Meeste opvangplaatsen asielzoekers in Hollands Kroon. Schagen vraagt vergunning aan voor noodopvang 250 mensen

Datum:
  • donderdag 1 februari 2024
  • in
  • Categorie: ,

  • HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA 
    Het ministerie maakte woensdag de verdeelsleutel van de Spreidingswet bekend.





    Casper Duin 1-2-2024


    De gemeente Hollands Kroon krijgt de taak om in de komende twee jaar 279 opvangplaatsen voor asielzoekers te realiseren, waarvan 24 die geschikt zijn voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers).

    Dat blijkt uit een publicatie in het kader van de Spreidingswet van het ministerie van Justitie en Veiligheid in de Staatscourant van 31 januari. Het ministerie maakte woensdag de verdeelsleutel van de Spreidingswet bekendgemaakt.


    In de vier Noordkop-gemeenten moeten de komende twee jaar in totaal 894 opvangplekken voor asielzoekers komen. Voor de hele provincie Noord-Holland geldt dat er in genoemde periode 16.290 opvangplaatsen moeten komen. Iedere gemeente heeft een taakstelling in de indicatieve verdeling van het aantal opvangplaatsen. Op basis van inwoneraantal en de sociaaleconomische status van een gemeente is die verdeling tot stand gekomen. Alle gemeenten krijgen tot 1 november dit jaar de tijd om daaraan te voldoen.


    Ruilen


    „De capaciteitsraming geeft duidelijkheid over het exacte aantal opvangplekken die de 44 gemeenten en de provincie Noord-Holland met elkaar moeten realiseren”, zo reageert een woordvoerder van de provincie. „De verdeling over provincies ligt vast, maar op gemeentelijk niveau is die indicatief. Het is nu aan de 44 gemeenten om samen met de provincie afspraken te maken hoe de opgave uiteindelijk binnen de provincie wordt verdeeld over de regio’s en gemeenten. Bij die gesprekken vormt de indicatieve verdeling natuurlijk wel het startpunt. Het staat de gemeenten vrij om uit te ruilen en onderling afspraken te maken als we met elkaar maar onder aan de streep bij de totale opgave uitkomen.”


    Hollands Kroon vangt op dit moment geen asielzoekers op.


    Vergunning


    Voor Schagen komt het getal op 276 opvangplaatsen, waarvan 23 voor amv. Burgemeester Marjan van Kampen wil per 1 april de opvang van Petten sluiten en de bewoners overbrengen naar een nieuw in te richten tentencomplex in Schagen Oost. Deze woensdag publiceerde de gemeente de vergunningaanvraag ’voor het realiseren van een tijdelijke crisisnoodopvang (1 jaar) voor 250 personen op de locatie tussen Priggeweg 2 en Snevert’. Het Hoogheemraadschap kwam woensdag met de vergunningaanvraag voor ’wateractiviteit voor het aanbrengen van verharding ten behoeve van tijdelijke opvanglocatie COA nabij De Vaart 50’.


    Voor Den Helder geldt een taakstelling van in totaal 257 opvangplaatsen, waarvan 22 alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Texel moet 82 opvangplaatsen realiseren.


    Lees ook: D66 wil niks weten van asielopvang in Schagen Oost. ’Houd opvang in Petten nog even open’


    Lees ook: Spreidingswet aangenomen; moet Hollands Kroon onderdak bieden aan 279 asielzoekers en Texel aan 83?


    Lees ook: Asielzoekers maar een jaar in Schagen Oost. Opvang voor langere tijd moet op andere plek


    Noordhollands Dagblad

     

    2 reacties :

    Anoniem zei

    Knettergek!

    Anoniem zei

    In Petten waren ze al niet blij met het asielzoekers centrum, maar in de wijken bij het a.s. asielzoekers centrum hebben de meeste bewoners PVV gestemd weet ik van bewoners.

    Een reactie posten