“Onderhandelingen kunnen niet beginnen. Dat is het duidelijke Hongaarse standpunt.”
Viktor Orbán: “Oekraïne is absoluut nog niet klaar voor EU-lidmaatschap”
(Vertaling: E.J. Bron)
In een interview benadrukte de Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto) dat de Oekraïne er op dit moment nog ver van verwijderd zou zijn om lid van de EU te worden. Boedapest zou zijn houding over de toetredingsgesprekken niet wijzigen als tegenprestatie voor een hypothetische vrijgave van financiële middelen door Brussel.
Minister-president Viktor Orbán van Hongarije gaf op 10 november een interview aan de Hongaarse radiozender “Radio Kossuth” over het thema van de nog steeds controversieel bediscussieerde mogelijke EU-toetreding van de Oekraïne. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, had woensdag desbetreffend weinig verrassend een positief en ondersteunend standpunt ingenomen. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, stond hier eerder kritisch tot afwijzend tegenover. Orbán blijft volgens het interview trouw aan zijn duidelijk Oekraïne-kritische houding. Voor hem zou de situatie er als volgt uitzien: “Onderhandelingen kunnen niet beginnen. Dat is het duidelijke Hongaarse standpunt.”
Orbán liet zich als volgt uit:
“De Oekraïne is absoluut nog niet klaar om te onderhandelen over zijn aanvraag tot het EU-lidmaatschap. De Oekraïne is net zo ver verwijderd van een EU-lidmaatschap als Makó van Jeruzalem.”
Deze formulering is een zinspeling op een populaire Hongaarse uitspraak. De uitdrukking zou een woordspel met de gelijkenis van de namen van de stad Makó in het zuidoosten van Hongarije en de haven van Akko zijn, die veel Europese pelgrims op hun weg naar het Heilige Land passeerden. De laatstgenoemde stad is het huidige Akko, gelegen in het noorden van Israël.
Woensdag adviseerde de Europese Commissie dat de EU formele toetredingsgesprekken met Kiev zou moeten opnemen. Ursula von der Leyen verklaarde dat de Oekraïense regering voor “ongeveer 90% zou hebben voldaan aan de Brusselse eisen” om de volgende fase in te gaan. Dit zou hebben plaatsgevonden ondanks alle “nood en tragedies”, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, het nog steeds om zijn hoge corruptie bekend staande land zoals gebruikelijk stroop om de mond smerend.
Hongarije heeft regelmatig hardop de EU-politiek tegenover de Oekraïne bekritiseerd, o.a. de ondersteuning van de bewapening van het land tegen Rusland en de beslissing om de Europese economieën af te koppelen van de Russische leveringen en markten. Deze politiek heeft geen einde gemaakt aan het bloedvergieten in de Oekraïne en schaadt de EU-lidstaten meer dan Moskou, argumenteert Boedapest.
Orbán herinnerde er in het interview aan dat de Europese Unie “Hongarije veel geld verschuldigd is – drie, vier, misschien al vijf miljard euro”, die om “verschillende redenen” niet uitbetaald werden. Boedapest zou echter niet bereid zijn om dit thema met de Oekraïense wens naar opname te verbinden. Vorig jaar december had de EU € 22 miljard subsidie bevroren, die Hongarije uit het Europese cohesiefonds zou hebben moeten krijgen, dat het investeringstekort van de minst ontwikkeld elanden van de EU moet compenseren. De middelen werden bevroren, omdat Boedapest problemen op de gebieden rechtsstatelijkheid en bescherming van de mensenrechten in de schoenen werden geschoven. In oktober werd bekend dat Brussel eerst € 13 miljard voor Boedapest ter ondersteuning van Kiev wil vrijgeven. Daarvoor had Hongarije gedreigd de Oekraïne geen cent te geven totdat de bevroren middelen zijn uitbetaald.
Critici van de regering-Orbán beweren dat zijn standpunt een middel is om Brussel in de strijd om de Hongaarse binnenlandse politiek onder druk te zetten. De EU-leiding heeft Boedapest ervan beschuldigd onder de huidige minister-president “wat betreft democratie en rechtsstatelijkheid terug te vallen”.
Met betrekking tot de EU-plannen om de Oekraïne als permanent lid op te nemen en daaraan mogelijke gereduceerde of vertraagde uitbetalingen aan kritische landen te verbinden, becommentarieerde Orbán in het interview:
“Ik wil graag heel duidelijk benadrukken dat Hongarije´s afwijzing van onderhandelingen over het lidmaatschap van de Oekraïne in de EU geen onderwerp van onderhandeling is. Het kan niet met financiële kwesties worden verbonden. Wat verschuldigd is, moet betaald worden.”
De minister-president bekritiseerde de huidige EU-leiding en zei dat ze “het mandaat van de globalistische elites” zou vervullen en niet dat van de mensen in de lidstaten. Het conflict in de Oekraïne zou er alleen maar een voorbeeld voor zijn hoe de politiek van Brussel tegenstrijdig zou zijn aan de belangen van de naties die het blok vormen, voegde Orbán er in het interview aan toe.
Bron:
rt.de
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)
0 reacties :
Een reactie posten