Klanten van slimme meters moeten op drukke tijden meer betalen om aan de vraag naar Net Zero te kunnen voldoen

Datum:
  • dinsdag 26 maart 2024
  • in
  • Categorie: ,
  • een ‘time-of-use’-tarief 



    Klanten van slimme meters moeten op drukke tijden meer betalen om aan de vraag naar Net Zero te kunnen voldoen


    25/03/2024


    Miljoenen huishoudens met slimme meters worden volgens de plannen van de toezichthouders geconfronteerd met het betalen van meer voor hun elektriciteit op de drukste tijden van de dag, meldt The Telegraph.


    Ofgem adviseert over de introductie van een “dynamisch” energieprijsplafond om aan de vraag van Net Zero te voldoen, ondanks herhaalde verzekeringen van de regering dat slimme metertechnologie niet zou resulteren in duurdere energierekeningen voor consumenten.


    De energiewaakhond zei dat het zou proberen “de flexibiliteit van de consument aan te moedigen” door het energieprijsplafond te baseren op de groothandelskosten van elektriciteit gedurende de dag.



    De plannen houden onder meer in dat leveranciers meer kunnen vragen voor elektriciteit wanneer het elektriciteitsnet het drukst is, omdat de Britten afstand nemen van conventionele gasboilers en elektrisch aangedreven warmtepompen en elektrische voertuigen gaan gebruiken.


    Voorstellen zouden het energieprijsplafond – momenteel £1.690 per jaar – schrappen en het hele land effectief overschakelen naar een ‘time-of-use’-tarief in de stijl van de jaren zeventig, waarbij gedurende de dag verschillende prijzen in rekening worden gebracht.


    Dit zou ofwel worden ingevoerd in wekelijkse “tijdbanden” die zijn onderverdeeld in duurdere piekperioden en goedkopere dalperioden, ofwel rechtstreeks gekoppeld zijn aan halfuurtarieven op de groothandelsmarkt.


    Ofgem gaf toe dat dit laatste voorstel het risico zou inhouden dat “klanten zouden worden blootgesteld aan variabiliteit van de groothandelsprijzen” en dat “veel consumenten moeite zouden kunnen hebben om zich bezig te houden met voortdurend evoluerende prijzen”.


    Van bijzonder belang is het effect op de energierekening van degenen die medische apparatuur gebruiken. De toezichthouder zei dat zij vrijstellingen overweegt voor degenen die afhankelijk zijn van stroom voor dergelijke apparatuur, evenals voor miljoenen elektrische bestuurders die hun auto ‘s nachts opladen.


    Consumenten zouden prikkels krijgen om te profiteren van lagere prijzen en het gebruik van elektriciteit te vermijden wanneer de kosten in beide scenario’s stijgen.


    Deskundigen waarschuwden voor de gevolgen van piekprijzen voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, die de verwarming doorgaans gedurende de dag langer aan hebben staan.


    Simon Virley, hoofd energie en natuurlijke hulpbronnen bij KPMG UK, zei: “Als we kijken naar hoe een toekomstige retail-energiemarkt eruit zal zien, zal het van cruciaal belang zijn om evenredige consumentenbescherming in evenwicht te brengen met prikkels voor investeringen en innovatie in een slimmer energiesysteem dat komt alle consumenten ten goede.”


    Simon Francis, van de liefdadigheidsinstelling End Fuel Poverty Coalition, betoogde dat een nieuw dynamisch prijssysteem voor elektriciteit klanten er niet van mag weerhouden energie te gebruiken wanneer dat nodig is.


    Hij zei: “Mensen mogen niet worden gestraft en ontmoedigd om de verwarming aan te zetten wanneer dat nodig is.


    “Slimme metersystemen moeten daadwerkelijk slim zijn en werken om dit daadwerkelijk te laten gebeuren”, zei hij.


    Volgens de Nationale Rekenkamer zijn er momenteel zo’n drie miljoen slimme meters die naar schatting niet goed werken.


    \Ofgem zei dat lagere kosten bij dynamische prijzen grotendeels afhankelijk zouden zijn van ‘weerpatronen’, waarbij meer hernieuwbare energie uit wind- en zonneparken wordt geproduceerd als het ‘bijzonder winderig of zonnig’ is.


    Verder werd gezegd dat het huidige energieprijsplafond ‘onhoudbaar’ dreigt te worden, omdat leveranciers tegemoetkomen aan klanten die steeds gevarieerdere energiebehoeften hebben, deels dankzij de opkomst van elektrische auto’s, warmtepompen en andere ‘net zero’-technologieën die de hele dag elektriciteit verbruiken.


    Er zijn nog geen besluiten genomen en de toezichthouder vraagt ​​momenteel de mening van energieleveranciers over de voorstellen.


    Ofgem zei dat er “verschillende benaderingen” zouden moeten worden gevolgd voor gas en elektriciteit, omdat dynamische prijzen voor gas niet dezelfde voordelen hadden.


    Het rapport voegde eraan toe dat elk dynamisch prijsmodel “waarschijnlijk alleen van toepassing zou zijn op elektriciteit en alleen zou kunnen worden toegepast op klanten met slimme meters”, wat betekent dat ongeveer 35 miljoen huishoudens met de apparaten gedwongen zouden kunnen worden om over te stappen op het nieuwe model.


    Ofgem zei ook dat het zou overwegen om het energieprijsplafond te vervangen door een verbod voor leveranciers om zogenaamde loyaliteitsboetes op te leggen door goedkopere tarieven aan te bieden om nieuwe klanten te lokken, terwijl bestaande klanten hogere prijzen in rekening worden gebracht.


    De voorstellen komen ondanks herhaalde garanties dat slimme meters geld zouden besparen en niet tot hogere rekeningen zouden leiden. In september zei de regering: “Slimme meters zullen in de loop van de uitrol een totale besparing op de rekeningen van huishoudens van £5,6 miljard opleveren”.


    Iets minder dan een jaar geleden heeft Ofgem groen licht gegeven voor maatregelen die effectief de weg vrijmaken voor dynamische prijzen op slimme meters door leveranciers halfuurlijks updates te sturen over het energieverbruik van huishoudens.

    Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

    Telegram: t.me/dissidenteen


    0 reacties :

    Een reactie posten