Mark Rutte nieuwe NAVO-baas? Dit moet je weten!

Datum:
  • maandag 4 maart 2024
  • in
  • Categorie: ,
  •  Mark Rutte is bijna de nieuwe baas van de NAVO, maar is dat wel handig met zijn verleden in Oekraïne?


    3-3-2024


    Wat heeft hij in het verleden met Oekraïne, en daarmee in verband de onrust in de Donetsk regio, Shell, het WEF en Klaus Schwab te maken? Dit artikel licht een tip van de sluier op. Niet onbelangrijk in het huidige tijdsgewricht. Een nieuwe NAVO-baas moet wellicht met Rusland gaan onderhandelen over Oekraïne. Past dat wel met een verleden als Mark Rutte heeft? Oordeel zelf.

    In januari 2013 meldt de NOS dat Shell Oekraïens schaliegas wil: “Met de overeenkomst is 10 miljard dollar gemoeid, ongeveer 7,5 miljard euro. Het is de grootste Europese investering in schaliegas tot nu toe. De partijen gaan samenwerken op het Joezivska-veld in het oosten van Oekraïne (Donetsk). Op termijn zal het jaarlijks tenminste 7 miljard dollar moeten opleveren, aldus de Oekraïense minister van Energie. Het land heeft een van de grootste voorraden schaliegas in Europa.”

    Interessant detail: die grootste voorraad schaliegas van Europa ligt in het momenteel door Rusland bezette Donetsk gebied, vlakbij de zwaar geteisterde stad Kharkiv.

    De NOS meldt ook: ”Het winnen van schaliegas is omstreden. Op kilometers diepte wordt de grond met chemicaliën bewerkt, wellicht met schadelijke gevolgen voor het milieu. In de Verenigde Staten wordt nu al op grotere schaal schaliegas gewonnen.” Dat laatste weten we; de VS is inmiddels de grootste schaliegasleverancier van de EU.

    Mark Rutte en het WEF komen Shell te hulp

    Volgens persbureau Reuters (24 januari 2013), is bij het tot stand komen van de deal tussen Oekraïne en Shell, de bemiddeling van Mark Rutte van belang geweest. Let op de grote glimlach van Rutte op de foto van voornoemd artikel. De handtekeningen worden gezet in Davos tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF in daarvoor speciaal door Klaus Schwab ingerichte kamers.

    In een filmpje van Milieudefensie is te zien hoe diepongelukkig de, oorspronkelijk voornamelijk Russische, bewoners van de Donetsk regio zijn met die schaliegas deal (vanaf 1 minuut en 17 seconden). Het zal hun leefomgeving drastisch verontreinigen, net als de mogelijke winning van lithium voor accu’s van in de EU te bouwen elektrische auto’s.

    Alle essentiële grondstoffen voor de EU Green Deal liggen namelijk in het oorlogsgebied van Oekraïne dat door de Russen wordt bezet, aldus de website van Renewable Matter.

     2013: Conflict over Oekraïne tussen de EU en Rusland

    Op 21 november 2013 begon de golf van grootschalige protesten in Oekraïne als reactie op het plotselinge besluit van president Viktor Janoekovytsj om de politieke associatie- en vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie (EU) niet te ondertekenen. De crisis was begonnen: de Euromaidan (pro-EU) protesten duurden maanden en hun reikwijdte werd steeds groter, met oproepen tot het aftreden van Janoekovytsj.

    Wat hier nooit bij wordt verteld, is dat de grote onrust in de regio Donetsk destijds voornamelijk werd ingegeven door de angst van de bewoners voor de westerse schaliegas winning en niet door de angst (van de voornamelijk etnisch Russische bevolking) voor een aansluiting bij de EU, of de angst voor een burgeroorlog. Dat is althans te lezen in een artikel van Aljazeera America (augustus 2014, link werkt niet op Chrome, wel alle andere browsers).

    2014: burgeroorlog in Oekraïne

    In het jaar 2014 liep het heel erg snel heel erg mis in Oekraïne. In januari van dat jaar brak de Euromaidan crisis uit die bestond uit gewelddadige confrontaties op het Maidan plein in de hoofdstad Kiev. Daarbij kwamen 103 burgers en 18 politieagenten om het leven. Op 22 februari stemde het Oekraïense parlement (dat voornamelijk pro-EU was) voor het afzetten van premier Janoekovytsj. Hij riep eerst nog de hulp van Rusland in met het argument dat er een coup tegen hem was gepleegd.

    Op 24 februari 2014 liet Rusland weten de nieuwe regering van Oekraïne niet te erkennen en op 27 februari bezetten Russische troepen het parlementsgebouw van de Krim.

    Op 16 maart 2014 werd op de Krim en in de stad Sebastopol door de Russen een referendum gehouden over de status van het schiereiland, waarna Rusland de Krim inlijfde bij zijn grondgebied. Noch Oekraïne, noch de EU, noch de Verenigde Staten erkenden de stemming en het begin van de bezetting van de Krim. Volgens Vladimir Poetin was de annexatie nodig op de Krim om de etnische Russen en de Zwarte Zeevloot te beschermen.

    Enkele weken na de annexatie van de Krim, april 2014, riepen de bewoners de Volksrepubliek Donetsk uit en creëerden daarmee een niet erkende afscheiding van de rest van Oekraïne.

    Volgens dit Aljazeera artikel (link werkt op alle browsers behalve Google), verklaarde de nieuwe leider van de Volksrepubliek Donetsk, Denis Pushilin, op 20 juni 2014 dat de “VS in Slovyansk significante activiteiten ontvouwde” om geld te verdienen met schaliegas en beloofde dat niemand onder zijn gezag ooit “de gevaarlijke ontwikkeling van schaliegas” in de Donetsk zou toestaan.

    Vanaf medio 2014 brak een burgeroorlog uit tussen het Oekraïense leger en de (door Rusland ondersteunde) opstandige bevolking die tegen schaliegaswinning in de Donetsk regio was.

    Op 17 juli 2014 wordt vlucht MH-17 uit de lucht geschoten boven Donetsk. Alle inzittenden, hoofdzakelijk Nederlanders, overlijden. Op 17 november 2022 veroordeelde de rechtbank van Den Haag een Oekraïense man en twee Russische mannen bij verstek voor betrokkenheid bij het neerschieten van het vliegtuig tot een levenslange gevangenisstraf en het aan de nabestaanden betalen van een schadevergoeding van in totaal meer dan zestien miljoen euro. De algemene conclusie is dat het neerhalen van MH-17 gevolg is van Russisch optreden.

    2022: escalatie en Russische bezetting

    Op 22 februari 2022, twee dagen voor de inval in Oekraïne, erkent de Russische Federatie formeel de onafhankelijke Volksrepubliek Donetsk, aldus een artikel die dag van Reuters.

    Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen en vanaf die datum worden primair de oostelijke delen van het land bevochten en bezet gehouden door Rusland, de delen waarin de grootste hoeveelheden gas, olie en mineralen zoals lithium te vinden zijn.

    Na dit overzicht de vraag: hoe verstandig is het om Mark Rutte tot nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te willen benoemen indachtig zijn eerdere bemoeienis vanaf 2014 met Oekraïne, met schaliegaswinning in de Donetsk regio, zijn bemoeienis bij het EU-lidmaatschap van Oekraïne en zijn rol en uitlatingen inzake het MH-17 drama?

    De redenen waarom de VS en de EU zo ongelooflijk veel miljarden in de Oekraïne oorlog blijven pompen, is nu wellicht wat duidelijker geworden.

    Door

     

    0 reacties :

    Een reactie posten