Stikstofexpert ontleedt 'aperte leugen' D66-prominent: 'Jouw partij helpt hele land naar de klote'

Datum:
  • woensdag 10 januari 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  •  'Slecht nieuws! Door de hoge stikstofuitstoot kunnen duizenden mensen nog langer fluiten naar een woning', kopt D66-prominent Jan Paternotte.


    Redactie 10-1-2024


    Volgens de D66'er zit er niks anders op dan de stikstofuitstoot nog meer te verlagen in Nederland. Maar de bewering van Paternotte klopt voor geen meter, stelt stikstofexpert en onderzoeksjournalist Arnout Jaspers. 'Wees maar trots op je ideologisch halfzijdige blindheid', bijt Jaspers Paternotte toe.

    Trouw kopte dinsdag groot dat door de stikstofcrisis Nederland tienduizenden nieuwbouwwoningen misloopt. Volgens D66-prominent Jan Paternotte een goede reden om de stikstofuitstoot nog verder in te perken in Nederland. 'We kunnen niet anders dan doorzetten met minder stikstof. Om de natuur te herstellen en weer betaalbare huizen te bouwen. Aan de slag!', schreef Paternotte op X.

    Maar stikstofexpert Arnout Jaspers heeft het helemaal gehad met de desinformatie van de D66'er. Op X haalt Jaspers dan ook hard uit naar Paternotte. 'Wees maar trots op je ideologisch halfzijdige blindheid. Alleen dan krijg je de aperte leugen over je lippen, dat wegens 'de hoge stikstofuitstoot' tienduizenden woningen niet gebouwd kunnen worden. Nee, Paternotte, dat is wegens de idioot lage drempelwaarde (0,07 gram) dat die woningen niet gebouwd kunnen worden. En jouw partij D66 heeft de meeste schuld aan het tegen alle wetenschappelijke adviezen in (TNO, PBL) daar aan vasthouden. Jij en jouw partij helpen nog liever een heel land naar de klote dan je ideologische gedram in te slikken.'

    Jaspers maakt gehakt van stikstofbeleid
    Journalist Arnout Jaspers schoof vorig jaar bij WNL Op Zondag om flink in te hakken op het stikstofbeleid. Hij vindt het onbegrijpelijk en kwalijk. Bovendien worden er volgens hem veel onwaarheden verteld over stikstof, bijvoorbeeld dat Nederland überhaupt in een stikstofcrisis zou zitten.

    Jaspers heeft het boek De stikstoffuik (2023) geschreven, waarin hij stuk voor stuk inhakt op het regeringsbeleid betreffende stikstof. In het kader hiervan mocht hij aanschuiven bij WNL Op Zondag met presentator Rick Nieman.

    In Nederland is het voor een bedrijf toegestaan om maximaal 0,07 gram stikstof per hectare per jaar uit te stoten. Dit komt volgens Jaspers overeen met één vogelpoepje. Tegelijkertijd is de kritische depositiewaarde (KDW) in Duitsland 300 gram, dus 4.000 keer zoveel; en in Denemarken zelfs 700 gram, dus 10.000 keer zoveel.

    "De consequentie is dat aan de Nederlandse kant van de grens niets mag, terwijl aan de Duitse kant van de grens een boer allerlei dingen mag doen. Daar krijgt de Duitse boer ook Europese subsidie voor. Dat is niet uit te leggen," vertelt Jaspers.

    Bovendien vindt hij het beleid duiden op willekeur. Zo is de grens van 0,07 gram alleen vastgesteld omdat dat het maximum is wat het computerprogramma AERIUS van het RIVM aankan, stelt hij. Het is geen reële grens van wat de natuur aankan. Sterker nog: Jaspers stelt dat de natuur pas wezenlijk verandert bij de uitstoot van een kilo stikstof. Volgens hem heeft het stikstofbeleid van het kabinet dan ook geen wezenlijk positief effect op de natuur.

    'Wensnatuur' en 'stikstofhomeophatie'
    Stikstof maakt de natuur niet dood, maar zorgt er alleen voor dat bepaalde planten sneller groeien, stelt hij. Nederlandse natuurbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten doen volgens hem dan ook grotendeels aan 'wensnatuur': ze bepalen zelf welke natuur ze wenselijk vinden. Dit doen zij door actief in te grijpen in de natuur met graafmachines, wat bakken met geld kan kosten. Bovendien heeft Nederland geen unieke diersoorten, waardoor de biodiversiteit evenmin op het spel staat, stelt hij.

    Jaspers duidt het overheidsbeleid als "stikstofhomeopathie". Wanneer een boer boven de grens van 0,07 gram per hectare per jaar zit, mag er niets meer in de wijde omgeving gebeuren qua stikstofuitstoot. "Zelfs een amateur wielerwedstrijd mag niet doorgaan, omdat de volgauto’s te veel uitstoten. Ook de theatervoorstelling het Pauperparadijs in Drenthe mocht niet doorgaan, want ook dat stoot stikstof uit," stelt hij. Hierdoor moeten boeren stoppen en kunnen er geen huizen worden gebouwd.

    Eerder hakte de oud-directeur van de Wageningen Universiteit, Louise Fresco, al flink in op het stikstofbeleid van het kabinet. "Het is een politieke keuze die we onszelf hebben aangedaan," stelde ze bij het Vlaamse nieuwsprogramma De Afspraak.

    0 reacties :

    Een reactie posten