‘Schokkend onderzoek’ over Marion Koopmans en RIVM: ‘Er heeft zich een duister machtsspel afgespeeld’

Datum:
  • woensdag 27 december 2023
  • in
  • Categorie: ,
  •  “De onderste steen moet boven,” ....


    Robin de Boer 27-12-2023


    Deel

    Luister naar dit artikel
    NineForNews.nl
    00:00 / 03:40

    Uit vrijgegeven Wob-documenten komt een onthutsend beeld naar voren over de werkwijze van viroloog Marion Koopmans. Er heeft zich in coronatijd tussen het RIVM en het Erasmus MC een duister machtsspel afgespeeld.

    De stukken laten zien dat de relatie met instanties als het RIVM niet altijd even goed is geweest. Uitschelden, intimideren en machtsspelletjes blijken middelen in haar gereedschapskist, ontdekte data-analist Cees van den Bos, die de documenten heeft bestudeerd.

    Koopmans was boos op het RIVM en diende een formele klacht in bij het instituut, dat volgens haar de gedragsregels had geschonden ten aanzien van het gebruik van data van het Erasmus MC.

    Een onthullende e-mail

    De viroloog zette het RIVM bovendien onder druk om haar een prominente positie te geven binnen het project over kiemsurveillance. Coronaminister Hugo de Jonge omschreef het doel van kiemsurveillance in de media regelmatig als ‘zicht op het virus’. Vanuit verschillende laboratoria van ziekenhuizen en teststraten werden monsters ingestuurd naar de referentielaboratoria om analyses te doen.

    Kiemsurveillance vormde onder meer de basis voor het advies om kinderen tussen de 12 en 17 jaar oud te injecteren met de mRNA-vaccins.

    Koopmans dreigde het RIVM uit een ander lopend traject te gooien als ze geen prominente positie zou krijgen binnen dit project over kiemsurveillance. De doorgaans correcte medewerkers van het RIVM konden hun frustratie moeilijk bedwingen, wat resulteerde in een onthullende e-mail waar Van den Bos op stuitte.

    De onderste steen moet boven

    Koopmans zou ten overstaan van anderen enkele RIVM-medewerkers de huid vol hebben gescholden en gedreigd hebben met een advocaat.

    Naar alle waarschijnlijkheid lobbyde Koopmans achter de schermen bij andere betrokken partijen, met als doel om het RIVM verder onder druk te zetten. Uiteindelijk werd besloten dat het RIVM ‘in de lead’ was voor kiemsurveillance.

    “Er heeft zich een machtsspel afgespeeld om de leiding van kiemsurveillance, waarbij onoorbare druk is uitgeoefend voor een machtspositie door het RIVM te bedreigen,” concludeert Van den Bos.

    Medisch adviseur Wendy Mittemeijer hoopt dat de uitgescholden en bedreigde RIVM’ers bij de corona-enquête zullen bevestigen dat ‘het nooit ging om ons welzijn, maar om macht, zakelijke belangen en politieke doelen’. “De onderste steen moet boven,” stelt Mittemeijer.

    Dit is de ware Marion Koopmans

    Voormalig Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) spreekt van een ‘schokkend onderzoek’ over Koopmans en het RIVM. “Het belang van Nederland werd verkwanseld door ruzies, leugens, manipulaties en machtsspelletjes.”

    Ook huisarts Els van Veen reageert verbaasd. “De vele petten van Marion Koopmans. Ik vraag me af wat Tijs van den Brink hiervan vindt?” zegt ze.

    “Waar Koopmans ook opduikt, haar rol en haar doelen zijn altijd even twijfelachtig. Koopmans bedrijft geen wetenschap. Koopmans bedrijft politiek. Altijd en overal. Of het nu om het onderdrukken van de lableaktheorie gaat, of om het veilig stellen van belangen. Dit is de ware Marion Koopmans,” schrijft neuroloog Jan Bonte.

    Lees hier het hele onderzoek.

    Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

    NineForNews.nl





    0 reacties :

    Een reactie posten