Waarom BBB asieldwangwet niet controversieel verklaart

Datum:
  • woensdag 1 november 2023
  • in
  • Categorie: , ,
  • De BoerBurgerBeweging heeft dinsdag, drie weken voor de landelijke verkiezingen, tegen het controversieel verklaren van de asieldwangwet gestemd.


    REDACTIE 1-11-2023


    Hierdoor moet de zogeheten spreidingswet alsnog besproken worden voor de verkiezingen, ook moeten partijen stemmen over het wel of niet doorgaan van deze wet. Op rechts is er veel ophef ontstaan over de keuze van BBB om de wet niet controversieel te verklaren. Waarom besloot BBB het niet controversieel te verklaren? De partij geeft toelichting.

    Naar verwachting zal de Tweede Kamer er na 22 november een stuk rechtser uitzien. Daarom stelde SGP-senator Diederik van Dijk, met de kabinetsval dit voorjaar, voor om de asieldwangwet controversieel te verklaren.

    Hierin leek hij aanvankelijk een medestander te hebben gevonden in BBB. Maar de partij van Caroline van der Plas draaide dinsdag opvallend genoeg alsnog. Volgens fractievoorzitter Ilona Lagas is het namelijk belangrijk dat Nederlanders zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over dit wetsvoorstel, vertelt ze bij NOS.

    Op X lichtte BBB toe waarom de partij uiteindelijk besloot de dwangwet niet controversieel te verklaren. 'BBB wil dat de Spreidingswet nú sneuvelt BBB heeft in de Eerste Kamer tegen het controversieel verklaren van de Spreidingswet gestemd. Burgers en gemeenten hebben recht op duidelijkheid van de verschillende partijen VOOR de komende verkiezingen. om zo te voorkomen dat ze nog draaien na 22 november. BBB vindt het belangrijk dat partijen kleur bekennen richting de kiezer. BBB is altijd duidelijk geweest: geen Spreidingswet zonder een asielplafond van 15.000. Daar houden we aan vast.'

    Verontwaardiging op rechts
    Daarom is de ontsteltenis bij de rechtse senatoren groot over de draai van Lagas. 'Het is verbijsterend dat de BBB het punt waar het kabinet op viel, asiel en opvang, zo snel door de senaat wil jagen', reageert JA21'er Annabel Nanninga op X. 'Ze hebben dit niet alleen amateuristisch maar ook onbeschoft aangepakt. [...] BBB snapt het proces kennelijk niet of er is ze een deal beloofd, anders kan ik deze draai niet verklaren. JA21 is voor uiterst zorgvuldige toetsing van de dwangwet, zij kennelijk niet.'

    Nanninga houdt de mogelijkheid open dat BBB een 'deal is beloofd' door een andere partij. Ook PVV-senator Alexander van Hattem vindt dit plausibel. Volgens hem hielden BBB en GroenLinks dinsdag een 'onderonsje om de asieldwangwet zo snel mogelijk door de Eerste Kamer te jassen', schrijft hij op X.

    Met de draai van BBB is een ruime meerderheid in de Eerste Kamer tegen het SGP-voorstel. Als de BBB-fractie niet was gedraaid, zouden 38 senatoren tegen en 37 senatoren voor hebben gestemd. Dat zou alsnog voldoende zijn geweest om het SGP-voorstel te verwerpen, maar wel net aan. Het besluit zou dan nog hebben afgehangen van eenpitters als 50Plus en OPNL.

    NieuwRechts

    0 reacties :

    Een reactie posten