D66 is de drijver van de euthanasiewetten waar Nederland internationaal berucht om is.
Tweede Kamerverkiezingen: dit vinden partijen van (kinder)euthanasie
Naast abortus is ook euthanasie een belangrijk pro-life thema. Volgens minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers was euthanasie in 2022 verantwoordelijk voor 5,13% van alle sterfgevallen in Nederland. Nu de verkiezingen in aantocht zijn, zet Stirezo uiteen wat de plannen van partijen zijn over de beschermwaardigheid van ouderen, mensen met psychische problemen en ernstig zieke kinderen.
Belang van Nederland (BVNL)
De partij van Wybren van Haga is voorstander van het huidige euthanasiesysteem. Hij steunt ook het Voltooid Leven-initiatief van D66: “Mensen die vinden dat hun leven voltooid is, mogen met professionele hulp een einde aan hun leven maken.” De partij beperkt dit echter wel tot “volwassen mensen”. BVNL is een pro-euthanasiepartij, maar trekt wel de grens bij kinderen.
BoerBurgerBeweging (BBB)
Volgens het verkiezingsprogramma van BBB zijn medisch-ethische onderwerpen “vrije kwesties”. Kamerleden mogen dus afwijkend stemmen van de partijlijn. Bij ‘uitzichtloos lijden’ kan euthanasie volgens BBB “een daad van barmhartigheid zijn.” Desondanks moet daar “niet lichtzinnig” mee om worden gegaan. Ze pleiten ervoor dat er “voldoende geïnvesteerd” wordt in “expertisecentra over het levenseinde” die, indien gewenst, ook euthanasie kunnen uitvoeren. Er lijkt binnen BBB verschillend gedacht te worden over euthanasie. Ze zijn wel voor euthanasie, maar stellen zich terughoudend op.
Lees ook: Verkiezingen komen eraan: dit vinden partijen van abortus
Christen-Democratisch Appèl (CDA)
Volgens het CDA is het de taak van de overheid “om leven te beschermen” en “om goed samenleven vorm te geven.” De partij van Henri Bontenbal is kritisch op de Voltooid Leven-plannen van D66, maar streeft naar een zogenaamde ‘wensverklaring’. In zo'n wensverklaring "leggen ouderen vanuit zingevingsvragen hun zorgen, wensen en noden voor de oude dag en laatste levensfase vast.” In 2021 gaven ze nog aan meer te willen investeren in palliatieve zorg en hospices. Kamerlid Hilde Palland gaf in het commissiedebat van Volksgezondheid (31 juli j.l.) aan onderzoek te willen naar de stijging van het aantal euthanasiegevallen, maar van een kritisch geluid was geen sprake. Het CDA heeft geen principiële bezwaren tegen euthanasie. Als onderdeel van de coalitie hebben zij het euthanasiegedram van D66 vrij baan gegeven, of erger.
ChristenUnie (CU)
In hun partijprogramma zet de ChristenUnie uiteen zich te verzetten tegen “een wettelijke regeling voor mensen met een doodswens zonder dat zij ernstig ziek zijn.” Ze zijn dus tegen het Voltooid Leven-initiatief. Ze vinden de stijging van het aantal euthanasiegevallen “zeer zorgelijk”. Ze zijn niet principieel tegen euthanasie, maar vinden dat het een allerlaatste redmiddel moet zijn om een vreselijke dood te voorkomen. De partij vindt dat “alleen levensbeëindigend mag worden gehandeld bij mensen die er nadrukkelijk zelf om vragen.” Ze zijn echter tegen de (verdere) normalisering ervan. Net als bij hun abortusstandpunt pleit de partij van Mirjam Bikker voor preventie. Zo willen ze dat er tegen het einde van het leven openlijk gesproken wordt over het wel of niet behandelen bij ziekte. De ChristenUnie blijkt niet tegen euthanasie. Als kleinste coalitiepartij van Rutte IV had de CU de mogelijkheid om principieel dwars te liggen – zoals ze later deden bij het migratievraagstuk – maar dit hebben zij verzaakt.
D66
Wie aan euthanasie denkt, denkt al snel aan D66. Het is dus niet verrassend dat zij voorstander zijn van euthanasie, ook voor jonge mensen. “Voor (jonge) mensen met een psychische aandoening en uitgesproken euthanasiewens moet tijdig passende hulp beschikbaar zijn.” Maar ook als er geen lichamelijke of psychische klachten zijn, moet euthanasie mogelijk zijn vanaf 75 jaar. Dit is het beruchte D66-wetsvoorstel “Voltooid Leven.” Iedere vorm van levensbeëindiging die “vrijwillig … weloverwogen en duurzaam is”, kan rekenen op de steun van D66. De partij wil dat regionale toetsingscommissies meer middelen krijgen om hun werk goed uit te kunnen voeren. Daarnaast was D66-minister Ernst Kuipers de drijvende kracht achter kindereuthanasie. In het commissiedebat over Volksgezondheid noemt Kamerlid Wieke Paulusma euthanasie “onderdeel van goede en ook waardige zorg.” Ze pleit ervoor dat “terughoudendheid bij het beoordelen van een euthanasieverzoek wordt verminderd.” D66 is de drijver van de euthanasiewetten waar Nederland internationaal berucht om is.
0 reacties :
Een reactie posten