Het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA leest als een lijst met strafmaatregelen voor het bedrijfsleven, concludeert Jeroen van Wensen.
16-11-2023
De belasting over winst gaat fors omhoog, terwijl fiscaal gunstige regelingen voor investeringen in innovatie en onderzoek verdwijnen.
Wat meer belasting betalen over inkomen uit vermogen en juist wat minder over inkomen uit arbeid. Je hoeft niet per se van heel linksen huize te komen om achter dat idee te staan.
Want waarom zou je over met zweet verdiend arbeidsinkomen meer aan de overheid moeten afdragen dan over inkomen dat komt aangewaaid dankzij gestegen vastgoedprijzen of aandelenkoersen?
Veel partijen hebben deze redenering gevolgd in hun verkiezingsprogramma’s en aangekondigd de lasten voor vermogenden te verzwaren. Overigens zonder die plannen al te veel te concretiseren.
GROENLINKS-PVDA MAAKT HET AL TE BONT
Dankzij de doorrekening van het Centraal Planbureau zijn die plannen helder gemaakt, met bijbehorende percentages en harde euro’s. Daaruit blijkt dat GroenLinks-PvdA het al te bont maakt.
De nieuwe linkse combinatie verlaagt de belasting op inkomen uit arbeid met 30 miljard euro en legt die rekening voor de helft neer bij vermogenden en ondernemers. Die gaan zo’n 15 miljard euro extra aan belastingen over hun (ondernemings)vermogen betalen.
Dat bereikt GroenLinks-PvdA door een aantal tarieven in de schenk- en erfbelasting meer dan te verdubbelen. Ook kunnen ouders het familiebedrijf niet langer belastingvrij overdragen aan de kinderen.
Verder voert GroenLinks-PvdA het box 3-tarief op naar 49 procent, waar de belasting over het inkomen uit vermogen voor 2024 nog is vastgesteld op 36 procent. En het vermogen zelf is wat de linksen betreft belast, te regelen met een nieuw in te voeren vermogenstaks, ook te betalen over het ondernemingsvermogen.
Wie hoopt aan de fiscus te ontsnappen door naar het buitenland te verhuizen, komt bedrogen uit. Voor de inkomstenbelasting ben en blijf je een inwoner van Nederland als het aan GroenLinks-PvdA ligt. Een idee dat het Centraal Planbureau in iets andere bewoordingen naar het rijk der fabelen verwijst: juridisch vermoedelijk onhoudbaar en voor de Belastingdienst in elk geval nauwelijks uitvoerbaar.
FISCALE REGELINGEN VOOR INVESTERINGEN IN INNOVATIE EN ONDERZOEK VERDWIJNEN
Het andere deel van de rekening gaat naar de bedrijven zelf. De belasting over hun winst gaat omhoog, terwijl fiscaal gunstige regelingen voor investeringen in innovatie en onderzoek verdwijnen.
Ook stijgen de loonkosten van werknemers met een salaris van 70.000 euro per jaar en hoger, omdat de werkgever ook over het salaris boven de 70.000 euro werknemerspremies moet afdragen. Het verkiezingsprogramma van GroenLinks-PvdA leest erdoor als een lijst met strafmaatregelen voor het bedrijfsleven. Zelfs pensioenfondsen ontkomen niet aan de ongebreidelde heffingsdrift. In de vorm van een financiële transactiebelasting, moeten zij bij elke aan- of verkoop van een aandeel of obligatie afrekenen met de fiscus.
HET AFROMEN VAN BUFFERS KAN NIET EINDELOOS DOORGAAN
Natuurlijk is de verleiding groot om winsten en vermogens van gezonde bedrijven af te romen. Maar, zoals het Centraal Planbureau opmerkt, dat afromen van buffers kan niet eindeloos doorgaan. Op een gegeven moment zijn de buffers van de bedrijven wegbelast.
Wat dan resteert, zijn bedrijven zonder vet op de botten, die omvallen bij tegenwind. En tegenwind komt voor, recent nog in de vorm van de lockdowns tijdens corona of de fors gestegen energieprijzen.
Minder belasting op inkomen uit arbeid en meer belasting op inkomen uit vermogen klinkt sympathiek. Maar wat GroenLinks-PvdA daar in de praktijk van brouwt, vormt een bedreiging voor de bedrijvigheid. En dat tast vroeg of laat ook de werkgelegenheid aan.
Dat mag afgezaagd klinken, maar zo afgezaagd werkt het in de praktijk.
1 reacties :
Wat? Kunnen ouders hun bedrijf belastingvrij overdragen aan hun kinderen? Dat is nieuw voor mij.
Een reactie posten