Noord-Holland Noord neemt 1.200 Amsterdamse statushouders niet over

Datum:
  • dinsdag 16 januari 2024
  • in
  • Categorie: ,
  •  AMSTERDAM  Marian van van Kampen: 'We zien gewoonweg geen ruimte’.


    Connie Vertegaal 16-1-2024



    De zestien gemeenten in Noord-Holland Noord zien geen kans Amsterdam te ontlasten door 1.200 Amsterdamse statushouders in de provincie te huisvesten.


    De trage uitstroom van statushouders naar sociale huurwoningen - vanwege het schreeuwende tekort aan sociale huurwoningen - is een belangrijke oorzaak van het asielzoekersprobleem.


    Lees ook: Ruil asielzoekers en statushouders tussen Amsterdam en andere Noord-Hollandse gemeenten


    Amsterdam heeft weliswaar veel asielopvang, maar loopt ver achter met de permanente huisvesting van statushouders. En die houden daardoor onnodig lang plekken in de asielzoekerscentra bezet.

    Het verzoek aan Noord-Holland Noord, werd ondersteund door het demissionaire kabinet en zou onderdeel zijn van een uitruil. Als Noord-Holland noord de 1.200 statushouders kon overnemen, zou Amsterdam 1.200 extra plekken voor asielzoekers realiseren. Daarmee zou de uitruil vooruitlopen op de Spreidingswet.


    Geen ruimte

    Burgemeester Marjan van Kampen van Schagen legt in een brief aan Commissaris van de Koning Arthur van Dijk uit waarom de noordelijke regio nu niet de helpende hand toesteekt. ’We zien gewoonweg geen ruimte’, schrijft ze.


    Lees ook: Yasin (41) en Seval (39) vluchtten met drie jonge kinderen voor Erdogan. Nu wonen ze in Alkmaar, maar voor hoelang nog? ’Wat we nodig hebben is zekerheid’


    Van Kampen wijst op het tekort aan sociale huurwoningen voor eigen inwoners, starters en spoedzoekers en op het belang van draagvlak onder de inwoners voor zo’n extra huisvestingstaak. ’Soms is meebewegen nodig om van weerstand naar medestand te komen’.



    Ook wijst ze op het feit dat de Noord-Hollandse gemeenten beduidend meer Oekraïners opvangen dan de gemeenten is gevraagd.

    LEES OOK

    0 reacties :

    Een reactie posten