Omtzigt hekelt verdere stijging energiebelasting

Datum:
  • zondag 22 oktober 2023
  • in
  • Categorie: ,
  • Pieter Omtzigt is kritisch over plannen om de energiebelasting volgend jaar verder te laten stijgen.


    SERRE VERWEIJ 22-10-2023


    De belastingen werden dit jaar verhoogd om het prijsplafond te dekken. Volgend jaar verdwijnt dit plafond echter en wordt de prijs toch nog verder verhoogd.

    VVD-Kamerlid Silvio Erkens erkent dat de energiebelasting hoog is en zegt dat die in de toekomst omlaag moet. Omtzigt benadrukt echter dat de energiebelasting juist zal toenemen vanwege het belastingplan.

    Tijdens een commissiedebat over het belastingplan 2024 rekent Omtzigt voor hoe hoog de prijzen al zijn geworden. "De heer Erkens zei dat de energiebelasting in Nederland eigenlijk ongeveer de hoogste is. En dat klopt. Nemen we die van een kuub gas: dat was in 2022 36 cent. In 2023 is dat 49 geworden en de reden daarvoor was om het energieprijsplafond te dekken. Je ging meer belasting heffen, maar daarmee zette je wel een kap erop. Het prijsplafond verdwijnt in 2024, maar de belasting gaat omhoog naar 59 cent per kuub. Dat is 70 cent per kuub, inclusief BTW." Volgens Omtzigt wordt zo de gasprijs in feite verdubbeld in Nederland.

    Omtzigt is ook kritisch over andere belastingmaatregelen van de regering. Hij vindt dat deze te complex en onoverzichtelijk zijn voor de gewone burger. Volgens hem zijn burgers bang toeslagen weer terug te moeten betalen.

    0 reacties :

    Een reactie posten