De Duitse energiegigant Siemens Energy wil maar liefst 16 miljard euro aan subsidies van de Duitse overheid.
MARIT NUBÉ 30-10-2023
Dit is omdat het bedrijf dit jaar enorme verliezen draait vanwege zijn haperende windmolens. Ondertussen ontkent de een topman dat zijn bedrijf enorme staatssteun nodig heeft om financieel gezond te blijven.
De groene ambities lijken een dure grap te worden voor de Duitse energiegigant Siemens Energy. Dit jaar draait het bedrijf een verlies van 4,5 miljard euro, meer dan drie keer dan voorspeld. De voornaamste reden: problemen met de nieuwe windturbines.
Siemens heeft een dochteronderneming, Siemens Gamesa, die zich richt op groene energie als windmolens. Maar al in juni werd duidelijk dat deze dochteronderneming dit jaar rode cijfers zou draaien vanwege technische mankementen met de windmolens. Het gaat onder meer om de rozenbladen en tandwielen in nieuwe windturbines op het land. Games is de grootste leverancier ter wereld van dit soort turbines.
Nu zijn de gevolgen groot. Moederbedrijf Siemens zal dit jaar naar verwachting een verlies draaien van zo'n 4,5 miljard euro. Dit bedrag ligt drie keer zo hoog als wat het kantoor Jefferies voorspelde. Daarnaast zijn de aandelen van Siemens in juni met 37 procent in waarde gedaald. Gevreesd wordt dat dit grote verlies nog jarenlang effect kan hebben op Siemens, meldt CNBC.
EU-prominent Nicholas Green erkent dat Siemens' windmolenambities hebben geleid tot problemen. "We moeten erkennen dat het plaatsen van gloednieuwe machines - zowel windparken op land als op zee - en het tempo van verandering in die machines ons op enigszins onbekend terrein heeft gebracht", vertelt hij bij CNBC. Inmiddels heeft Bruch aangekondigd dat Siemens vaart zal minderen met het investeren in nieuwe windmolens.
Vraag om 16 miljard euro subsidies
Inmiddels zijn de aandelen van Siemens verder gedaald naar bijna 40 procent. De kans dat het verlies dit jaar nóg groter wordt dan 4,5 miljard euro, is zelfs aanwezig. Inmiddels vreest Siemens niet meer alle bankgaranties te kunnen verkrijgen. Daarom heeft het bedrijf aangeklopt bij de Duitse overheid voor 15 miljard euro aan staatssteun, melden Wirtschatfs Woche en Der Spiegel. Momenteel worden er gesprekken gevoerd voor de toekenning van torenhoge subsidies.
Het is nog onduidelijk of de Duitse overheid dit geldbedrag gaat verstrekken. Wel zet de huidige regering erg in op ambitieus klimaatbeleid. Naar verwachting zal Siemens op 15 november de jaarcijfers bekend maken. Er zijn nog geen besluiten genomen voer de jaarbegroting van 2024, meldt Reuters.
Maar Siemens-topman Joe Kaeser ontkent dat zijn bedrijf een staatsinjectie nodig heeft om financieel gezond te blijven. "Het bedrijf heeft uiteraard geen subsidies nodig", zegt Kaeser tegen Welt. “Alle segmenten, met uitzondering van de windenergiesector, doen het goed, deels beter dan die van de concurrentie."
Miljoenensubsidie voor windmolenbedrijf
Indien Siemens de subsidies alsnog zal krijgen, zal dit bepaald niet de eerste keer zijn voor een windmolenbedrijf. Vorig jaar ontving een Zweeds windmolenbedrijf een miljoenensubsidie van de Zweedse overheid omdat er te weinig wind stond.
Het bedrijf, Kumbro, had namelijk een groot verlies geleden. Maar omdat Kumbro in handen is van twee Zweedse gemeenten, werd het windmolenbedrijf de hand boven het hoofd gehouden. Maar liefst 25 miljoen Zweedse Kronen (omgerekend 2,25 miljoen euro) aan Zweeds belastinggeld werd aan Kumbro overgemaakt om het bedrijf te redden.
NieuwRechts
0 reacties :
Een reactie posten