'Catastrofaal Duits klimaatbeleid kost 600 miljard euro'

Datum:
  • maandag 8 januari 2024
  • in
  • Categorie: ,
  • De kosten van het klimaatbeleid zijn veel hoger dan tot nu toe is voorgespiegeld, stelt de Duitse regeringspartij FDP.


    Marit Nube 6-1-2024


    Terwijl Klimaatminister Robert Habeck (Groenen) eerder sprak over 130 miljard euro, gaat het volgens FDP-berekeningen om een veel hoger bedrag: 600 miljard euro. De FDP-fractie beschuldigt Habeck van het gebruik van 'niet-solide' cijfers.

    In Duitsland is er grote reuring vanwege de aanstaande klimaatplannen van de huidige regering, aangestuurd door Klimaatminister Robert Habeck (Groenen). Op de plannen is veel kritiek.

    Dit is niet voor niets: Duitsers moeten overschakelen van gasverwarming op de warmtepomp, terwijl volgens onderzoek slechts de helft van de gebouwen hiervoor geschikt is. Ook brengt de overstap grote kosten met zich mee.

    Ondertussen zal Duitsland niet bepaald klimaatvriendlijker worden van zo'n massale overstap, blijkt uit het regeringsbeleid. De Duitse regering investeert namelijk ondertussen massaal in klimaatonvriendlejke lng-terminals en bruinkoolwinning om zo de verwachte explosieve toename in het stroomverbruik bij te benen, onder meer veroorzaakt door de warmtepomp-overstap.

    Hoewel de CO2-uitstoot dus bepaald niet afneemt, staat ondertussen wel de energiezekerheid én de Duitse welvaart op het spel. Sommige politici vrezen voor een kaalslag van de Duitse economie en middenstand: "Hypocrieter, oneerlijker en gewoon onwetender en incompetenter kan politiek nauwelijks zijn."

    Desondanks is een verplichte overstap naar de warmtepomp ook al aangekondigd in Nederland door Woonminister Hugo de Jonge (CDA). Dit is echter pas vanaf 2026, terwijl de maatregel in Duitsland ingaat per 2024.

    '600 miljard euro'
    Nu blijkt het kostenplaatje bovendien veel duurder uit te vallen dan eerder voorgespiegeld, stelt regeringspartij FDP volgens nieuwsmedium BILD. Klimaatminister Robert Habeck sprak eerder over 130 miljard euro. Maar volgens FDP-berekeningen zou het gaan om bijna een vervijfvoudiging van dat bedrag: 600 miljard euro.

    Waar komt deze kloof vandaan? Beide partijen gaan ervan uit dat er per warmtepomp 20.000 euro zal moeten worden geïnvesteerd. Maar FDP stelt dat er momenteel zo'n 10 miljoen Duitse gebouwen met olie worden verwarmd en bijna 20 miljoen appartementen en huizen met gas. Als je dat vermenigvuldigt met 20.000 euro, krijg je dus 600 miljard euro.

    Transparantie nodig
    Hoewel de ministerie van Economische Zaken stelt dat Habecks bedrag klopt, is de FDP-fractie woest. De plaatsvervangende FDP-fractievoorzitter, Christoph Meyer, stelt bij BILD dat nu pas de "ware cijfers voor Habecks wet op tafel liggen". Hieraan voegt hij toe: "We hebben kostentransparantie van Habeck nodig, anders heeft overleg in de Bondsdag weinig zin." 

    Ook FDP-parlementariër Michael Kruse, die de portefeuille energiebeleid heeft, is woest. Hij beschuldigt Habeck ervan "niet-solide" cijfers te gebruiken. Volgens Kruse is het "zorgwekkend dat het ministerie van Economische Zaken steeds meer met tegenstrijdigheden in de eigen cijfers te maken krijgt". Daarom vindt hij dat de klimaatplannen "terug naar de vergaderzaal" moeten.

    Hoe dan ook is de vraag of hiermee alle kosten definitief zijn berekend. Experts vrezen namelijk dat het bedrag van 600 miljard nóg verder kan oplopen omdat zowel Habeck als FDP geen rekening zou hebben gehouden met 'de extra kosten voor vloerverwarming, isolatie, nieuwe ramen en daken', aldus nieuwsmedium Junge Freiheit.

     

    0 reacties :

    Een reactie posten