AMSTERDAM
De vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen zagen het afgelopen kwartaal gezamenlijk bijna €36 miljard verdampen.
Thomas van Ossenburggen 19-10-202
Mede door rentestijgingen dook hun beleggingsportefeuille naar beneden, maar toch zijn de fondsen goedgemutst: „De stemming is positief.”
„Wij schrikken niet van een slecht kwartaal”, zegt een woordvoerder van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), het grootste fonds van Nederland. Toch zijn de verliezen op papier groot. ABP verloor in de laatste drie maanden bijvoorbeeld €17,5 miljard aan vermogen. Ook andere pensioenreuzen leden miljardenverliezen.
Rente
Rondvraag over de boosdoener achter de miljardenverliezen levert een eenduidig antwoord op: de gestegen rente. „Pensioenfondsen beleggen een groot deel van hun geld in vastrentende waarden”, zegt Loranne van Lieshout, partner bij adviesbureau Ortec Finance.
Vastrentende waarden zijn beleggingen met vaak een laag risico. Denk bijvoorbeeld aan obligaties: dat zijn leningen met een bepaalde looptijd en een periodieke rente. „En als de rente stijgt, dan worden die vastrentende waarden minder aantrekkelijk voor beleggers en zakken ze in waarde”, vervolgt Van Lieshout.
David van As, directeur bij pensioenfonds Bpf Bouw, beaamt dat het verlies aan de rente te wijten is. „Wij beleggen voor ruim 43% in vastrentende waarden. Dat betekent dat we een rentestijging voelen in onze portefeuille. Een deel van het risico ervan kunnen we afdekken, maar niet volledig.” De vele miljarden aan verlies doen de pensioenreuzen overigens geen pijn, zegt een woordvoerder van het ABP: „Onze financiële positie is het afgelopen kwartaal verbeterd.”
Dekkingsgraad
Hoe het kan dat de financiële positie van een fonds vooruitgaat, terwijl het vele miljarden in rook op ziet gaan? Dat heeft te maken met de dekkingsgraad. Die geeft aan of pensioenfondsen genoeg geld in huis hebben om de pensioenen te kunnen uitkeren, nu en in de toekomst.
Die dekkingsgraad wordt berekend met het vermogen van een fonds, maar ook met een rekenrente, die is afgeleid van de marktrentes. Hoe hoger de rente, hoe minder geld een pensioenfonds in huis hoeft te hebben om in de toekomst de pensioenen uit te kunnen keren.
Verhogen
En omdat de rente steeg, steeg ook de dekkingsgraad van fondsen. „Ik snap dat dat een beetje raar klinkt”, vervolgt de woordvoerder. „Maar wij maken onze deelnemers wel duidelijk dat de situatie ondanks de verliezen toch verbeterd is.” Ook bij Bpf Bouw leiden de rode cijfers niet tot droevige gezichten. „We hebben een dekkingsgraad van 128%, dus de stemming is zeer positief.”
Op papier staan de meeste pensioenfondsen er inderdaad goed voor: hun dekkingsgraden liggen veelal boven de 110%, terwijl ze de pensioenen mogen verhogen bij 105%. Of dat ook gebeurt, is nog de vraag.
1 reacties :
De grote klap moet nog komen als de realiteit tot de mensen doordringt dat investeren in zogenaamde Groene Energie absoluut niet rendabel is.
Nu er steeds meer berichten doorsijpelen dat stroom van windmolens en zonnepanelen erg duur en erg vervuilend is zal die markt instorten. Aangezien de pensioenfondsen volop investeren in Groen Energie zullen de verliezen gigantisch worden, dus uw pensioen zal fors dalen. Denkt u dat het toeval is dat deze Regering ons goede pensioenstelsel heeft vervangen door een (pensioen) loterij?
Een reactie posten