Het is de EU-lidstaten niet gelukt een akkoord te bereiken over het langer toestaan van glyfosaat. De landen zijn verdeeld. Nederland onthield zich aangekondigd van de stemming.
Yves Lacroix 13-10-2023
De Europese Commissie wil het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel 10 jaar langer toestaan. In de Tweede Kamer en het Europees Parlement heerst verzet. Het middel zou namelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Sinds de Europese Commissie aankondigde het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel langer toe te willen staan heerst er discussie. Een speciaal comité, waarin vertegenwoordigers van de lidstaten zitten, moest vrijdagmiddag de knoop doorhakken. Dat is dus niet gelukt.
Zorgen over gezondheid
Een aantal landen ziet de verlenging niet zitten. Ze maken zich zorgen over de effecten op de gezondheid van boeren, maar ook mensen die op het platteland wonen. Het gewasbestrijdingsmiddel wordt in verband gebracht met neurologische ziektes zoals Parkinson.
Duitsland gaf eerder al aan tegen de verlenging te stemmen. In Frankrijk zijn al maatregelen genomen om het gebruik terug te dringen. In Nederland riep de Tweede Kamer het kabinet op om tegen de verlenging te stemmen. Minister van Landbouw Piet Adema durfde er zijn vingers niet aan te branden en onthield zich van stemming in het speciale comité.
Onzekerheid glyfosaat
Dat betekent dat de onzekerheid over glyfosaat voorlopig blijft bestaan. De regeling waardoor glyfosaat op dit moment toegestaan is binnen de Europese Unie loopt af op 15 december. Er moet dus voor die datum een overeenkomst zijn tussen EU-landen.
Binnen een maand is er een nieuwe bijeenkomst. Een speciaal comité van de EU-landen probeert dan een knoop door te hakken. Verschillende fracties in het Europees Parlement willen volgende week in Straatsburg een spoeddebat met de Europese Commissie over de nu ontstane situatie.
BOERDERIJ
1 reacties :
Onze bestuurders gaan gewoon door met het vergiftigen van mens en dier en dan de mond vol hebben van Groen en Klimaat.
Wat wel tegen valt is dat de boeren die op veel sympathie kunnen rekenen van het volk, zelf niet het initiatief nemen om te stoppen met die rotzooi. Ook boeren hebben nakomelingen die worden blootgesteld aan het gif. Het aantal kankergevallen in Nederland, maar eigenlijk in ieder land, sterk is gestegen en de Overheid verzaakt om daar onderzoek naar te doen en dat is wel heel merkwaardig.
Een reactie posten