BAM wil in Nederland zes kleine reactoren bouwen

Datum:
  • donderdag 9 november 2023
  • in
  • Categorie: ,
  •  Amsterdam - BAM Infra, een dochterbedrijf van de Koninklijke BAM Groep, heeft grote nucleaire ambities. 


    Kleis Jager  9-11-2023

    Het wil samen met het Britse Rolls-Royce kleine kernreactoren gaan bouwen in Nederland. 

    BAM Infra heeft deze week met Rolls-Royce en een derde partij, ULC Energy, een intentieverklaring ondertekend voor de bouw van kleine modulaire reactoren, SMR’s geheten, wat staat voor small modular reactors. Er is nog niets afgesproken over termijnen of financiering. Maar de ondertekenaars gaan in ieder geval de mogelijkheden bestuderen om dit soort reactoren in Nederland te bouwen. 

    Een SMR heeft minder vermogen dan een grote kerncentrale. Het zijn een soort bouwpakketten: ze worden in onderdelen gemaakt die op locatie in elkaar worden gezet. SMR’s zijn nog nergens in de wereld in bedrijf. Maar met de techniek is al wel ervaring opgedaan. 

    Verschillende producenten. waaronder Rolls-Royce, zeggen klaar te zijn om ze te maken. Als het Nederlandse project groen licht krijgt zorgt Rolls-Royce voor de reactor en neemt BAM de rest voor zijn rekening, zoals het bouwrijp maken van de grond, de fundering, het omhulsel en de weg ernaartoe. BAM hoopt uiteindelijk zes modulaire reactor te realiseren. 

    „Elke reactor van 470 megawatt levert genoeg elektriciteit voor 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens”, zegt Sander den Blanken, commercieel directeur van BAM Infra. „De SMR’s van Rolls-Royce zijn gebaseerd op bewezen technologie.” 

    Negen jaar 

    Door het modulaire karakter zijn ze sneller te bouwen dan gewone grote kerncentrales. Den Blanken denkt dat de eerste van de serie binnen negen jaar werkelijkheid kan zijn. Dat is inclusief de procedure voor een vergunning en het groene licht dat nodig is van de politiek. 

    „Deze SMR’s zijn volledig gestandaardiseerd, ontworpen om te voldoen aan alle regels en richtlijnen van de verleners van vergunningen.” Als het doorgaat, zouden de kleine reactoren er nog eerder kunnen zijn dan de twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil bouwen naast de oude centrale van Borssele. Volgens Den Blanken is dat van belang omdat er haast bij is. Nederland wil in 2040 volledig CO2-neutrale elektriciteit produceren. 

    „Kernenergie kan naast zonne- en windenergie een grote bijdrage leveren om dat doel te halen.” De financiering van het project wordt een grote uitdaging, erkent Den Blanken. „Maar wij merken dat er veel belangstelling is, de vraag is er.” De provincie Limburg bijvoorbeeld heeft belangstelling voor een SMR omdat kernenergie ook een rol kan spelen bij het CO2-vrij maken van de zware industrie tussen Geleen en Sittard.

    Noordhollands Dagblad




    2 reacties :

    Anoniem zei

    Het groen sprookje krijgt een kern energie staartje.
    Nog vele jaren kunnen we de groene wappies hun wanprestaties onder de neus wrijven, windmolens en zonneweiden. Een complete mis investering
    De particuliere huizenbezitters en hun zonnepanelen op het dak kunnen nog niet eens op het net volledig stroom leveren. Dat is omgekeerd beleid voeren.

    Dekker zei

    Anoniem, zolang als Jan Modaal nog trapt in de leugens van Politiek en Media verandert het beleid de komende jaren niet. Sterker nog, als Timmermans aan het bewind komt is het razendsnel gedaan met het leven van Jan Modaal. Eigen woning weg, auto weg, warme woning weg, geen vliegvakantie meer, geen vlees meer maar insecten, kortom, terug naar de Middeleeuwen, maar volgens Timmermans zijn we dan wel gelukkig, alleen zal Timmermans er niet aan mee doen, die vreet zich bij wijze van spreken elke dag vol met biefstukken.

    Een reactie posten