veel EU-landen kopen nog steeds Russisch gas
Gazprom: EU koopt Russisch gas ondanks alle verklaringen
(Vertaling: E.J. Bron)
De bestuursvoorzitter van Gazprom, Alexej Miller (foto), heeft vandaag verklaard dat veel EU-landen nog steeds Russisch gas kopen. Dit zou ook landen betreffen, die hun afkeer van energie uit Rusland openlijk bekendgemaakt zouden hebben. De gaslevering vindt plaats via het territorium van de Oekraïne.
Alexej Miller, de bestuursvoorzitter van de Russische aardgasonderneming Gazprom, heeft vandaag verklaard dat de meerderheid van de EU-landen de koop van Russisch gas zou voortzetten. In een gesprek met een journalist van WG TRK benadrukte Miller dat ook die landen, die daarvoor openlijk over de afkeer van leveringen uit Rusland zouden hebben gesproken, nog steeds van gas zouden worden voorzien. Het gas zou via het territorium van de Oekraïne door het compressiestation Sudscha tot het omslagpunt Baumgarten in Oostenrijk zou stromen, van waaruit het verder geleverd zou worden aan meerdere Europese landen.
De vragen over de kopers en de omvang van de leveringen liet de baas van Gazprom onbeantwoord. Dit motiveerde Miller ermee dat de moleculen in de aardgasleiding geen nationaliteit zouden hebben. Vanuit Baumgarten zou het Russische gas in het kader van bestaande contracten o.a. aan landen in het zuiden en het zuidoosten van Europa worden geleverd. Hierbij benadrukte Miller:
“Natuurlijk is er Russisch gas op de Europese markt, en wel niet in kleine hoeveelheden. Ik wil graag nogmaals benadrukken: ook in d elanden die verklaren dat er in hun land geen Russisch gas op de markt is.”
Desondanks verklaarde vanmorgen een vertegenwoordiger van Gazprom tegenover journalisten dat de onderneming 42 miljoen m³ gas door Sudscha naar Europa zou leveren. De transit via een ander station in de Oekraïne, Sochranowka, zou door Kiev afgewezen zijn.
De Russische gasleveringen naar Europa namen sinds het jaar 2022 sterk af. In het begin was dit terug te voeren op het stoppen van de leveringen via de Nord Stream pijpleiding, die door explosies werd lamgelegd. Een serie EU-landen, zoals Nederland, Denemarken, Bulgarije en Finland, kondigden hun weigering aan om in roebels voor gas te betalen, wat Rusland verlangde als reactie op de westerse sancties. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, verklaarde in het voorjaar van 2023 dat Europa de afhankelijkheid van energie uit Rusland te boven zou zijn gekomen. Bondskanselier Olaf Scholz liet zich net zo uit met betrekking tot Duitsland.
Bron:
rt.de
Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordprtess.com)
0 reacties :
Een reactie posten