Door de stijgende vraag naar elektrische auto’s stijgt de wereldwijde vraag naar lithium enorm.
23-11-2023
NRC-opinie: hele gemeenschappen worden geofferd voor onze elektrische auto
Van een onzer correspondenten.
Om lithium te winnen voor de elektrische auto, wordt het leefgebied van inwoners van Argentinië, Chili en Bolivia verwoest, stellen Pia Marchegiani en Marius Troost in de NRC. Zij schrijven:
‘Door de stijgende vraag naar elektrische auto’s stijgt de wereldwijde vraag naar lithium enorm. Naar sommige schattingen met wel zo’n 750 procent. En laat nou meer dan de helft van de wereldwijde voorraad lithium in de kwetsbare natuurgebieden van Chili, Argentinië en Bolivia liggen. Geen wonder dat dit tot grote zorgen leidt bij de lokale bevolking. Want lithiumwinning is omstreden: net als met alle mijnbouw is de impact ervan op de lokale omgeving enorm. De productie van een kilo lithium uit de zoutvlakten van Argentinië kost honderden tot duizenden liters water, op plekken waar water uiterst schaars is. Dit gaat ten koste van landbouw en drinkwater. En tegenstrijdig genoeg gaan tegelijk ecosystemen verloren die juist CO2 opvangen en omzetten in zuurstof, wat zo de klimaatcrisis alleen maar verergert.’
Het is ook oneerlijk, vinden de schrijvers. Want de plaatselijke bevolking zul je niet in Tesla’s zien rondrijden. Enige mijnbouw zal nodig blijven, maar duurzame mijnbouw is volgens de schrijvers een mythe. Ook voor onze elektrische auto’s – net als voor die op benzine en diesel – wordt een prijs betaald, helaas vaak uit ons zicht.
***
Voor het hele artikel zie hier.
***
2 reacties :
Wat is tegenwoordig duurzaam, een elektrische auto die na 7 jaar weggegooid kan worden omdat een nieuw batterijpakket meer kost als de waarde van de auto is?
Een rib herenpantalon van €189,00 die na 5 x dragen kale knieën heeft? Een windmolen na 15 jaar afschrijven waarvan fundering en bladen niet gerecycled kunnen worden? Zonnepanelen die niet gerecycled kunnen worden? Een wasmachine die na 3 jaar de geest geeft en waar geen garantie op zit en weggegooid kan worden? Plastic rietjes verbieden en vervolgens de kartonnen rietjes in plastic verpakken? Kortom, de idioterie kent geen grenzen meer. We worden doodgegooid met de term "duurzaam" maar duurzaam is slechts duurzaam in de hoofden van de groene idioten en niet bij weldenkende mensen.
Al die zgn. groene installaties kunnen alleen maar gemaakt worden dankzij fossiele brandstof.
Zo'n molen. Al dat staal dat er in verwerkt zit, dat betonnen blok eronder, De infrastructuur erom heen, alleen door fossiel.
De energie die je totaal in de windmolen stopt en de schade die het draaien en opruimen veroorzaakt, verdien je nooit terug.
Daar geloof ik niets van.
Een reactie posten