De lampen op de turbines van Windpark Fryslân zijn donderdagavond uitgezet.
Arjen Bosselaar 17-2-2024
Dat kan omdat er een vergunning is afgegeven voor het gebruiken van een radar. Die staat bij Kornwerderzand en kan vliegtuigen detecteren.
Tot nu toe stonden de lampen aan de buitenkant van het windpark, zo'n dertig in totaal, de hele tijd aan. Dat komt omdat windturbines van 150 meter of hoger een zogeheten 'obstakelverlichting' hebben. Die verlichting maakt de windmolens zichtbaar voor vliegtuigen. Overdag ging het om wit licht, 's avonds veranderde dat in rood licht.
Nu de radar een vergunning heeft gekregen van het ministerie van Economische Zaken, kunnen de lampen uit. Ze gaan alleen aan wanneer de radar, die 800.000 heeft gekost, vliegtuigen ziet. Door met die bewegingen aan te springen, moet lichtvervuiling tegen worden gegaan.
Ook de lampen van windpark Nij Hiddum-Houw, op de kop van de Afsluitdijk, gaan binnenkort uit. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een transpondersysteem. De turbines krijgen een ontvanger, die de transponder van een vliegtuig kan herkennen. Wanneer dat het geval is, schakelt automatisch de verlichting van het windpark in.
Het transpondersysteem wordt op dit moment aangemeld bij Rijksluchtvaartdienst, De verwachting is dat de lampen van Nij Hiddum-Houw halverwege april 's nachts uit kunnen.
Directeur Anne de Groot is er donderdagavond speciaal voor naar Breezanddijk gereden. Hij wil met eigen ogen zien of het uitzetten van de lampen werkt zoals voorgenomen. Hij staat in contact met een technicus op afstand.
'Het systeem kan worden ingeschakeld', is de korte mededeling van de Groot naar de technicus. Een paar seconden later wordt het een stuk donkerder over het IJsselmeer. "Gelukkig maar, het werkt", lacht de directeur.
"Het systeem is voornamelijk bedoeld voor kleine vliegtuigen", legt De Groot uit. "Grote toestellen vliegen hoger dan 700 meter, die worden niet gezien door de radar en hoeven zelf niet gewaarschuwd te worden voor de windmolens. Ik denk dat de lampen straks negentig procent van de tijd uit zullen staan."
Kornwerderzand
De inwoners van Kornwerderzand, op zo'n zes kilometer afstand van het windpark, zijn blij met de beslissing, zegt Hendrica Dijk van dorpsbelang. "Ik vind het fantastisch, voornamelijk voor de sfeer. Hoe donkerder we het op Kornwerderzand hebben, hoe mooier ik het vind."
Windpark Fryslân maakte vorige week bekend dat ze 20.000 aandelen uitgeven, die 500 euro per stuk kosten. Alleen inwoners van Fryslân kunnen zo'n aandeel kopen.
Daarmee wordt naar eigen zeggen een van de beloftes bij het begin van het windpark, dat inwoners van Fryslân mee moeten profiteren met de opbrengsten, waargemaakt.
Toch is het volgens Dijk ook niet zo dat de lampen een heel grote impact hebben op de inwoners van het dorpje. "Dat was meer in het begin het geval. Maar hoe langer die dingen er staan, hoe meer ze naar de achtergrond verdwijnen. Raak je aan gewend, denk ik."
"Het ging ons niet om het feit dat die lampen absoluut uit moesten", licht Dijk toe. "In huis had je er, met de gordijnen dicht, sowieso niet zo veel last van. Maar het betekent dat het donker weer een beetje terugkeert, daar zijn we heel blij mee."
0 reacties :
Een reactie posten