Is crisisopvang asielzoekers een ’noodsituatie’? Of gaat de burgemeester van Schagen buiten haar boekje?

Datum:
  • vrijdag 5 januari 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  • SCHAGEN Op grond van welke juridische basis heeft burgemeester Marjan van Kampen het besluit genomen om een tijdelijke opvang voor asielzoekers in Schagen Oost te maken?


    Redactie 4-1-2024



    Dat vraagt de fractie van de VVD in de gemeenteraad zich af.


    Van Kampen wil in Schagen Oost een tijdelijke crisisnoodopvang maken, waar voor een jaar maximaal 250 asielzoekers kunnen worden ondergebracht. De opvang moet worden beheerd door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De VVD-fractie stelt hierover vragen aan het gemeentebestuur.


    Daarbij richt fractieleider Angelique Ligthart zich vooral op de juridische basis van het besluit van Van Kampen. Ze vraagt zich af of de burgemeester wel bevoegd is zo’n besluit te nemen. De VVD stelt dat een burgemeester eigenlijk alleen zelfstandig knopen mag doorhakken als er sprake is van een crisissituatie waarbij de openbare orde in het geding is.


    Noodsituatie

    Het zou dan moeten gaan om een situatie die zich onverwacht voordoet en om snel handelen vraagt, zo schrijft de VVD-factieleider. Een situatie ’waarin een vitaal belang van de samenleving is aangetast of dreigt te worden aangetast. Het kan dan noodzakelijk zijn om op buitengewoon korte termijn een oplossing te vinden voor een noodsituatie. Dat kan betekenen dat sporthallen en tentenkampen gereserveerd en ingericht moeten worden’, aldus de VVD.


    In dit geval gaat het om een opvang die ruim van te voren is gepland en eigenlijk de voortzetting is van een opvang die al bestaat in Petten. Niet echt een noodsituatie dus.


    Fractieleider Ligthart in haar vragen: ’Kunt u aangeven waarom u de huidige situatie als noodsituatie betitelt, als deze al anderhalve maand voor de besluitvorming bekend is en er ruimschoots de tijd kan worden genomen om voorbereidingen te treffen voor een semi-permanent onderkomen? Kunt u aangeven op welk moment de openbare orde in onze gemeente werd verstoord of wanneer daar ernstige vrees toe ontstond, waardoor de situatie als een crisis beoordeeld is en de burgemeester moest handhaven? Welke oplossing biedt de komst van een crisisnoodopvang in dit kader?’

    De partij wil ook weten of er al een besluit is genomen over de duur van de noodopvang en of het klopt dat het tentenkamp eventueel vijf jaar blijft staan. Daarnaast vraagt de VVD zich af welke financiële risico’s de gemeente loopt.


    Noordhollands Dagblad



    1 reacties :

    Anoniem zei

    Die asielzoekers komen allemaal uit veilige landen en komen dan ook nog via België of Duitsland, dus ze hebben hier helemaal niets te zoeken.

    Een reactie posten