Koude winter: Noordelijk halfrond staat een nieuw sneeuwrecord te wachten

Datum:
  • zaterdag 11 november 2023
  • in
  • Categorie: , ,
  •  Onze aarde warmt zo erg op, dat we dit winterseizoen rekening moeten houden met een zeer grote sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond.




    Koude winter: Noordelijk halfrond staat een nieuw sneeuwrecord te wachten


    IJsmassa´s in de Poolzee.

    (Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

    Onze aarde warmt zo erg op, dat we dit winterseizoen rekening moeten houden met een zeer grote sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond. Dit blijkt uit actuele satelliet data. Meer bedekking met sneeuw betekent echter ook dat de winter waarschijnlijk kouder wordt. Hoe zit het met het “koken van de aarde”?

    Nog tot in oktober bewoog de uitbreiding van de sneeuwbedekking op het noordelijk halfrond zich rond het gemiddelde van de afgelopen 57 jaar. Maar op een gegeven moment in het midden van de vorige maand begon er een duidelijke nat-koude fase, die gepaard ging met uitgestrekte sneeuwval. Want tot eind oktober bereikte de uitbreiding van de met sneeuw bedekte oppervlakte een waarde, die tot nu toe slechts zelden bereikt werd. Dit blijkt uit de data van de Rutgers University Global Snow Lab.

    We hebben het hier over een oppervlakte van ongeveer 32 miljoen km² in plaats van de voor deze tijd gebruikelijke ongeveer 23 miljoen km². Overigens: het minimum sinds 1967 lag eind oktober bij bijna 15 miljoen km². Meer sneeuwbedekking betekent echter ook dat de grond genoeg is afgekoeld, opdat de sneeuw überhaupt kan blijven liggen. Ook betekent dit dat meer instraling van de zon weer gereflecteerd wordt, wat gepaard gaat met lagere temperaturen.

    Over het algemeen, aldus een eerder onderzoek, bestaat er wel degelijk een bepaalde correlatie tussen oppervlaktetemperaturen en de uitbreiding van het sneeuwdek. Dat betekent echter ook dat we waarschijnlijk met een over het algemeen eerder koudere winter in Europa rekening zouden moeten houden, temeer daar de sneeuwuitbreiding nu al records bereikt, wat ook een desbetreffend effect op de temperaturen zal hebben. Daarop zou men zich dienovereenkomstig moeten voorbereiden.

    Bron:
    report24.news
    Door: Heinz Steiner

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)




    0 reacties :

    Een reactie posten