Soms stuit je als redactie op nieuws waarbij een wenkbrauw omhoog schiet.
HANNAH VAN DER KORPUT 3-11-2023
Opmerkelijk: robots die de Singaporese rivieren grondig reinigen
Soms stuit je als redactie op nieuws waarbij een wenkbrauw omhoog schiet. Die ene vreemde innovatie, een onverwacht effect van klimaatverandering of een staaltje menselijke onhandigheid. Opmerkelijk dus. Deze week: robots die de Singaporese rivieren schoonmaken met alle positieve gevolgen van dien.
Voordat de robots hun intrede maakten, werden boten ingezet voor het schoonmaken van de rivieren. | Credit: Weston Robot
Dat Singapore een ware hotspot voor duurzame innovatie is, weten we al langer dan vandaag. Van hoogwaardige waterrecycling tot ambitieuze afvalverwerkingsprojecten: in de metropool gebeurt het allemaal. Met robots die de rivieren schoonmaken heeft het land een nieuwe innovatie te pakken.
Hoe werkt het?
De robots zijn aangesloten op een 5G-netwerk, waardoor ze op afstand bediend kunnen worden. Door de connectie is het mogelijk om het reinigingsproces te volgen. De robots zamelen het afval niet alleen in, ze monitoren ook welk vuilnis in de rivier drijft.
De robots gaan als volgt te werk:
CO2-uitstoot daalt met 80 procent
Voordat de robots hun intrede maakten, werden boten ingezet voor het schoonmaken van de rivieren. Deze boten varen op gas, waardoor er jaarlijks zo’n 20 ton koolstof werd uitgestoten. Nu robots die worden aangedreven door een accu deze taak overnemen, is de CO2-uitstoot met 80 procent gedaald.
Gezond watermilieu
En dat is nog niet alles. De robots zijn uitgerust met diverse sensoren. Deze meten de pH-waarde van het water en het chemisch zuurstofverbruik. Dat laatste geeft aan hoe zuiver of verontreinigd een waterlichaam is. Dit helpt om het watermilieu gezond te houden. Diverse wilde dieren die in het water leven hebben daar weer baat bij, denk aan vissen en otters.
Uitbreiden
Vooralsnog verrichten de rivier-reinigingsrobots goed werk. Wellicht wordt hun rol binnenkort uitgebreid naar meerdere locaties in Singapore, denk aan stadskanalen en vijvers.
Gefinancierd vanuit de overheid
Het initiatief maakt deel uit van een aanzienlijkere investering in 5G-technologie door IMDA, wat onderdeel is van de overheid. Het doel is om de acceptatie van 5G-oplossingen in verschillende sectoren aan te moedigen, waarbij meer dan 70 miljoen dollar aan subsidies wordt toegekend aan projecten die zich onder andere richten op robotica en autonome systemen. Deze aanzienlijke overheidssteun zal naar verwachting de inzet van geavanceerde technologische oplossingen landelijk verder stimuleren.
CHANGE INC.
0 reacties :
Een reactie posten