Huishoudens, scholen en kleinbedrijf van stroomnet af bij overbelasting

Datum:
  • maandag 22 januari 2024
  • in
  • Categorie:
  • Lampen die opeens gaan knipperen, apparatuur die plots niet meer werkt en storingen op het stroomnet.

     

    22-1-2024


    Huishoudens, scholen en kleinbedrijf van stroomnet af bij overbelasting


    DEN HAAG - Honderdduizenden Nederlandse huishoudens moeten zich erop voorbereiden dat zij ook bij normaal gebruik tijdelijk afgesloten kunnen worden van stroom vanwege het overvolle elektriciteitsnet. Dat blijkt uit een brief die maandag naar de Tweede Kamer is verstuurd door demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie).


    Lampen die opeens gaan knipperen, apparatuur die plots niet meer werkt en storingen op het stroomnet. Anderhalf miljoen huishoudens, kleine bedrijven en instellingen zoals scholen zijn komende jaren de dupe als het stroomnet niet sneller wordt uitgebreid, zo blijkt maandag uit de Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

    ’Actie nodig’

    Om het Nederlandse elektriciteitsnetwerk veilig te houden, worden bedrijven en huishoudens komende jaren gedwongen afgeschakeld ’als er geen actie ondernomen wordt’.

    Netbeheerders investeren al voor miljarden in meer capaciteit. Ze hebben echter ’onvoldoende’ zicht op de enorme vraag naar elektriciteit en het groeiende aanbod van stroom van zonnepanelen van huishoudens en bedrijven die komende jaren op ze af komt.

    Geen stroom

    Onafhankelijk coördinator Stephan Brandligt heeft voor het laagspanningsnet de actuele gevolgen in kaart gebracht. Grijpen de netbeheerders, gemeenten en bedrijven niet in, dan krijgen meer dan 350.000 kleinverbruikers zoals winkels, gezondheidscentra, sportzalen, de lichte industrie en boerenbedrijven ’herhaaldelijk’ te maken met zogeheten ’onderspanning’ ofwel te grote vraag, ’waardoor lampen kunnen knipperen en apparatuur niet altijd goed werkt’.

    Ongeveer 400.000 kleinverbruikers lopen ’een groter risico op storingen’. En bij ongeveer 750.000 kleinverbruikers, waaronder huishoudens met zonnepanelen, schakelen de omvormers, die de gelijkstroom van hun zonnepanelen omzetten in elektriciteit uit.

    Vervolgens ’kan hun zonnestroom tijdelijk niet het net op.’ De wachttijd is geen kwestie van uren meer. ’Zonder aanvullende maatregelen kan deze gaan oplopen tot vele maanden’, aldus Brandligt in het rapport.

    Piektijd vermijden

    Op het hoogspannings- en middenspanningsnet, dat vooral grotere bedrijven stroom geeft, konden netbeheerders de vraag al enige tijd niet meer aan. Ondernemers wordt gevraagd tegen een vergoeding piektijden te mijden met hun verbruik.

    Het laagspanningsnet, voor bijvoorbeeld woonwijken, scholen en kleinbedrijf, kent hetzelfde probleem. Er is in toenemende mate te veel aanbod of te veel vraag. Steeds vaker zullen netbeheerders ertoe over moeten gaan om bedrijven of huishoudens met zonnepanelen te blokkeren om te voorkomen dat het hele stroomnet uitvalt, tenzij het netwerk drastisch wordt vergroot.

    Maandag ontstond een storing bij Alliander in Amsterdam. Daardoor zaten 68.000 huishoudens zonder stroom.

    Oktober vorig jaar kondigde de nu demissionaire minister Jetten (Klimaat en Energie) na miljardeninvesteringen nog eens ’onorthodoxe’ maatregelen aan om die uitval te voorkomen. Zo wil hij uitbreiding al beginnen terwijl de definitieve vergunning niet binnen is of als juridische procedures van omwonenden nog lopen.

    Warmtepomp uit

    ’Slimme, aanstuurbare apparaten’ worden voor de bewindsman de norm. Bij dreigende overbelasting kan de overheid dan warmtepompen en laadpalen uitzetten of op lager vermogen laten draaien, schetst het ministerie in de Actieagenda. Dat geldt ook voor de zonnepanelen.

    Het stroomnet wordt veel meer belast door klimaatafspraken. Nederland probeert zijn CO2-uitstoot van energie uit kolen, olie en gas drastisch terug te brengen en stapt over op elektriciteit, liefst van zon- en windparken, warmtebron of straks kernenergie.

    Dat leidt tot een enorme verbouwing van het energiesysteem, schetst het ministerie. Die vormt nog tot 2035 een belasting voor het land. Nederland stapte al snel over op groene stroom en is na Australië het land met de meeste zonnepanelen per inwoner en wereldwijd een van de koplopers met elektrisch rijden.

    Massa's extra kabel

    Voor meer groei moet de overheid het netwerk verder uitbreiden. Volgens berekeningen van Netbeheer Nederland moeten komende jaren nog tussen de 37.000 en 54.000 extra elektriciteitshuisjes worden bijgebouwd. De bodem gaat overal open om nog eens 105.000 kilometer aan kabels neer te leggen. ’Minstens twee keer de aarde rond’, zo schetst het ministerie de omvang van de klus.

    Er is bovendien tussen 260 en 330 vierkante kilometer aan extra ondergrondse ruimte nodig om de kabels voor het laag- en middenspanningsnet kwijt te raken. Dat wordt een enorme opgave om dat in Nederland in te passen, constateert het ministerie.

    Het Nederlandse energienet behoort overigens nog altijd tot een van de betrouwbaarste van Europa. In 2022 hadden huishoudens en zakelijke gebruikers 22 minuten geen stroom, volgens de meest actuele data van Netbeheer Nederland. Het elektriciteitsnet had daarmee een betrouwbaarheid van 99,99%.


      

    1 reacties :

    Schrander zei

    Het is zo extreem simpel op te lossen.

    STOP met de milieuvernietigende elektrische kutautos. En die volstrekt NIET functionerende warmtepompen.

    Een reactie posten