Komende zes jaar 3200 woningen erbij in Hollands Kroon. Dubbelkern Winkel-Niedorp slaat grootste slag

Datum:
  • vrijdag 2 februari 2024
  • in
  • Categorie: ,

  • Hollands Kroon - De gemeente bracht dat woensdagmiddag te verstaan bij monde van wethouder Mark Versteeg toen de nieuwe woonvisie werd uitgerold.



    1-2-2024 Lars van der Bel


    Saillant: een nieuwe visie was strikt gezien helemaal niet nodig, aangezien de ’oude' uit 2021 stamt, maar het gemeentebestuur vindt het wel zo wijs omdat er nogal wat uitdagingen bij zijn gekomen in de tussentijd. Gestegen rentes en huizenprijzen bijvoorbeeld. Los daarvan heeft het college het gebruikt om de eigen ambities nog maar eens aan te kaarten.


    Ruimte


    In opmaat naar de visie was er op het gemeentehuis in Anna Paulowna onderzoek verricht naar behoeftes en afgaande daarop is men op 3200 woningen extra uitgekomen. Anna Paulowna, Wieringerwerf, de dubbelkern Winkel-Nieuwe Niedorp, Hippolytushoef en Middenmeer zijn naar voren gekomen als dorpen waar veel vraag is naar woonruimte. Maar de gemeente heeft direct te kennen gegeven dat het maar zeer de vraag is of de groei van het woningbestand zich ook daar gaat centreren. Behalve vraag is er immers ook ruimte nodig. En dat is vooralsnog alleen voorbehouden aan Winkel-Nieuwe Niedorp, Anna Paulowna, ‘t Veld en Wieringerwerf. In die kernen zijn respectievelijk 1200, 600, 300 en 500 woningen gepland. De rest van de woningen worden in kleinere plannen, variërend van 30 tot 145 woningen, verspreid over de gemeente.


    Arbeidsmigranten

    Afgaande op wat de gemeente de afgelopen jaren heeft gezien, zijn het jonge gezinnen uit de Randstad die een toenemend aantal woningen gaan betrekken, net als arbeidsmigranten. Dat zijn de groepen die verantwoordelijk zijn voor de bevolkingsgroei in de gemeente. Vermeld moet worden dat de gemeente voor arbeidsmigranten nog 725 ’verblijfseenheden’ in gedachte heeft, ’los van het reguliere bouwprogramma’.


    Starters en ouderen zijn aangemerkt als groepen waarvoor een verandering in het woningbestand tot stand moet worden gebracht. Aansluitend daarop is er de ambitie om dertig procent van het nieuwe woningbestand in te richten voor sociale huur, wat neerkomt op 945 sociale huurwoningen. Voor ouderen zal worden gekeken hoe ze dat dicht bij (zorg)voorzieningen kunnen realiseren. Dit komt nog bovenop 20 procent sociale koopwoningen (tot 250.000 euro) waar diezelfde groep voor in aanmerking zou kunnen komen.


    Los van de al geplande bebouwing is de ’A7-corridor’ opgenomen als zoekgebied voor woningbouw. Dit omdat daar de afgelopen jaren veel bedrijvigheid is neergestreken en het een snelle verbinding kent tot werkgelegenheid in de Randstad. Met ondertekening van het convenant Toekomstbestendig Bouwen zet de gemeente bovendien in op duurzame (ver)bouw al dan niet met lokale energievoorziening.

    Noordhollands Dagblad



















































    0 reacties :

    Een reactie posten