Advocaat Knoops fileert Omtzigts plan constitutioneel hof: 'Het is niet nodig'

Datum:
  • donderdag 4 januari 2024
  • in
  • Categorie: , ,
  • Advocaat Geert-Jan Knoops is uiterst kritisch op het plan van NSC en Pieter Omtzigt om een constitutioneel hof in te voeren in Nederland.


    Redactie 4-1-2024


    Volgens hem is het namelijk helemaal niet nodig. Bij Sven op 1 legt uit waarom.

    In de praktijk zal een constitutioneel hof niks toevoegen, stelt Knoops op de radio. "Kijk naar de Urgenda-zaak. Daarin is het beleid van de overheid tot het reduceren van CO2-uitstoot door de Hoge Raad in 2019 beoordeeld op grond van het mensenrechtelijk kader. Indirect toetst je dan, via de mensenrechten, aan de Grondwet."


    Rechtsfilosoof Cliteur sceptisch over plannen Omtzigt
    In gesprek met NieuwRechts uitte Cliteur eerder al kritiek op de plannen van Omtzigt. "We hebben al een vorm van toetsing van wetten aan verdragen. Dus niet aan de Nederlandse constitutie, niet aan de grondwet, maar we hebben wel een toetsing aan internationale verdragen. Nou dat functioneert zoals het functioneert. En een constitutioneel hof gaat daar niet veel verandering in aanbrengen. Dus het is eigenlijk een beetje teleurstellend dat hij met dit punt aankomt als een van zijn grote punten. Want het is totaal niet vernieuwend en het zal, denk ik, geen verandering brengen in de politieke malaise waarin we op het ogenblik verkeren. Dus in die zin is het een beetje blij maken met een dode mus." 

     NieuwRechts

    0 reacties :

    Een reactie posten