Eis aardgasvrij vervalt

Datum:
  • donderdag 9 november 2023
  • in
  • Categorie: ,
  • DUURZAAMHEID Julianadorp  Wethouder slikt deadline van 2031 voor wijk Zwanenbalg in 


    Delano Weltevreden 9-11-2023


    Dit is een eerste stap in de goede richting  
    Evert van den Broek, bewoner 

    De werkgroep Zwanenbalg/Callantsogervaart Aardgasvrij is blij met de bevestiging van wethouder Peter van Diepen dat de wijk in Julianadorp niet in 2031 verplicht van het aardgas wordt gehaald. ,,Wat ons betreft is het een eerste stap in de goede richting'', zegt Evert van den Broek namens de werkgroep. Het jaartal 2031 berust op een misverstand, zegt Van Diepen in een brief aan Bewonersvereniging Zwanenbalg/Callantsogervaart. Voor de verwarring heeft hij namens het college excuses aangeboden aan de vereniging. 

    De gemeente Den Helder heeft de ambitie om in 2040 volledig energieneutraal te zijn. Dat wil zeggen dat de energie die in de gemeente nodig is in de gemeente zelf wordt opgewekt. Het college wil graag dat woningen van het gas af gaan en dat er een alternatieve manier wordt gezocht om te koken en de woning te verwarmen. 

    De vereniging heeft tijdens de vergadering van de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer gepleit voor het bijstellen van de ambitie van 2040 naar de landelijke afspraak van 2050. Het college is daar niet toe bereid. 

    Wethouder Van Diepen legt dat uit in de brief aan Zwanenbalg: ’Een energieneutrale gemeente betekent niet dat Den Helder in 2040 ook daadwerkelijk volledig aardgasvrij is. Dus ook de termijn van 2040 is niet leidend voor het aardgasvrij maken van wijken. Een datum om een wijk van het aardgas af te halen wordt bepaald in een Wijkuitvoeringsplan.’ 

    Uitvoeringsplan 

    ’Voor Zwanenbalg wordt samen met bewoners een Wijkuitvoeringsplan opgesteld. Dat betekent dat eerst alle mogelijkheden in beeld worden gebracht en dat daarna met elkaar een redelijke termijn wordt afgesproken.’ 

    Evert van den Broek: ,,Het loslaten van het jaartal 2031 Zwanenbalg/Callantsogervaart aardgasvrij door de gemeente is wat ons betreft een eerste stap in de goede richting.” 

    ,,Maar wij zullen blijven streven naar het bijstellen van de gemeentelijke ambitie 2040 naar de landelijke afspraak 2050 energieneutraal/aardgasvrij.'' Hij zegt dat alle inwoners van Den Helder dan de tijd hebben om een passende keuze te maken voor een alternatieve vorm van energievoorziening. 

    ,,Waarbij optimaal gebruik kan worden gemaakt van technologische ontwikkelingen, ook na 2040. Ook om de financiële ruimte te creëren om de benodigde maatregelen, zoals isolatie van woningen en aanschaf van nieuwe energievoorzieningen te bekostigen.'' De gemeente wil alternatieve vormen van energievoorzieningen en de daarbij horende toepassingsmogelijkheden in Den Helder blijven volgen en onderzoeken. 

    Keuze 

    De inwoners zullen daar regelmatig over worden geïnformeerd Van den Broek ,,Dat biedt de individuele bewoners in Zwanenbalg/Callantsogervaart in ieder geval de mogelijkheid om een passende keuze te maken voor hun toekomstige individuele energievoorziening.'' 

    De gemeente wil samen met de wijk een wijkuitvoeringsplan opstellen waarin afspraken worden gemaakt over vervolgstappen op weg naar de verdere verduurzaming van de wijk. De bewoners gaan daarover eerst met elkaar in gesprek.

    Noordhollands Dagblad

    0 reacties :

    Een reactie posten