‘Pieter Omtzigt, wat wil NSC nu eigenlijk met de landbouw?’

Datum:
  • vrijdag 10 november 2023
  • in
  • Categorie: , ,
  • Pieter Omtzigts reputatie draagt zijn partij Nieuw SociaalContract: een reputatie van  doorzetter en dossiervreter. De partij blijft aan de oppervlakte als de vragen concreet worden.


    Lydia van Rooijen 10-11-2023


    Shiny new toy

    Nieuw Sociaal Contract (NSC) is the shiny new toy die iedereen wil bewonderen. De reputatie van Pieter Omtzigt werpt z’n schaduw vooruit, met zijn jarenlange ervaring in Den Haag, verstoten door z’n eigen CDA, de dossiervreter die de vinger op de zere plek van het overheidsfalen kan leggen.

    Sinds de partij haar deelname aan deze verkiezingen aankondigde, staat ze steevast bovenaan in de peilingen. Het boek van Omtzigt – met dezelfde titel als de partij – ligt weer voorin de boekwinkels. Al die aandacht zorgt ervoor dat, logischerwijs, de partij niet overal acte de présence kan geven.

    Zo ging NSC niet in op het verzoek van Boerderij om hun mening over de 17 stellingen in de Boerderij Kieswijzer te geven. Hun verklaring: we krijgen veel van dit soort verzoeken, we zijn een kleine organisatie en moeten keuzes maken. En op het moment dat het verzoek van Boerderij kwam was er nog geen verkiezingsprogramma, alleen een net gepresenteerde kandidatenlijst.

    Geen tijd of verkiezingsstrategie?

    Je vindt NSC wel terug in de Stemwijzer en het Kieskompas, maar daar blijft het bij. De precieze plannen van de partij blijven daarmee vaag. Is het strategie, kiest NSC zelf waar en wanneer ze wat vertellen? Pieter Omtzigt zegde deze week een TV-debat af, maar gaat wel anderhalf uur live in debat met GL-PvdA-lijsttrekker Timmermans in een zelf georganiseerd gesprek tussen de beide voormannen. Ze deden dat over de onderwerpen waar ze het zelf over willen hebben.

    NSC wil laten zien dat ze een serieuze partij zijn. Vier weken voor de verkiezingen presenteren ze een 100 pagina-tellend verkiezingsprogramma, met ook duidelijk aandacht voor de landbouw. Omtzigts partij maakt duidelijk de keuze voor grondgebonden veehouderij, met iets minder koeien en vooral minder intensieve veehouderij. En de intensieven die blijven, moeten drastisch veranderen. De veeteelt, in NSC-bewoordingen, moet bijdragen aan biodiversiteit, landschap en dierenwelzijn en de risico’s voor de volksgezondheid verminderen. NSC wil geen nieuwe megastallen, zei Omtzigt bij de presentatie van het programma.

    Maar hoe dan?

    Maar dan komt de hoe-vraag, waar niet echt een antwoord op volgt. Wat voor soort pluimvee- en varkenshouderijen houd je dan over? Houden we alleen nog varkens die de hele dag buiten scharrelen en leven van broodkorsten? Landbouwkandidaat en oud-melkveehouder Harm Holman is dan degene die daarover de vragen moet beantwoorden.

    En dat doet hij maar mondjesmaat. Wat is dan volgens hem een megastal? De partij volgt de definitie van de WUR: 500 grootvee-eenheden per stal is not done. De reductie van de veestapel moet gaan via opkoop, maar een financiële paragraaf heeft NSC niet in het verkiezingsprogramma. Ook de doorrekeningen van de planbureaus over de gevolgen voor de financiën en de fysieke leefomgeving laat NSC aan zich voorbij gaan.

    Zo blijft de mythe rondom de plannen van NSC bestaan, alles moet beter, nieuwe politiek, maar de hoe-vraag blijft staan.

    BOERDERIJ

     



    0 reacties :

    Een reactie posten