Bayer moet Amerikaan miljarden betalen wegens kanker na gebruik bestrijdingsmiddel Roundup

Datum:
  • maandag 29 januari 2024
  • in
  • Categorie: , , , ,
  •  Bayer moet een schadevergoeding van 2,25 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) betalen aan één man in de Amerikaanse staat Pennsylvania.


    Buitenlandredactie 


    De man zegt dat hij kanker heeft gekregen door blootstelling aan het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van het bedrijf, aldus de advocaten van de man.

    De rechtbank in Philadelphia gaf de man gelijk. De jury oordeelde dat de ziekte non-hodgkinlymfoom, waaraan John McKivision lijdt, komt door het gebruik van Roundup rond zijn huis gedurende een aantal jaren. Bayer heeft aangekondigd in beroep te gaan.

    Het concern is verwikkeld in een lange reeks van rechtszaken over het onkruidbestrijdingsmiddel. Roundup bevat het omstreden bestanddeel glyfosaat en zou kanker veroorzaken. Diverse onderzoekers wijzen al jaren op een mogelijk verband tussen glyfosaat en het ontstaan van de ziekte van Parkinson en andere aandoeningen, waaronder kanker. Ook andere bestrijdingsmiddelen worden hierbij genoemd.

    De Europese Unie keurde het gebruik van de onkruidverdelger eind 2023 evenwel wederom goed en verlengde de vergunning met tien jaar. Nederland onthield zich van stemming. In Nederland is het middel alleen verboden voor particulieren en niet voor boeren, al leggen sommige gemeenten het gebruik ervan aan banden wegens zorgen over de gevolgen voor de volksgezondheid. Boeren en tuinders die met pesticiden werken, hebben bijvoorbeeld 2 tot 2,5 keer zoveel kans om parkinson te krijgen, zo bleek uit recent onderzoek.

    Bayer zei in een statement het niet eens te zijn ‘met het nadelige oordeel van de jury dat in conflict is met het overweldigende gewicht van wetenschappelijk bewijs en wereldwijde regelgevende en wetenschappelijke oordelen’.

    165.000 claims

    In totaal zijn er in alleen de VS circa 165.000 claims ingediend tegen het bedrijf wegens klachten die volgens de aanklagers veroorzaakt zijn door Roundup. De meesten stellen dat zij non-hodgkinlymfoom kregen door het product. Roundup werd aanvankelijk door Monsanto geproduceerd. In 2018 nam Bayer Monsanto over voor zo'n 63 miljard Amerikaanse dollar.

    Het bedrijf werd in oktober vorig jaar nog door een rechtbank in de Amerikaanse staat Missouri veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van meer dan 1,5 miljard dollar (circa 1,37 miljard euro) aan drie Amerikanen die kanker zouden hebben gekregen na gebruik van het middel. Daarmee was het een van de grootste schadevergoedingen 2023 in de VS.

    In vijf andere recente zaken over Roundup werd Bayer ook veroordeeld. In totaal wist het concern echter ook een aanzienlijk deel van de zaken te winnen: tien van zestien meest recente zaken. Het bedrijf gaat tegen de meeste uitspraken in beroep.

    ED



    0 reacties :

    Een reactie posten