Ook als je een beetje anders bent, doneer gewoon…
20-2-2024
Door Rypke Zeilmaker.
Milieudefensie, vond een nieuw juridisch theaterstuk ter fondsenwerving: Een klimaatzaak beginnen tegen de ING-bank, waarvoor je ‘mede-eiser’ (donateur) kunt worden. Ook als je geen man of vrouw maar ‘anders’ bent.
Het boze socialistenvuistje is bij deze klimaatsoldaten van Groen Links nu groen geverfd en een kwartslag gedraaid. Ook Zuidas-advocaten hebben ‘het klimaat’ ontdekt als geldbron, met een nieuwe Vakvereniging Recht voor Klimaat. Bij lancering op 6 februari aan de VU (Zuidas) was Milieudefensie gastspreker.
Wie had gedacht, dat Poederneus & Partners helemaal doorgesnoven zou gaan voor Moedertje de Planeet, samen met de communisten van Groen Links…Maar dat is dus SDG Doel 13, het boze oog van ‘Klimaatactie’…
Kunstgras-Grassroots Milieudefensie: Astroturf
Welkom in de wereld van het professioneel beroeps-activisme, waar juristen voor honderden euro’s per uur en marketeers met miljoenensubsidies geolied hun werk doen. Wie vormen het dreamteam in het redden van ‘het klimaat’ bij Milieudefensie, mede betaald door de belastingbetaler?
Milieudefensie heeft een fulltime-jurist op deze operatie gezet, Nicky van Dijk die de klimaatzwakheden van ING moet helpen blootleggen. Ze wil aangesproken worden met ‘She/They’, dus soms met koninklijk meervoud. Zij werkt hier samen met ‘senior legal expert’ Janneke Bazelmans.
En Jasper Blom, senior policy officer Greening the Financial Sector van zusterclub Friends of the Earth, voormalig directeur van De Helling, het wetenschappelijk bureau van Groen Links.
De Nederlandse overheid is op Europees niveau de grootste financier van Friends of the Earth in Brussel. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken (die de 2030 Agenda en de SDG’s hier implementeert) geeft jaarlijks een slordige 11 miljoen euro aan Milieudefensie en haar zusterclubs voor ‘pleiten en beïnvloeden’. Daar is nu dus ‘strafpleiten’ bij gekomen.
Actie tegen ING: Network for Greening the Financial System
Wat grappig dat een milieuclub van Groen Links de zelfde thema’s agendeert als het bankwezen zelf. Want wie leidde al sinds 2017 voor de Bank voor Internationale Betalingen (BIS, bank der banken) in Basel haar ‘Network for Greening the Financial Sector (NGFS)?’ Frank Elderson samen met Klaas Knot. Elderson ging werken bij de ECB in Frankfurt.
Daar hebben ze óók een vriendin van Milieudefensie en juristen te werk, die rechtzaken voor ‘het klimaat’ aanmoedigt: Irene van Heemskerk , directeur van het Climate Change Centre van de Europese Centrale Bank. In 2020 was ze adviseur van Klaas Knot en Frank Elderson hun Network for Greening the Financial System.
Zij moeten uit de particuliere sector 90 duizend miljard dollar losweken voor 2030; Voor ‘Het Klimaat’. Daarin past ook zo’n klimaatzaak tegen ING, die de klimaatrechtvaardige onkosten doorberekent naar zakelijke klanten. Bijvoorbeeld door plots geen bankafschriften meer te sturen voor je belastingadministratie. Vanwege ‘het milieu’…
Je hebt naast het zachte gemoraliseer van de SDG-doelen en de ESG’s ook het harde recht nodig, om mensen voor je klimaatkarretje te spannen. En daartoe werd dus het volgende vehikel opgericht:
De Zuidas in actie voor Het Klimaat, politiek via ‘het recht’
Tegelijk werd aan de Vrije Universiteit op 7 februari een verwante Vakvereniging Recht voor Klimaat opgericht, met Zuidas-advocaat Danny Hoekzema (vm Allen & Overy, nu De Roos) als initiatiefnemer. Die werkt aan zijn eigen ‘groene’ advocatenkantoor ‘The New Paradigm‘… Die willen bedrijven aanklagen die zich niet houden aan de SDG’s en ESG’s…
Our mission is creating legal frameworks that empower sustainable and ethical entrepreneurship. We aspire to be advocates for knowledge sharing, champions for policy changes and catalysts for impactful entrepreneurship.
Zoals het AdvocatenBlad stelt:
Recht voor Klimaat telt inmiddels een aantal commissies, die zich richten op specifieke thema’s. Sjoerd Lopik, partner bij De Roos, zit achter de commissie strafrechtelijke klimaataansprakelijkheid, die zich toelegt op de rol van het strafrecht als instrument tegen klimaatverandering.
Mariska van de Sanden, als toezichthouder bij de ACM verantwoordelijk voor het team duurzaamheid en mededinging, en Pim Jansen, advocaat Europees- en Mededingingsrecht bij Van Doorne, starten de commissie mededinging en duurzaamheidsafspraken.
Ze gaan dus politiek bedrijven met ‘het recht’ in de hand om zo het lijk van de nationale democratie verder uit te benen. Dat is ook wat De Rode Hoed afgelopen 5 februari besprak met Bénédicte Ficq. Dat is een strafrechtadvocaat, die Chemours en Tata Steel aanklaagt.
En Hannah Prins klimaatactivist, die volgt de master Strafrecht aan de Vrije Universiteit. Het recht is haar instrument in de strijd tegen de klimaatcrisis. Ze is actief bij actiegroepen Stop Ecocide en Extinction Rebellion.
Ze wil dus bedrijven aanklagen die haar opinies niet delen over wat rechtvaardig en wenselijk is. Die moeten het met staatsdwang met haar eens worden, zonder het vermoeiende politiek proces waarin je standpunten uit ruilt.
ACM in het bestuur
Hoekzema werkt samen met advocaten die jarenlang voor prestigieuze advocatenkantoren werkten als Sjoerd Lopik van Allen & Overy. Die reageerde in de Volkskrant op het voorstel van de Partij voor de Dieren om ‘ecocide’ strafbaar te stellen: dat het psychisch kwetsen van een otter of bever in het strafrecht komt. Of zoiets.
In de nieuwe Vakvereniging Recht voor Klimaat, zit een ACM-ambtenaar in het bestuur van het Ministerie van Financiën, Wolf Sauter. Maar ook de programmamanager die voor hun overheid de Omgevingswet implementeert sinds 201, Annette Zebel. Niet geheel toevallig jaagt de ACM op bedrijven die valse ‘duurzaamheid’-claims zouden doen.
Gastspreker was de jurist van Milieudefensie Janneke Bazelmans. En ja, de SDG’s werden in de Agorazaal van de VU aangehaald, om met aanknopingspunten in bestaand recht het bedrijfsleven voor die doelen te winnen.
Ze werken samen in een mondiaal netwerk van linkse academia rond de Verenigde Naties haar Harmony with Nature-programma. Dat programma helpt mee om ‘de materie’ te moraliseren.
Onderdeel van dat programma stelt dat ‘de natuur’ zou rechten moeten krijgen. En dus ook ‘het klimaat’. De meest vocale lobbyist van dit VN-programma ‘rechten voor de natuur’ is nu Jessica den Outer (bestuur World Connectors), met gelijknamige stichting waarmee ze samenwerken.
Dat betekent dus dat legers juristen met subsidie en fondsen van miljardairs zich opwerpen als vertegenwoordiger van een papieren stropop; Het Klimaat, Biodiversiteit. Daarover heb ik al uitgebreid bericht, ook op Interessante Tijden TV. Het kwade genius daar achter is ondermeer de jurist Klaus Bosselmann, de vroegere oprichter van De Grünen.
Ze willen de mensenrechten uitbreiden/uitkleden met ‘rechten voor Moeder Aarde’…Daarover valt nog veel meer te vertellen. Maar liever zou ik dat dik en vet betaald willen doen door de ING. Ik bedoel, hier gratis mijn netwerkonderzoek kado geven met zwart zaad in het vooruitzicht.
Terwijl zulke Allen & Overy- juristen bij Milieudefensie het voor honderden euro’s per uur mogen doen, bijvoorbeeld uit belastinggeld betaald door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo’n klimaatzaak tegen Shell kostte ook 7 ton euro advocaatkosten in 1 jaar. Als je Zuidas-advocaat van Poederneus & Partners bent, kun je dan na een snuifje helemaal voor Het Klimaat gaan.
Conclusie: Je kon er op wachten. De vrijblijvendheid van de SDG’s is voorbij. Met juridisch activisme worden legale bedrijven dus gecriminaliseerd, tot ze buigen voor De SDG-Doelen, de 2030 Agenda van de VN. De ING-zaak past precies in het beleid van de BIS haar ‘network for greening the financial sector’. Milieudefensie is typische ‘kunstgras-grassroots’ met de Staat als haar grootste donateur.
Kijk alvast de nieuwe aflevering van Interessante Tijden TV, over het Boze Oog in Klimaatactie en haar Usefull Idiots.
***
En steun Interessante Tijden om je te informeren in deze Interessante Tijden voor dit ondankbare maar noodzakelijke werk. Zie voor bron en donaties hier.
1 reacties :
waarom wil de minister CO2 reduceren? de C02-concentratie is momenteel historisch laag
Een reactie posten