarmte door de belofte van Ymere dat het niet duurder zou zijn dan gas. De realiteit in 2024 bleek dus anders. "Dat een rekening dan zo gigantisch stijgt voor sociale huurders, 800 tot 1000 euro per jaar, valt niet te begrijpen. Vattenfall zegt dat ze deze kosten maken om het warmtenet aan te leggen en voor innovatie. Maar leg je dan die rekening bij de armste mensen in Amsterdam?", verklaarde Lianne Verhaar, een gedupeerde huurder, toen.
In een reactie op die reportage liet de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties weten dat ze alleen verder zouden gaan met het uitrollen van stadswarmte als de kosten voor bewoners minimaal hetzelfde blijven als ze nu betalen. Vattenfall zei daarop dat de prijs nodig is om alle kosten te dekken, en dat ze niet boven het maximumtarief zitten.
Deze week zijn de gesprekken tussen de partijen spaak gelopen. Wat dit betekent voor de huurders in bijvoorbeeld de Gentiaanbuurt, is niet bekend.
Heeft u een tip of ervaring met stadswarmte? Mail dan naar lotte.rigter@at5.nl
Bekijk hier de reportage uit januari:
2 reacties :
Waarom wil de minister van het gas af ? Er is nog minstens 100 jaar mondiaal bewezen aardgasreserves.
Rob Jetten wil van het gas af om de Nederlandse bevolking aan de bedelstaf te helpen en zodoende de WEF agenda te volgen, u weet wel, iedereen bezit niets maar is toch gelukkig.
Een reactie posten